Sverige gir ebolamedisin til coronasyke

Personer som er svært syke av covid-19 i Sverige har for første gang blitt behandlet med et eksperimentelt legemiddel som er utviklet mot ebola.

  • VG / NTB

Artikkelen er over 69 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Legemiddelet remdesivir er ikke godkjent, men kan gis etter at det svenske legemiddeltilsynet har gitt sin tillatelse til utprøvingen, melder Sveriges Radio.

– Man vet jo at remdesivir har en veldig bra effekt i laboratorietester både på dette viruset og dets slektninger. Man vet også at legemiddelet har effekt på sars-viruset og mers-viruset, sier professor Anders Sönnerborg, som leder Referensgruppen för antiviral terapi.

Medisinen ble utviklet mot ebola, men har ikke vist seg å være effektiv nok. Flere studier er nå satt i gang for å se om legemiddelet har effekt mot coronaviruset.

les også

Fastlege vil bruke samme virusmedisin som Japan og Kina: – Norge må være forberedt

Kan gis på humanitært grunnlag

Det dreier seg om et lavt antall pasienter som har fått medisinen i Sverige. Produsenten har satt i gang et såkalt compassionate use-program, som innebærer at legemiddelet kan gis på humanitært grunnlag når det ikke finnes andre tilgjengelige medikamenter.

– De få svenske pasientene som har fått tilgang til dette legemiddelet er svært syke og dette er en beslutning som vi har gjort for å forbedre tilstanden derres. Men det er ikke mulig å evaluere effekten etter bare noen dager, sier Sönnerborg.

Han forklarer at hovedproblemet er at det ikke finnes noen store studier på effekten av denne medisinen hos coronapasienter.

Tirsdag sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG at remdesivir trolig er det beste alternativet til å behandle coronasmittede akkurat nå.

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Sverige

Flere artikler

  1. Fastlege vil bruke samme virusmedisin som Japan og Kina: – Norge må være forberedt

  2. Viruset må angripes på den riktige måten

  3. Forskningsdirektør: Opptil 1000 norske pasienter i ny coronastudie

  4. Pluss content

    Medisinene som testes mot corona

  5. Forskningsdirektøren om «lovende» studie: – Det er for tidlig å konkludere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder