SMITTEKILDEN?:Gartneriet, som ligger i Ulezen, produserer en rekke ulike typer bønnespirer. Søndag ble gården stengt inntil videre. Foto: Ap

Sporer dødelig E. coli-bakterie til denne gården

(VG Nett) En tysk gård har blitt pekt ut som den trolige kilden til E. coli utbruddet som har kostet 22 mennesker livet.

  • Monica Bring Estensen
Publisert:

Tyske myndigheter har måttet tåle kraftig kritikk for å ha brukt det mange mener er altfor lang tid på å finne smittekilden til et av de verste E. coli-utbruddene verden har sett.

Søndag ble det klart at det var bønnespirer dyrket i Tyskland som trolig er smittekilden til den dødelige bakterien som har tatt livet av 22 mennesker og gjort over 2200 mennesker syke.

Nå tror tyske myndigheter at de også har funnet selve kilden til utbruddet. E. coli bakterien stammer trolig fra en gård sør for Hamburg, som produserer bønnespirer, melder BBC.

- Beviser som har kommet frem peker mot at et gartneri i Uelzen er kilden til E. coli-tilfellene, eller i alle fall en av kildene, sier landbruksminister Gert Lindemann.

Myndighetene vil i løpet av dagen få svar på prøvene som vil vise om den dødelige bakterien faktisk stammer fra gården.

LES OGSÅ: - Tyske bønnespirer trolig E. coli-kilden

Advarer fortsatt mot å spise agurk

Ifølge Lindemann dyrker gården bønnespirer fra en rekke ulike typer frø som er importert fra forskjellige land. Gården solgte bønnespirene til en rekke restauranter i Hamburg og i Nord-Tyskland.

LES OGSÅ: 17 E.coli-smittede skal ha spist på samme restaurant

Videre forklarer han at bønnespirer krever en temperatur på 38 grader, en temperatur som er ideell for alle bakterier.

Gården har blitt stengt, og myndigheten i landet advarer mot å spise bønnespirer.

Til tross for at smittekilden nå skal ha blitt funnet anbefaler fortsatt myndighetene i landet om å være forsiktig med salat, tomat og agurk, som de opprinnelig trodde var smittekilden.

- Vi har fortsatt flere tilfeller av E. coli. Vi fortsetter å anbefale folk å ikke spise rå tomater, agurker eller salater i Nord-Tyskland, sier helseminister Daniel Bahr.

Cornelia Pruefer-Storcks, helsesenator i Hamburg, forteller at det ser ut til at utbruddet nå ser ut til å stabilisere seg.
Flere leger fra byens sykehus sier at mange av pasientene som er innlagt med E. coli-smitte, nå er på bedringens vei.

Nyresvikt

Mistanke var lenge rettet mot spanske agurker. Tirsdag kom meldingen om at agurkene er fulle av E. coli, men ikke den dødelige varianten som har forårsaket til sammen 22 dødsfall.

E. coli-bakterien har spredt seg til store deler av verden fra Nord-Tyskland.

Til sammen skal 18 dansker være smittet av dødsbakterien. Samtlige av dem skal ha blitt smittet i forbindelse med en reise i Nord-Tyskland.

Fredag ble også det første tilfellet av E. coli-smitte registret i Finland. Ifølge USA Today ble det den samme dagen meldt om fire tilfeller av E. coli-smitte i USA. De fire amerikanerne skal ha blitt smittet av dødsbakterien etter en reise i Tyskland. Tre av de smittede amerikanerne har fått nyresvikt.

Så langt har dødsbakterien tatt livet av 22 personer, 21 tyskere og en svensk kvinne. I Norge er det meldt om et tilfelle av E. coli. Mannen ble tirsdag innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder