NYTT FORSØK: Skipet Rachel Corrie er på vei til Gaza med nødhjelpsutstyr. Båter fra det israelske forsvaret har fulgt skipet i flere timer, og er klare på at utstyret må losses i den israelske havnebyen Ashdod. Foto: Free Gaza Movement

Nødhjelpsskip advares av den israelske marinen

(VG Nett) Nødhjelpsskipet Rachel Corrie har blitt fulgt av båter fra den israelske marinen i flere timer.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ifølge organisasjonen Ship to Gaza er båten nå synlig fra Gaza. Klokken 09.47 opplyste det israelske forsvaret (IDF) at skipet var 28 miles fra land - omkring 45 kilometer.

Den israelske marinen har flere ganger kontaktet skipet, og bedt dem endre retning.

VG Nett har tidligere intervjuet aktivistene om bord på Rachel Corrie via satelittelefon, men lørdag morgen er det ikke lenger mulig å få kontakt på numrene vi har brukt tidligere.

Ifølge Free Gaza Movement blir signalene blokkert av Israel.

Sendte advarsel

Like før klokken åtte norsk tid ble følgende melding sendt til skipet, ifølge IDF:

«Dette er den israelske marinen. Dere er på vei til et fiendtlig område som er under militær blokkade», var det klare budskapet.

«Gaza-området, kysten og havnen i Gaza er stengt for all skipstrafikk. Den israelske regjering støtter levering av humanitær forsyninger til sivilbefolkningen på Gazastripen, og inviterer deg til å gå inn i Ashdod havn. Levering av utstyret i henhold til myndighetenes forskrifter vil bli gjort via de formelle grenseovergangen under deres observasjon. Etterpå kan dere returnere til landet dere kom fra på eget skip», ble det sagt videre i radiomeldingen.

Senere er advarselen blitt gjentatt to ganger, men Rachel Corrie fortsetter med stø kurs mot Gazastripen.

Bakgrunn:Irsk aktivist til VG Nett: - Vi er fast bestemt på å nå Gaza

Israel har flere ganger slått fast at det er uaktuelt å la aktivistene nå frem til Gaza, men denne gangen har trolig kommandosoldatene fått beskjed om å vente med å aksjonere til båten har forlatt internasjonalt farvann.

Aktivistene har lovet at de ikke vil gjøre motstand mot de israelske soldatene, dersom de tar seg om bord. Da Mavi Marmara ble bordet mandag gikk flere aktivister til angrep på soldatene, og ni mennesker ble drept.

Nekter å losse i Israel

Siden Israel blokkerer Gaza vil de ha kontroll på alt utstyr som fraktes inn til palenstinerne. En slik løsninger er imidlertid uaktuell for aktivistene om bord på Rachel Corrie.

- Da får vi bare levert medisinsk utstyr. Det andre utstyret, sement som vi vil bygge opp hus med, leker og skoleutstyr, blir ikke klassifisert som nødhjelpsutstyr. Dette er likevel svært viktige bidrag til befolkningen i Gaza, og vi vil ikke gå med på en avtale som ikke innebærer at vi får levert dette, sa Fiona Thompson til VG Nett fredag kveld.

Hun er selv om bord i skipet sammen med blant annet fredsprisvinneren Mairead Maguire og tidligere FN-diplomat Dennis Halliday.

Den norske frigjøringsbevegelsen for Gaza har bistått med 17 tonn trykkpapir, i tillegg til 60 sekker med skolemateriell til barn.

I tillegg har den irske delen av Free Gaza Movement, som arrangerer turen, lastet skipet med 45 tonn skolemateriell, 150 tonn medisinsk utstyr og 550 tonn sement til gjenoppbygging av bygninger i Gaza.

Skipet er oppkalt etter amerikanske Rachel Corrie (23) som ble overkjørt og drept av en pansret bulldoser fra den israelske hæren på Gaza-stripen i 2003.

VG Nett følger utviklingen fortløpende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder