VITNET: Elizabeth Smart ble holdt fanget i ni måneder i 2002 til 2003. Mandag vitnet hun mot sin kidnapper. Foto: AP

- Jeg våknet av en kald kniv mot strupen

(VG Nett) I ni måneder ble Elizabeth Smart holdt fanget av Brian Mitchell og hans kone. Nå forteller hun om marerittet i rettssaken mot sin kidnapper.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

5. juni 2002 ble den da 14 år gamle Elizabeth Smart kidnappet fra soverommet sitt i Salt Lake City i Utah. Ved firetiden om natten kom lillesøsteren inn på foreldrenes rom og fortalte at en mann med pistol hadde tatt Elizabeth.

Først ni måneder senere, 12. mars 2003, ble hun funnet etter tips fra publikum. Da Elizabeth Smart vitnet i rettssaken mot sin kidnapper mandag, fortalte hun om natten hun ble bortført og at hun våknet opp av noe kaldt på halsen.

- Jeg husker at han sa at han hadde en kniv mot strupen min, og at jeg ikke måtte lage en eneste lyd. Dersom jeg ikke ble med ham sa han at han kom til å drepe meg og familien min, sa Smart i vitneboksen, melder nyhetsbyrået AP.

LES OGSÅ: De holdt Elizabeth (15) fanget

SPORLØST BORTE: I ni måneder levde Elizabeth Smarts familie i uvisse. Foto: AP

- En ubeskrivelig frykt

Mitchell tok henne i armen og dro henne til klesskapet der han tok på henne tennissko.

- Jeg vet ikke om jeg kan beskrive hva jeg følte annet enn at jeg visste hvor farlig situasjonen var. Jeg var ekstremt redd. Det var en ubeskrivelig frykt, sa Smart.

Mitchell er tiltalt for blant annet kidnapping og voldtekt av Smart, som nå er blitt 23 år. Rettssaken har vært utsatt en rekke ganger fordi tiltalte er blitt vurdert som inkompetent til å bli stilt for retten. En ekspert som har observert Brian Mitchell har uttalt at hun mener at han har forfalsket psykiatriske symptomer for å unngå fengsel.

TILTALT: Brian Mitchell. Foto: AFP

I 2009 ble Mitchells kone, Wanda Barzee, dømt til 15 års fengsel for kidnappingen.

LES OGSÅ: - Giftet seg med kidnapperen

Moren i vitneboksen

Elizabeths mor, Lois Smart, vitnet før sin datter mandag. Hun fortalte at hun hadde leid Brian Mitchell for å gjøre noe forefallende arbeid i huset høsten 2001. Også hun forklarte seg om natten da datteren forsvant.

- Det var en absolutt terror. Den verste følelsen var at jeg ikke visste hvor barnet mitt var. Jeg følte meg hjelpesløs.

I løpet av de ni månedene Elizabeth var i Mitchell og hans kones varetekt ble hun voldtatt en rekke ganger. Kort tid etter bortføringen tvang han henne til å gifte seg med ham i en bisarr seremoni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder