Det har fredag vært flere kraftige eksplosjoner i den syriske byen Qamishli. Foto: ANHA/AP/NTB scanpix

SDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep

Fem IS-fanger skal ha rømt et kurdiskdrevet fengsel i Nord-Syria. I al-Hol-leiren skal det ha brutt ut opptøyer.

  • NTB-AFP

Fem IS-krigere har fredag rømt fra et kurdiskdrevet fengsel i byen Qamishli i Nord-Syria etter at området ble utsatt for tyrkisk bombeangrep.

Det opplyser en talsperson for den kurdiskledede SDF-styrken ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrået melder også at jihadistgruppa IS har kommet med en uttalelse om at de står bak en bombe som skal ha tatt livet av seks personer i samme by.

les også

Den nye Syria-krisen kort forklart

Opprør i al-Hol-leiren

Noen mil utenfor byen ligger al-Hol-leiren. Der sitter tusenvis av koner og barn til IS-krigere internert. Ifølge kurdiske tjenestemenn brøt det ut opptøyer i leiren fredag. Flere kvinner skal ha forsøkt å angripe vakter i et forsøk på å rømme.

Opptøyene kommer samtidig som kurdiske styrker med ansvar for leiren blir sendt lenger nord for å stå imot den tyrkiske militæroffensiven.

Uroen skal ha startet da det ble holdt en protest og kvinnene nektet å adlyde vaktenes ordre. De skal ha sunget «Allahu Akbar» (Gud er stor) og kastet stein på vaktene.

– Ingen har greid å rømme

Ifølge en kurdisk myndighetsperson gikk kurdiske sikkerhetsstyrker inn i leiren og fikk roet ned situasjonen. Vedkommende mener imidlertid at det trolig vil komme nye opptøyer og rømningsforsøk.

– Inntil nå har ingen greid å rømme, sier kilden.

Kurdiske og europeiske myndigheter har uttrykt frykt for at den tyrkiske offensiven vil skape et sikkerhetsvakuum som vil gjøre det mulig å rømme fra leirene der antatte IS-krigere og familiene deres sitter fanget.

Mange vestlige land, deriblant Norge, har inntil nå nektet å repatriere egne statsborgere som er mistenkt for å være IS-tilhengere, og barna deres.

Al-Hol-leiren huser rundt 70.000 mennesker, de fleste kvinner og barn. Nesten 30.000 er syrere, resten er utlendinger. Den er ekstremt overfylt, og forholdene beskrives som under enhver kritikk.

Ifølge Verdens helseorganisasjon har 313 barn dødd i leiren siden desember i fjor. 77 prosent av dem var under fem år gamle.

BAKGRUNN: Derfor vil Tyrkia krige i Syria – enda en gang

Mer om

  1. Syria
  2. Tyrkia
  3. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

  1. Tyrkiskstøttede syriske krigere skal ha drept to kurdiske fanger

  2. SDF hevder at over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger

  3. Advokat: Fare for at norske IS-kvinner rømmer

  4. Minister: Ni franske IS-kvinner har rømt i Syria

  5. Avtale mellom syriske myndigheter og kurdiske styrker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder