VARER: En lastebil med varer venter på å få kjøre inn i Gaza gjennom Kerem Shalom-passasjen. Foto: AFP

Gaza får sjokolade, men ikke sement

Etter at Israel lettet på blokaden av Gazastripen, er det nå mulig å kjøpe både sjokolade og sjampo. Sement og stål for å bygge opp hus ødelagt av krig er derimot ikke å få.

Artikkelen er over ni år gammel

Den internasjonale kritikken mot den israelske blokaden av det Hamas-styrte området har økt kraftig etter Israels bording av en tyrkisk hjelpekonvoi på vei til Gazastripen i mai.

20. juni kunngjorde Israel at flere varer ville bli tillatt fraktet over grensen.

Men skrittene Israel har tatt så langt, har skuffet palestinerne. De trenger anleggsmaskiner og byggematerialer, ikke forbruksvarer som allerede er tilgjengelige for den som har penger.

De siste to ukene har lempingen av blokaden ført til at butikkhyllene er fylt med sjokolade, cornflakes, kaker, kjeks, sjampo og barberblader.

Dette er imidlertid varer som allerede er å få tak i på grunn av den omfattende smugling av varer via tunneler fra Egypt, Gazastripens hovedrute for forsyninger.

Sysselsette

- Det er ikke dette folk vil kjøpe, sier butikkeier Emad al-Buzm mens han rydder bort bokser med vakuumpakkede kaker fra Israel.

- Folk trenger materialer som kan sysselsette, sement og råmaterialer til fabrikkene, sier han.

Ifølge UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, er 80 prosent av palestinere på Gazastripen avhengig av matvarehjelp i dag. For bare få år siden var det tilsvarende tallet 40 prosent.

Palestinske myndigheter forteller at bilforhandlere kan forvente å få inn vindusviskere og frontlys. Men det Gazas bilister trenger, er motordeler som får bilene til å gå.

Khaled al-Nimr eier en butikk som selger bildeler. Han er glad for at han nå kan få vareforsyninger fra Israel istedenfor dyre smuglervarer fra Egypt.

- Hvis en del koster 100 euro, koster den det dobbelte innen den har kommet til Gazastripen via Egypt, sier al-Nimr.

Dyre varer

Handelsmenn og butikkeiere som har importert varer gjennom tunnelene, håper at Israels nye blokadepolitikk vil undergrave tunnelhandelen.

Som andre varer er også sement og stål tilgjengelig via tunnelene, men ikke til overkommelige priser for palestinere som må bygge opp hjemmene sine igjen.

Og muligheten er liten for at Israel tillater slike materialer til Gaza i nær framtid. Israel tillater ikke byggematerialer som de mener væpnede palestinere kan bruke til militære formål som bunkere og raketter.

Har alt utenom materialene

Israels nye blokadepolitikk kan også innebære at man går fra en «positiv» til en «negativ» blokade, det vil si fra en liste med tillatte varer til en liste med forbudte varer. Men en slik liste har ennå ikke blitt publisert.

Uansett er behovet for byggematerialer stort. UNRWA opplyser at dersom organisasjonen får byggematerialene den trenger, kan den starte en rekke byggeprosjekter på Gazastripen umiddelbart.

- Vi har infrastrukturen, vi har ingeniørene, vi har kart, vi har alt. Vi har bare ikke sement og jern, sier UNRWA-talsmann Adnan Abu Hasna.

- Det er ikke ketsjup og majones vi trenger, sier han med henvisning til to av matvarene som Israel nå tillater.

- Vi trenger hundretusenvis av tonn med sement og jern.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder