AVLA ED: Marie Yovanovitch, USAs tidligere ambassadør i Ukraina, før hun startet sin forklaring i Representantenes hus fredag formiddag lokal tid. Foto: Thomas Nilsson / VG

Eksambassadør om Trump-samtale: Knust og sjokkert

REPRESENTANTENES HUS (VG) Samtidig som den tidligere ambassadøren til Ukraina forklarte at hun følte seg truet av Donald Trump, gikk USAs president på nytt i strupen på henne.

 • Maria Mikkelsen
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Vemund Anke Garden

Eks-ambassadør Marie Yovanovitch er det tredje vitnet som møter i de TV-sendte riksrettshøringene som begynte denne uken.

Følg høringen i VGs direktestudio!

Yovanovitch var ambassadør i Ukraina fra 2016 frem til hun brått ble kalt tilbake i april i år. Hun mener årsaken var en ondskapsfull kampanje ledet av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, i nært samarbeid med to tidligere riksadvokater.

Årsaken var, ifølge Yovanovitch, at hun jobbet hardt for å bekjempe korrupsjon og at hun ikke ville spille på lag på dem.

Les også: Dette må du vite om riksretthøringen

Marie Yovanovitch er kledd i svart og har en nål med det amerikanske flagget på jakken. Hun snakker lavt og blir flere ganger bedt om å snakke høyere. Flere ganger tar hun korte pauser før hun svarer. Budskapet er likevel tydelig:

– Vår politikk i Ukraina er i uorden og tvilsomme interesser over hele verden har lært hvor lite som skal til for å fjerne en amerikansk ambassadør som ikke vil gi dem det de vil ha.

– Forferdelig øyeblikk

Et par måneder etter at hun returnerte til USA, ble Yovanovitch tema i den mye omtalte telefonsamtalen mellom Trump og Ukrainas president.

Trump kalte «den kvinnen» for «dårlige nyheter» og sa blant annet at hun kom til å «gå gjennom noen ting». På spørsmål om hvordan hun reagerte da hun leste referatet, svarer Yovanovitch:

– Jeg ble sjokkert. Helt sjokkert. Helt ærlig så ble jeg knust.

Eksambassadøren sitter bak et avlangt bord i det største rommet i Representantenes hus. Foran henne sitter de 22 medlemmene i i komiteen som leder riksrettsgranskingen.

– Det var et forferdelig øyeblikk, sier Yovanovitch.

Syv Trump-tilhengere Derfor tar Demokratene feil om riksrett

– Hva bekymret deg? spør Demokratenes advokat Daniel Goldman.

– Han sa «hun skal gå gjennom noen ting». Det hørtes ut som en trussel.

– Følte du deg truet?

– Ja.

– Hvorfor?

Yovanovitch blir stille i noen øyeblikk, før hun svarer:

– Jeg vet ikke helt, det var ikke en veldig presis uttalelse. Men det føltes som en vag trussel, så jeg lurte på hva det betydde.

BEVEGET: Marie Yovanovitch tar en pause under forklaringen i Representantenes hus. Foto: JONATHAN ERNST / REUTERS

Nytt Trump-angrep

Samtidig som Yovanovitch vitner, langer Trump ut mot henne på Twitter.

– Hvor enn Marie Yovanovitch dro, gikk det galt. Hun begynte i Somalia, hvordan gikk det? Deretter spoler vi frem til Ukraina, hvor den nye presidenten snakket ufordelaktig om henne i min andre telefonsamtale med ham. USAs president har en absolutt rett til å utnevne ambassadører.

Demokratenes Adam Schiff spurte Yovanovitch hvordan meldingen vil påvirke fremtidige vitner.

– Det er veldig skremmende, svarte hun.

– Noen av oss tar det å skremme vitner veldig, veldig alvorlig, svarte Schiff.

Tidligere statsadvokat og CNN-ekspert Elie Honing kaller Trumps melding en oppskrift på hvordan skremme vitner.

– Han twitret et personlig angrep mot vitnet som var tydelig knyttet til hennes vitnemål, samtidig som hun vitnet.

Riksrett-saken mot Trump: Dragkamp om Bidens sønn

Bekymret

Demokratene har nå begynt å bruke ordet «bestikkelser» om Trumps forhold til Ukraina. De ønsker å påvise at Trump og hans støttespillere holdt tilbake 391 millioner dollar i bistand for å oppnå en etterforskning som skulle skade hans politiske rival, Joe Biden.

Å fjerne Yovanovitch skulle gi Giuliani spillerom til å følge opp Trumps personlige og innenrikspolitiske interesser i Ukraina, ifølge Demokratene.

Republikanerne avviser dette og mener presidenten er i sin fulle rett til å si opp ambassadører.

