• Tapte mot Lukasjenko

  Svetlana Tikhanovskaja (37) har ikke politisk erfaring, men da mannen ble arrestert bestemte hun seg for å stille som presidentkandidat i Hviterussland.

  Publisert 09. august, kl. 16:40

 • Søndag var det valg i Hviterussland. Svetlana Tikhanovskaja (37) er i likhet med store deler av den yngre hviterussiske befolkningen lei av president Alexandr Lukasjenkos (65) styre som har vart i 26 år.
  Lukasjenko endte med å vinne valget med 81 prosent. Tikhanovskaja fikk 8 prosent av stemmene. Dette opplyser valgkommisjonen. Opposisjonen hadde på forhånd ventet at valget ville være preget av fusk.

 • Svetlanas ektemann, Sergei Tkihanovskaja, var video-bloggeren som ønsket å utfordre presidenten, men før valgkampen startet ble han arrestert for å ha deltatt på en uorganisert demonstrasjon.
  Da ektemannen offisielt ble diskvalifisert, bestemte Svetlana seg for å innstille seg selv som presidentkandidat.

 • Etter at ektemannen ble sluppet ut av fengsel, startet han å støtte sin kones presidentkandidatur, helt til han igjen ble arrestert og siktet for å ha planlagt «masseuroligheter», skriver BBC. Han har sittet i arrest siden mai.

 • Svetlana ønsker å gi landet en ny start med et nytt valg, og vil slippe ut alle politiske fanger – da også sin mann. Søndag er hun opposisjonens fremste kandidat under valget i Hviterussland.

 • Når hun holder sine taler til folket, trekker hun tusenvis av tilhørere. Hennes nærmeste støttespillere er to andre kvinner; Maria Kolesnikova og Veronika Tsepkalo.

 • Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, Inna Sangadzhieva har tidligere uttalt at hun tror 70–80 prosent av stemmene vil gå til sittende president. Likevel mener hun at Svetlanas utfordring mot presidenten, og hennes støttespillere er begynnelsen på slutten for Lukasjenkos styre.

 • – Tre kvinner kan bli de som påfører mannen som blir kalt for Europas siste diktator, et sviende nederlag. Ikke reelt, men symbolsk, sier Sangadzhieva om Svetlana Tikhanovskaja (37).