MILLIONER AV DØDE FISK: Den omfattende fiskedøden kan skyldes de oljeetende bakteriene som ble sluppet ut i Mexicogolfen, frykter myndighetene. Foto: Reuters
MILLIONER AV DØDE FISK: Den omfattende fiskedøden kan skyldes de oljeetende bakteriene som ble sluppet ut i Mexicogolfen, frykter myndighetene. Foto: Reuters

Dette er ikke en grusvei, det er flere millioner døde fisk

UTENRIKS

(VG Nett) Lokale myndigheter frykter at den massive fiskedøden skyldes oljeutslippet i Mexicogolfen.

Publisert: Oppdatert: 16.09.10 23:26

På avstand ser det ut som en grusvei på landsbygda i Louisiana. I virkeligheten er det en stor, stinkende masse av dødt, maritimt liv.

Elven ligger i Plaquemines, et kystområde i delstaten som ble hardt rammet av oljekatastrofen i Mexicogolfen, etter eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon.

- Dette er en ekstremt stor fiskedød, og det er mange forskjellige arter som er rammet. Vi har funnet så å si alle typer fisk, sier Billy Nungesser, som er president i Plaquemines parish, ifølge BBC.

LES OGSÅ:- Største oljeutslipp i verdenshistorien

Kan skyldes mikroorganismer

Det er ikke uvanlig med fiskedød i området rundt Mexicogolfen, der mikroorganismer plutselig kan føre til ekstrem oksygenmangel i vannet.

Det spesielle denne gangen er det store omfanget, og at det ikke kun gjelder noen få arter i et mindre område. Mandag ble det til og med funnet en død hval i området, ifølge en lokal tv-kanal.

Lokale myndigheter frykter at fiskedøden denne gangen skyldes mikroorganismene som ble sluppet ut i Mexicogolfen for å spise opp oljen etter det store utslippet.

- Vi vet ikke hva fiskedøden skyldes, og bønnfaller de føderale myndighetene om å undersøke, sier Nungeeser.

LES OGSÅ:Oljeetende bakterier renser Mexicogolfen

Gigantlekkasje

Anslagsvis 4,9 millioner fat olje lakk ut i Mexicogolfen etter utblåsningen på oljeriggen Deepwater Horizon den 20. april.

Det utgjør nok olje til å fylle 260 olympiske bassenger.

Oljeutslippet ble stanset den 15. juli, og BP har nå planer om å plombere oljebrønnen for godt.

Oljen som nå er i ferd med å bli brutt ned av mikrober, det vil si over halvparten av oljen som har lekket ut i Mexicogolfen, kan fortsatt utgjøre en fare for dyre- og plantelivet i området, ifølge amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Her kan du lese mer om