KOLLEGER: William Taylor, fungerende ambassadør til Ukraina, vitnet i Kongressen onsdag denne uken. Foto: Thomas Nilsson / VG

Får støtte

Yovanovitchs etterfølger William Taylor sa onsdag at han nølte med å ta jobben nettopp på grunn av behandlingen Yovanovitch hadde fått.

Også George Kent, en toppdiplomat i Utenriksdepartementet, reagerte på behandlingen av eks-ambassadøren. Ifølge Kent førte Trumps advokat Rudy Giuliani en svertekampanje for å bli kvitt henne.

Les også: Advokat frykter for varslerens sikkerhet

Giuliani skal ha fått hjelp fra Lev Parnas og Igor Fruman, som i oktober ble pågrepet for å brudd på loven om valgkampfinansiering. Ifølge Kent var to tidligere, korrupte riksadvokater i Ukraina – Victor Shokin og Yuriy Lutsenko – også involvert.

– De la nå frem falsk informasjon for å ta hevn på dem som hadde avdekket deres dårlige oppførsel, inkludert amerikanske diplomater, ukrainske tjenestemenn som jobbet mot korrupsjon og reformvennlige sivilsamfunnsgrupper i Ukraina, sa Kent i den åpne høringen onsdag.

– Gamle, korrupte regler

I mars i år ble Yovanovitch, ifølge egen forklaring, bedt om å forlenge oppholdet til april 2020. Men allerede måneden etter ble hun bedt om å sette seg på neste fly hjem.

Hun fikk ingen forklaring på at hun måtte slutte. Tvert imot skal hun ha fått beskjed fra ledere i Washington om at hun ikke hadde gjort noe galt.

– Dessverre, som de siste månedene har vist, omfavner ikke alle ukrainere vårt arbeid mot korrupsjon. Derfor var det kanskje ikke overraskende at ukrainere som foretrakk å spille etter de gamle, korrupte reglene ønsket å fjerne meg når vårt antikorrupsjonsarbeid kom i veien for begjæret etter profitt og makt, sier Yovanovitch.

«FJERN TRUMP»: Samtidig som høringen pågår i inne, marker flere sin uvilje mot Trump utenfor Kongressen. Foto: Thomas Nilsson / VG

«Skulle gjøre ting»

Yovanovitch har tidligere forklart at hun første gang ble kjent at det foregikk noe i desember i fjor, via ukrainske tjenestemenn.

– De sa at Mr. Lutsenko, den tidligere aktoren, hadde kontakt med Giuliani, og at de hadde planer, at de skulle, du vet, gjøre ting, også med meg, sa hun i den lukkede høringen 11. oktober.

Les kommentaren: Snakk med Rudy. Han vet.

Et par måneder senere, i februar, ba en ukrainsk tjenestemann henne om å se seg over skulderen. I mars la Lutsenko frem usanne påstander om henne i et intervju. Trumps sønn, Donald Trump Jr. delte saken på Twitter og skrev at USA trengte «færre av disse jokerne som ambassadører».

Yovanovitch forso ikke motivene bak angrepene mot henne, men har sagt at hun i ettertid har forstått at Giuliani og Lutsenko ville sende henne tilbake til USA.

Råd om å rose Trump

Eksambassadøren har forklart at hun spurte Utenriksdepartementet om utenriksministeren Mike Pompeo kunne ta henne i forsvar i en offentlige uttalelse. Det skjedde aldri.

Yovanovitch fortalte at hun ba Trumps EU-ambassadør Gordon Sondland om råd. Han rådet henne til å legge ut meldinger med støtte til Trump på Twitter, et råd hun ikke følte hun kunne følge.

Mer om

 1. Riksrettprosessen mot Trump
 2. Trump
 3. USA
 4. Riksrett
 5. Ukraina

Flere artikler

 1. USAs eksambassadør bak lukkede dører: Trump krevde å få meg avsatt

 2. Offentliggjør vitnemål fra tidligere Ukraina-ambassadør

 3. Dette må du vite om riksrettshøringen

 4. Sikkerhetsrådgiver om Trump-krav: – Upassende

 5. Trump om Yovanovitch i angivelig opptak: «Bli kvitt henne»

Fra andre aviser

 1. USAs tidligere Ukraina-ambassadør ble bedt om å støtte Trump på Twitter for å redde jobben

  Aftenposten
 2. Satte Trump en spiker i sin egen kiste denne uken? Syv spørsmål og svar om riksrett.

  Aftenposten
 3. Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina

  Bergens Tidende
 4. Bak lukkede dører sa diplomaten at hun følte seg truet. Nå vitner hun for åpen sal.

  Aftenposten
 5. Trump ga dem munnkurv, men de trosset ordren. Her er byråkratenes mest knusende avsløringer.

  Aftenposten
 6. Trump kalte henne «bad news». Nå slår veteranen tilbake og sier diplomater ikke kan stole på sin egen regjering.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no