ANGREP: En gruppe palestinere inspiserer skadene etter et israelsk angrep mot Gaza i forrige uke. Angrepet var en reaksjon på at flere raketter ble skutt mot den sørlige delen av Israel. Foto: AP

Kraftig reduksjon i antall angrep mot Israel: Israel: - Gaza-krigen var vellykket

(VG Nett) Antall rakettangrep fra Gaza mot Israel er redusert med rundt 90 prosent etter krigen i 2009.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det viser statistikk det israelske forsvaret (IDF) har utarbeidet på forespørsel fra VG Nett.

Ifølge tallene fra IDF ble det i 2008 avfyrt nesten 2100 raketter fra Gazastripen mot ulike mål i Israel. Så langt i år har 180 raketter kommet over den strengt bevoktede grensen mellom Israel og Gaza.

- Det har vært en betydelig nedgang i antall angrep. Det viser at vi oppnådde det som var målet med krigen. Slik sett var krigen vellykket, sier talsmann for det israelske forsvaret, Bjørn Hermann, til VG Nett.

I 2009 ble det avfyrt 560 raketter fra Gaza mot Israel. Rundt 150 av disse ble avfyrt etter at israelske styrker trakk seg ut av Gazastripen.

Flyangrep

Hermann understreker likevel at 180 raketter fortsatt er et høyt tall, og avviser at militante palestinske grupper i Gaza ikke lenger utgjør noe trussel mot Israel. Ifølge Hermann har flere av disse gruppene fortsatt en betydelig militær kapasitet.

- Selv om de fleste rakettene gjør liten skade, må innbyggerne i Israel fortsatt leve med den daglige frykten for nye angrep. At ingen så langt er blitt drept er først og fremst flaks, sier han.

LES OGSÅ: Det bygges som aldri før i bosetningene

BEREDSKAP: Talsmann for det israelske forsvaret, Bjørn Hermann, mener palestinske grupper i Gaza har økt sin militære kapasitet. Foto: Erlend Skevik

Fredag skjøt en palestinsk gruppe i Gaza flere raketter og granater mot den sørlige delen av Israel. Ifølge talsmannen for det israelske forsvaret skal minst en av rakettene ha vært en såkalt Grad-rakett, som er langt mer avansert enn de hjemmelagede kassam-rakettene som vanligvis blir brukt i palestinske angrep mot Israel.

Israel besvarte angrepet, og rammet mål både sentralt og sør i det palestinske området. Ved grensa mot Egypt ble to smuglertunneler bombet. Flere personer ble såret i de israelske flyangrepene, melder NTB.

Avanserte våpen

Hermann legger ikke skjul på at israelerne er bekymret over at palestinske grupper tar i bruk mer avanserte våpen.

- Vi ser veldig alvorlig på dette. Vi ser at enkelte palestinske grupper har større kapasitet enn tidligere, sier Hermann.

Etter at Hamas overtok makten på Gazastripen i 2007, har Israel gjennomført en omfattende blokade av den tett befolkede kyststripen. Den israelske blokaden er kraftig fordømt over store deler av verden. Både FNs høykommissær for menneskerettigheter og den internasjonale Røde Kors-komiteen har fastslått at blokaden er i strid med folkeretten.

Også norske myndigheter har oppfordret Israel til å oppheve de strenge restriksjonene med hvilke personer og varer som får passere den strengt bevoktende grensen mellom Israel og Gaza.

- Ingen bedring

Etter angrepet på nødhjelpsskipet «Mavi Marmara» i slutten av mai, der ni aktivister mistet livet, besluttet den israelske regjeringen å lempe på blokaden. Ifølge statistikk fra det israelske forsvaret øker nå antallet varetransporter inn til Gaza nå hver eneste måned.

VGTV I GAZA: Krigsruiner forsørger palestinske familier

Likevel konkluderte FN-representanten John Ging nylig med at situasjonen ikke har blitt bedre for befolkningen i Gaza.

- Det er ingen materielle endringer for folk på bakken her når det gjelder status, avhengighet av nødhjelp, fraværet av gjenoppbygging eller økonomi. Lettelsen av blokaden har ikke vært noe mer enn en politisk lettelse av presset mot Israel og Egypt, sa Ging til BBC i forrige uke.

LES OGSÅ: Israel bygger grensegjerde mot Egypt

Bjørn Hermann er ikke i tvil om at det fortsatt smugles store mengder våpen inn i Gaza, via tunellene som går under grensen fra Egypt. Han forsvarer samtidig at Israel fortsatt legger strenge restriksjoner på innførsel av blant annet sement, og viser til at dette kan brukes som råstoff i kassam-raketter.

Han understreker at Israel holder Hamas-styret ansvarlig for alle angrep fra Gaza.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder