SUPER-LØRDAG: Fra lørdagens debatt om Brexit i Underhuset. Dette var første gangen parlamentet møttes på en lørdag siden Falklandskrigen i 1982. Foto:  ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS 

Sier nei til brexit-avstemning

Boris Johnson forsøkte i dag på nytt å holde avstemning om brexit-avtalen hans regjering har kommet til enighet om EU om. Det fikk han ikke lov til.

Speaker John Bercow i Underhuset i det britiske parlamentet sa nei.

Bercow grunngir dette med at man senest lørdag hadde en debatt i Underhuset om det samme. Det endte med at statsministeren måtte be EU om en ytterligere utsetting av brexit.

– I substans er dagens avstemning den samme man hadde på lørdag og Underhuset har tatt sin avgjørelse der. Dagens omstendigheter er i praksis de samme som lørdagens omstendigheter. Å stemme nå ville vært gjentagende og uregelmentert, sa Bercow.

Regjeringen reagerte med skuffelse.

– Vi er skuffet over at Underhusets leder har nektet oss muligheten til å utføre folkeviljen. Folket vil få brexit unnagjort, sa en talsperson for statsminister Boris Johnson etter avvisningen, ifølge NTB.

Som forventet

Førstelektor ved Universitet i Agder, Jan Erik Mustad, følger Brexit-kaoset tett. Han sier dette ikke var noe overraskende.

– I prinsippet var det regjeringen som trakk avtalen fra avstemning på lørdag. Da kan ikke parlamentet godta at den samme avtalen kommer tilbake så kort tid etter, sier Mustad.

Selv om det var regjeringen som faktisk trakk avstemningen av bordet i helgen var det også noe mange av medlemmene i Underhuset ønsket seg.

– Det må gå noe mer tid slik at Parlamentet får sjansen til å sette seg mer inn i avtalen, forklarer Mustad, som sier at det som skjedde i dag ikke forandrer noe med tanke på et eventuelt nyvalg, eller en ny folkeavstemning om brexit.

– Nei, dette er status quo. Dette betyr ikke noe annet enn at det vil skje en annen dag, forklarer eksperten, som ikke våger spå hvilke dag det blir.

Gikk på smell

Det var lørdag Johnson gikk på en ny Brexit-smell. I stedet for å votere over avtalen han har fått med EU, vedtok Underhuset et forslag fra Sir Oliver Letwin som førte til at den britiske statsministeren måtte gjøre det han minst av alt ønsket: Nemlig å be EU om en utsettelse av brexit, men han unnlot å signere brevet.

Samtidig som statsministeren sendte det usignerte brevet til EU sendte han et annet brev, som han signerte, der han gjør det tydelig at han håper de sier nei.

Tidligere har den britiske statsministeren sagt at han «heller vil ligge død i en grøft» enn å be om en ny utsettelse.

Bryter Johnson loven?

Mandag diskuterte tre skotske dommere om den britiske statsministeren viser forakt for retten når han samtidig som han sendte et usignert brev sendte et signert der han argumenterer mot innholdet i det usignerte brevet.

Det skriver The Guardian.

Etter kort tids rådslaging valgte de tre dommerne å utsette en kjennelse i saken.

Loven, the Benn act, sier at Boris Johnson måtte søke EU om å få forlenget brexit-frist dersom han ikke klarte å lande en avtale i parlamentet 19. oktober, altså på lørdag. Det klarte han ikke.

Da Johnson stengte parlamentet tidligere i høst, var det en skotsk domstol som først kom til at suspensjonen var ulovlig. Dette ble også senere slått fast av Høyesterett i en knusende og enstemmig dom.

Positiv til utsettelse

EU-president Donald Tusk bekreftet på Twitter at han mottok brevet om utsettelse klokken 23 lørdag kveld.

– Jeg vil nå begynne å konsultere EU-lederne om hvordan det skal reageres, tvitrer han.

Men Tysklands finansminister Peter Altmaier antyder at det kan ta noen dager før EU avgjør om de vil gi Storbritannia en ny brexitutsettelse.

les også

Brexit-forvirret? Dette kan skje nå

I et radiointervju mandag morgen sier Altmaier at han har merket seg at Boris Johnson vil forsøke å få til en avstemning om avtalen i det britiske Underhuset denne uken, skriver NTB.

les også

Kaoset fortsetter: Boris trenger 33 stemmer for brexit-seier

– Vi vil ha litt bedre oversikt i løpet av de kommende dagene, og da vil vi utøve vårt ansvar og ta en avgjørelse, sier Altmaier.

Han sier han ikke vil ha noe imot at britenes EU-utmelding utsettes «noen få dager eller uker» dersom det kan hindre at de forlater unionen uten en avtale.

Garanti

Før det var klart om speaker Bercow ville godta en avstemning mandag sa professor i moderne europeisk historie ved NTNU Kristian Steinnes følgende til VG:

– Det kan godt tenkes at det ikke blir noen avstemning mandag over utmeldingsavtalen før tilleggslovene er vedtatt. Og hvis de starter med sistnevnte kan det komme forslag om å gjøre hele Storbritannia til en tollunion noe som blir vanskelig å få vedtatt siden det ikke er flertall for dette i Underhuset.

Steinnes viser til at Letwin-forslaget som ble vedtatt er en garantiordning for å få gjennomført de andre lovene som må på plass før man stemmer over selve avtalen for å hindre at Boris Johnson forlater EU uten noen form for avtale.

– Hele Letwin-manøvren er, slik jeg ser det, et tegn på at de ikke stoler på regjeringen. Men det er mange krysser og b-er og uhyre komplisert, sier Steinnes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder