SPLITTET: Lederen for Libyas overgangsråd har avsatt de 14 medlemmene av kabinettet. Foto: Reuters

Farlige splittelser i Libyas opprørsbevegelse

Splittelsene i den libyske opprørsbevegelsen er ikke et varsku om at Benghazi er i ferd med å miste kontrollen, men en advarsel om en kollaps som kan komme når Tripoli faller.

Artikkelen er over åtte år gammel

Siden slaget om Misrata i slutten av april, kan det se ut som Muammar Gaddafis styrker og de libyske opprørerne, supplert av NATOs luftangrep, har frosset fast i en stillingskrig. Men opprørerne har gjort store framskritt i vest, og fronten befinner seg nå bare seks mil fra Tripoli, ifølge BBC.

Likevel advarer NATO og Det nasjonale overgangsrådet mot å gå for fort fram. De nylig avdekkede splittelsene innad i bevegelsen som forsøker å styrte Muammar Gaddafi, forsterker denne advarselen.

Stammetilhørighet

Det er ennå ikke nøyaktig på det rene hva som skjedde da opprørernes general Abdel Fattah Younes ble drept 28. juli. Younes var på vei til å bli avhørt av opprørsledere i Benghazi og var i sin egen hærs varetekt da han ble drept.

Hendelsen har avdekket at stammetilhørigheten fortsatt er sterk i de mange gruppene som har samlet seg i kampen mot Gaddafi, og kanskje sterkere enn hva Det nasjonale overgangsrådet ønsker, skriver Shashank Joshi, forsker ved Royal United Services Institute i London, i en kronikk hos BBC.

Splittelser

Younes' mektige Obeidi-stamme truet med voldelige gjengjeldelser hvis saken ikke ble oppklart og de ansvarlige straffet. I Benghazi forsøkte man først å hekte skylda på «semiuavhengige grupper med lojalitet til Muammar Gaddafi». Så ble det denne uka klart at de 14 medlemmene i overgangsrådets «regjering» har fått sparken.

Opprørsregjeringen blir holdt ansvarlig for «tabbene» som ledet fram til drapet på Younes, sier den politiske analytikeren Omar Sallabi ved Garyounis- universitetet i Benghazi til Reuters.

Ingen tillit

Younes var opprørsgeneralen som gikk over til opprørernes side i februar, etter å ha vært Muammar Gaddafis innenriksminister og nummer to i den libyske regjeringen.

Derfor stolte opprørernes soldater aldri på ham, skriver utenriksredaktør John Simpson i BBC. Mange i opprørshærens rekker skal ha vært svært misfornøyd med hans militære strategi, selv om overgangsrådet har benektet dette.

Fraksjoner

Krigshelten oberst Khalifa Hifter er en av de sterkeste kandidatene til å ta over etter Younes, ifølge Shashank Joshi. Men selv om den neste militærlederen skulle bli bedre likt, vil det ha lite å si for opprørernes framgang i felten, mener midtøsteneksperten.

- Det er fordi den libyske revolusjonen allerede er brutt opp i hundrede små semiuavhengige fronter, som hver og en drives av lokale krigere som kjemper i og mot lokale forhold.

Den lange avstanden mellom krigen på frontene og opprørsrådets hensikter i Benghazi understrekes av opprørshærens blodige framferd vest i Libya, der byene til Gaddafi-tro klaner er plyndret og sivile er henrettet, skriver Joshi.

Frykter blodbad

Frykten for at opposisjonen i Libya er mer splittet enn den kan ha sett ut til, har vært blant argumentene internasjonale aktører har brukt mot å gi våpenstøtte til opprørerne. Men både USA, Frankrike, Storbritannia og en rekke andre land har anerkjent det libyske opprørsrådet som Libyas rettmessige regjering.

De siste ukenes hendelser er likevel en påminnelse om at 42 år med diktatur kan skape hevnønsker og trigge drap som overgangsrådet ikke klarer å kontrollere.

Derfor forsøker nå både overgangsrådet, med Mustafa Abdul Jalil i spissen, og NATO å befeste troen på at Tripolis fall bør komme fordi byens innbyggere selv snur seg mot Gaddafi, og ikke gjennom en storming av byen, ifølge BBC.

Dersom stammestyrte opprørsgrupper kjemper seg inn i Tripoli og overtar byen gjennom gateslag, frykter nå både innbyggerne og analytikerne at det kan ende i et blodbad basert på etniske skillelinjer og klantilhørighet.

Mer om

 1. Libya

Flere artikler

 1. Lederen for libyske opprørsstyrker drept

 2. Russisk utsending knytter Norge til Libya-samtaler

 3. Spår at Gaddafi mister kontrollen i Tripoli

 4. - Libyske opprørere har kontroll over statlig TV

 5. Libyske opprørere klare til et siste angrep mot Gaddafi

Fra andre aviser

 1. Lederen for libyske opprørsstyrker drept

  Bergens Tidende
 2. Gaddafi lover å kjempe til døden

  Bergens Tidende
 3. AFP hevder dette bildet viser Gaddafi

  Bergens Tidende
 4. Kamper ved Gaddafis hovedkvarter

  Bergens Tidende
 5. Nå faller Tripoli

  Bergens Tidende
 6. Spår at Gaddafis grep om Tripoli kan glippe

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder