VIL TA ANSVAR: Senator Cory Booker er blant de demokratiske presidentkandidatene som igjen tar til orde for at president Donald Trump må stilles for riksrett. Foto: AP/NTB scanpix

Flere demokratiske presidentkandidater oppfordrer til riksrett mot Trump

Flere av de demokratiske presidentkandidatene vil at Kongressen skal innlede en riksrettssak mot president Donald Trump.

Spekulasjonene om riksrett skjøt ny fart onsdag etter uttalelsene til spesialetterforsker Robert Mueller om at det aldri var snakk om å reise tiltale mot Trump under granskingen av det såkalte Russland-sporet.

Muellers begrunnelse var at justisdepartementets retningslinjer ikke åpner for tiltale mot en person som er utøvende president.

– Mueller sier i klare ordelag at Kongressen har en juridisk og moralsk forpliktelse til å innlede en riksrettsprosess umiddelbart, sier den demokratiske senatoren Corey Booker.

Bakgrunn: Dette må du vite om Russland-etterforskningen

Senator Kamala Harris, som er medlem av Senatets justiskomité, og en av presidentkandidatene, sier at det nå er opp til Kongressen å holde president Trump ansvarlig for sine handlinger.

– Vi må sette i gang denne prosessen. Det er vår plikt etter grunnloven, sier Harris i en twittermelding.

Tidligere visepresident og den som leder kappløpet på demokratisk side, Joe Biden, har ennå ikke kommentert Muellers uttalelser.

les også

Justisdepartementet i USA utleverer Mueller-dokumenter

Vil ta ansvar

Andre ledende demokratiske kandidater som senator Elizabeth Warren, borgermester Pete Buttigieg fra Indiana og tidligere kongressrepresentant Beto O'Rourke har også tatt til orde for at en riksrettsprosess må komme i gang.

Lederen i justiskomiteen i Representantenes Hus, Jerry Nadler, var raskt ute med å svare på Muellers pressekonferanse. Han mener i likhet med Booker og Harris at det er Kongressens ansvar å følge opp «lovbruddene, løgnene og andre feil Trump har gjort».

– Ettersom Mueller var ikke var i stand til å straffeforfølge presidenten, er det nå Kongressens ansvar – og det vil vi gjøre. Ingen, ikke en gang presidenten av USA, er over loven, sier Nadler, ifølge CNN.

les også

Trump stormet ut fra møte med demokratene

Trump-advokat reagerer

Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, mener på sin side at Mueller og teamet hans ikke har en sak.

– Hvis han følte at han var begrenset av Justisdepartementets retningslinjer, hvorfor gjennomførte han etterforskningen? sier advokaten til Fox News.

– Hvis han mener at en sittende president ikke kan tiltales, hvorfor kom han med alle disse meningene? Hvorfor kom han med alle disse anbefalingene og forslagene? sier Giuliani.

Med det mener advokaten at Muellers rapport fremstår som et veikart for en riksrettssak mot Trump, utført av Kongressen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder