I BRESJEN FOR FORSLAGET: Australias statsminister Scott Morrison har sammen med EU tatt til orde for en uavhengig gransking av årsaken til utbruddet av det nye coronaviruset. Foto: Lukas Coch/AAP Image/ AP/ NTB scanpix

Internasjonal koalisjon ber om uavhengig utredning av responsen på coronapandemien

En koalisjon av 120 stater under ledelse av EU og Australia vil be om en uavhengig gransking av coronapandemien når WHO samles mandag.

  • NTB

Mandag starter det 73. årsmøtet i Verdens helseorganisasjon (WHO) som blir gjennomført som et todagers nettmøte.

Da vil Australia, EU, Den afrikanske union sammen med Storbritannia, New Zealand, Indonesia, Japan, Sør-Korea, Tyrkia og flere andre land be om en uavhengig, upartisk og omfattende evaluering av den internasjonale responsen på COVID-19, inkludert den fra Verdens helseorganisasjon, skriver The Guardian.

En avstemming om spørsmålet er ventet tirsdag.

les også

Slik vil EU gjenåpne for turisme

Ønsket om en gransking av virusutbruddet er så langt ikke blitt imøtegått av Kina.

Australia er i klare ordelag blitt advart om at forholdet deres til Kina kan bli skadelidende. Allerede er deler av landets kjøtteksport til Kina blitt stanset, og videre er landets eksport av bygg truet med en toll på 80 prosent.

Australias Statsminister Scott Morrison betegner kravet om en gransking av utbruddet som lite bemerkelsesverdig og har ikke bøyd av.

Han har de øvrige medlemmene av regjeringen bak seg, inkludert næringsminister Simon Birmingham. Birmingham sier at han opplever at hans kinesiske motpart ikke lenger svarer på henvendelser fra ham, og sier til ABC News han har forsøkt å få i stand en samtale mellom de to næringsministrene siden Kina truet med ekstra toll, uten å få svar.

les også

Australia: Her kan du hverken sole deg eller stå stille

Utbruddet av coronaviruset er sporet til millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Smitten ble først identifisert i desember, men kinesiske myndigheter stengte ned Wuhan 23. januar.

Flere artikler

  1. Kina stenger by etter nytt utbrudd

  2. Viruslaboratorium i Wuhan: Umulig at vi er kilde til pandemien

  3. Xi forsvarer Kinas virusrespons

  4. Kina: Ingen nye, lokale smittetilfeller: Frykter smittebølge utenfra

  5. Trumps smitteekspert: Tror viruset utviklet seg i naturen - ikke i kinesisk laboratorium

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder