• Derfor er TikTok så omstridt

  India har forbudt TikTok i landet. Nå ser USA på muligheten for å gjøre det samme. Hvorfor? Og kan det samme skje i Norge?

  Publisert 08. juli, kl. 08:14

 • – TikTok er en kinesisk app, og historisk sett har ikke Kina hatt de strengeste personvernreglene, sier Trine Smedbold. Hun er juridisk rådgiver i Datatilsynet, som skal sørge for at personvernet til norske borgere blir ivaretatt.

 • Smebold sier at det er vanskelig å kontrollere at appen følger reglene i Europa, fordi de har hovedkvarter i Kina, og fordi det er vanskelig å komme frem til kinesiske datatilsyns-myndigheter. Det skal en spesialgruppe - en såkalt «task force» - nå se nærmere på om de gjør.

 • Selv om land som USA ser på muligheten for et forbud, er ikke det aktuelt i Norge i denne omgang.

 • – Nei, det er ikke noe tema i Norge å anbefale et forbud. Ei heller i noen andre europeiske land. Nå venter vi på hva undersøkelsene viser, og så bør man generelt være forsiktig med hvilke apper man laster ned. Gjør deg litt kjent, finn ut hvor dataen sendes og hvilken data den samler inn, sier Smedbold i Datatilsynet.

 • I fjor ble det i California også tatt ut et stort søksmål mot appen, etter at studenter i San Fransisco mente den sendte personlig data rett til en server i Kina. DanceByte, som eier appen, benektet dette.

 • Smedbold i Datatilsynet er likevel usikker på om man kan det Kina sier for god fisk.

  – Det er folk som har funnet betenkeligheter i appen, og den ber om tilgang til funksjoner som mikrofon og kamera. Man kan aldri garantere at det vil bli brukt til det de sier det vil bli brukt til.

Artikkelen er over to år gammel

Mer om

 1. TikTok
 2. Personvern
 3. Datatilsynet
 4. Kina

Flere artikler

 1. VG Forklarer: Derfor er TikTok omstridt

 2. Kilder til New York Times: Microsoft kan kjøpe TikTok i USA

 3. Forklart: Dette skjer med TikTok nå

 4. Peil: Forklart: Dette skjer med TikTok

 5. Det hvite hus om TikTok-forbud: «Kan ta uker, ikke måneder»