TAR AV: Et japansk militærhelikopter tar av på øya Ishigaki etter at Nord-Korea avfyrte en langtrekkende rakett som passerte over japansk territorium. Foto: Reuters/NTB scanpix

Nord-Korea fordømmes for oppskyting av rakett

Nord-Korea fordømmes over hele verden etter at de onsdag avfyrte en langtrekkende rakett, trass i internasjonal kritikk.

Artikkelen er over syv år gammel

Nord-Korea selv opplyste at rakettoppskytingen var vellykket, og at en værsatellitt er satt i kretsløp rundt jorda, slik som planlagt.

Ifølge den sørkoreanske TV-kanalen YTN ble raketten skutt opp fra Sohae-basen på vestkysten av den koreanske halvøya litt før klokka ti lokal tid, på samme sted der Nord-Korea foretok en mislykket oppskyting i april.

Oppskytingen ble umiddelbart registrert av sørkoreanske marinefartøyer, og rester av raketten landet i havet 40 minutter senere, 300 kilometer øst for Filippinene.

Over Okinawa

Japanske myndigheter opplyser at raketten passerte over Okinawa, uten at det ble gjort forsøk på å skyte den ned siden den ikke hadde kurs mot bebodde områder.

Både Sør-Korea og Japan fordømmer oppskytingen i svært skarpe ordelag, og Sør-Koreas president Lee Myung-bak innkalte til krisemøte for å drøfte situasjonen.

LES OGSÅ: Nord-Korea: Vi kan nå USA med raketter

Japans regjering gjorde det klart at en slik rakettoppskyting er fullstendig uakseptabel og at de vil levere en protest.

- Det er svært beklagelig at Nord-Korea gjennomførte oppskytingen til tross for våre oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet, sier en talsmann for Japans regjering, Osamu Fujimura.

Diplomater i New York sier at Japan har innkalt FNs sikkerhetsråd til møte onsdag for å drøfte oppskytingen og Nord-Koreas krenking av FNs sanksjoner mot landet.

Kina fordømmer

Også Kina, Nord-Koreas eneste viktige allierte, fordømmer rakettoppskytingen, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Onsdag morgen utrykte også Russland «dyp bekymring» over Nord-Koreas oppskyting, og sa den bryter med pålegg fra FN og fører til mer ustabilitet i regionen.

Filippinene protesterer også mot oppskytingen. Filippinske myndigheter måtte be sine fiskere se opp for restene av raketten som falt ned i filippinske fiskefelter.

Diplomater i New York sier Japan har innkalt FNs sikkerhetsråd til møte onsdag for å drøfte oppskytingen og Nord-Koreas krenking av FNs sanksjoner mot landet.

Mistanke om atomforberedelser

Med oppskytingen har Nord-Korea trosset advarslene fra det internasjonale samfunnet som har mistanke om at Nord-Korea forsøker å utvikle ballistiske raketter, og at raketten var i stand til å bære atomstridshoder.

Nord-Korea hadde på forhånd varslet at det ville bli gjennomført en rakettoppskyting i desember, og at den kun ville ha vitenskapelige formål.

Både USA, Russland, Sør-Korea, Japan og FN fordømte planene, og Kina har uttrykt «dyp bekymring».

Oppskytingen kom overraskende siden USA samme dag meldte at raketten var fjernet for reparasjoner av en teknisk feil, og nordkoreanske myndigheter mandag varslet en utsettelse.

FN-sanksjoner

I henhold til FN-sanksjoner som ble innført etter tester av atomvåpen i 2006 og 2009, har Nord-Korea ikke lov å utføre rakettester.

En vellykket oppskyting ville markere at Nord-Korea har gjort framgang i arbeidet med å utvikle en langtrekkende rakett som kunne bære atomstridshoder.

USA og andre vestlige land mener at oppskytingen i virkeligheten er en kamuflert prøveoppskyting av en slik rakett, i klar strid med FN-sanksjonene.

Sikre grep

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un ønsket ifølge observatører å foreta oppskytingen så nær som mulig til ettårsdagen for faren Kim Jong-ils død.

Ifølge sørkoreanske eksperter virker det ikke som overgangen fra far til sønn går så glatt som ønsket, og at det hersker frykt i regimet for økende motstand.

De mener oppskytingen av en rakett derfor også hadde som formål å øke Kims troverdighet mens han forsøker å sikre grepet om landet.

Også Korea-ekspert og rådgiver ved den danske Forsvarsakademiet, Peter Kim Laustsen, mener Kim Jong-un bruker oppskytingen for å sementere sin makt.

- Han vil vise at han er en sterk leder, sier Laustsen til Ritzau.

Les også

 1. Nord-Korea: Vi kan nå USA med raketter

  Nord-Korea hevder å ha langtrekkende raketter som kan nå mål i USA.
 2. Kim Jong-un truer Sør-Korea og USA med full krig

  (VG Nett) Den felles militærøvelsen til naboen i sør og den vestlige stormakten får Nord-Koreas ferske leder til å bruse…
 3. Nord-Korea forlenger oppskytningsperiode

  Nord-Korea har forlenget perioden for en varslet rakettoppskytning til 29. desember.
 4. Nord-Korea planlegger rakettoppskyting i desember

  (VG Nett) Spenningen øker etter at landet kunngjorde lørdag at de vil skyte opp en langdistanserakett.
 5. Nord-Korea truer med «nådeløst militært angrep»

  Nord-Korea varsler at det vil angripe militært dersom sørkoreanske aktivister gjennomfører sin plan om å slippe…
 6. Russland ber Nord-Korea droppe rakettoppskyting

  Russland oppfordrer Nord-Korea på det sterkeste til å revurdere en planlagt rakettoppskyting senere denne måneden.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Sikkerhetsrådet fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

 2. Japan reagerer sterkt på nordkoreansk rakettoppskyting

 3. FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

 4. Nord-Korea skjøt opp ny rakett

 5. Nord-Korea har skutt opp langdistanserakett

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea fordømmes for oppskyting av rakett

  Bergens Tidende
 2. FN fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

  Aftenposten
 3. Nord-Korea skyter opp rakett

  Aftenposten
 4. Nord-Korea fordømmes for oppskyting av rakett

  Fædrelandsvennen
 5. Nord-Korea provoserer med ny rakettest

  Bergens Tidende
 6. Nord-Korea har avfyrt et ballistisk missil

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder