SAMLES: Underhusets leder, den konservative brexitmotstanderen John Bercow, var raskt ute etter høyesteretts avgjørelse og sa at Parlamentet skulle samles igjen onsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Helt åpent hva som skjer når Parlamentet samles i London

Etter to uker med ufrivillig pause samles det britiske Parlamentet i dag. Foreløpig er programmet helt åpent.

  • NTB-Fredrik Ljone Holst

Tirsdag kom høyesterett fram til at regjeringens suspensjon var «ulovlig, ugyldig og uten virkning». Suspensjonen ble annullert, og formelt så har den aldri funnet sted.

les også

Skjebnedag for Boris Johnson

Underhusets leder John Bercow var raskt ute med å kalle inn til møte, men det er altså høyst uklart hva som kommer til å skje når de folkevalgte samles onsdag. Så langt er spontanspørretime og uttalelser fra ministre de eneste postene på programmet.

Opposisjonen har tilsynelatende ingen konkret plan om hvordan den vil bruke tiden som plutselig er tilgjengelig. Samtidig ønsker de neppe å gi inntrykk av de kaster bort dyrebar tid etter at de har brukt mye energi på å kritisere regjeringen for nettopp å ta fra dem tid i Parlamentet, skriver Politico.

Mistillit eller nyvalg?

En rekke opposisjonsledere sa etter høyesterettsdommen at Boris Johnson bør gå av som statsminister. De kan velge å stille mistillitsforslag mot ham, men det er slett ikke sikkert. Den sjansen hadde de sist gang de var samlet, men gjorde det ikke. En utfordring er at det kan gi Johnson 14 dager til å hale ut tiden før han foreslår en etterfølger.

les også

Parlamentet «stenges» - Brexit-motstandere får tidsnød

Regjeringen kan også foreslå nyvalg nok en gang. De mislyktes to ganger med det før den ulovlige suspensjonen, og opposisjonen sier den ikke har endret strategi. De vil sikre seg en eventuell brexitutsettelse før de går med på å holde valg.

En annen mulighet er at regjeringen vil forsøke seg med en ny suspensjon eller pause i Parlamentet. De insisterer på at det fortsatt skal holdes en trontale 14. oktober og at regjeringen kan prøve å få til en kortere suspensjon i forbindelse med det. Men med mindretall og intern motstand, er det lite som tyder på at regjeringen kan få trontalen gjennom Underhuset.

Skynder seg tilbake

Mens statsminister Boris Johnson forlot FN-toppmøtet i New York tidlig for å rekke hjem i tide, droppet Jeremy Corbyn festen som markerte slutten på Labours landsmøte tirsdag.

Det fremste opposisjonspartiet har de siste dagene vært samlet i Brighton der Corbyn skulle holdt sin tale onsdag. Den ble fremskyndet med en dag.

Landsmøte

De konservative starter sitt landsmøte til helgen, og det er mulig de ber Parlamentet ta pause noen dager til uken, slik at deres medlemmer kan delta på møtet.

– Landsmøtet må gå sin gang. Om det betyr at representanter må være borte fra Parlamentet, får det heller være. Folk må gå i skytteltrafikk til og fra landsmøtet, noe som vil være dypt urettferdig. Men det viser hvor bitter stemningen er blitt, sier en minister til The Times.

Om det er stemning i opposisjonen for å legge godviljen til og innvilge en pause, gjenstår å se. I motsetning til en suspensjon, må en pause vedtas av Parlamentet – den kan ikke beordres av regjeringen.

Noen timer før parlamentarikerne samles igjen, er det først og fremst usikkerhet som preger situasjonen i London. Situasjonen som har oppstått, savner sidestykke i historien, og ingen vet hva som blir regjeringens neste påfunn eller hvordan opposisjonen vil bruke de tre ekstra ukene de tilsynelatende har skaffet.

Mer om

  1. Boris Johnson
  2. Storbritannia

Flere artikler

  1. Parlamentet «stenges» - Brexit-motstandere får tidsnød

  2. Knusende dom fra britisk høyesterett: Ulovlig å stenge parlamentet

  3. Boris Johnson flyr hjem fra FN-toppmøte til politisk kaos

  4. Boris Johnson hjem til politisk kaos

  5. Forslag om nyvalg avvist i parlamentet – igjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder