Prins Andrew trekker seg fra sine offisielle oppdrag

Prins Andrew trekker seg fra offisielle oppdrag i overskuelig fremtid, melder britiske medier.

 • Sven Arne Buggeland

Kunngjøringen kommer etter intervjuet som den britiske prinsen ga BBC Newsnight om sitt forhold til avdøde Jeffrey Epstein (66), den styrtrike finansmannen som var siktet for menneskehandel og seksuelle overgrep mot mindreårige jenter.

les også

Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju

Det er Dronningen som skal ha gitt Hertugen av York tillatelse til å «tre tilbake fra sine offentlige plikter i overskuelig fremtid», sa prinsen i en uttalelse, ifølge Independent.

– Vil bistå etterforskerne

Prinsen har også sagt at han er «villig til å bistå» FBI og politiet med deres etterforskning av Epstein-saken, om det skulle være ønskelig.

MOR OG SØNN: Prins Andrew skal ha bedt sin mor om å bli fritatt for sine kongelige plikter. Dronning Elizabeth ga sin tillatelse. Foto: EPA

les også

Prins Andrew om vennskapet med Epstein: – Jeg har sviktet

Prins Andrew (59) høstet storm etter at han på BBC Newsnight lørdag fortalte om sitt nære vennskap frem til 2010 med den overgrepsdømte milliardæren og nettverkbyggeren.

Han benektet i intervjuet å ha hatt sex med Virginia Roberts-Giuffre da hun var 17 år. Giuffre hevder at Epstein betalte henne for seksuell omgang med prinsen.

Kritikerne fremholdt at prins Andrew i intervjuet ikke viste sympati med Epsteins ofre.

– Han synes fullstendig å mangle den medfølelse og forundring som resten av verden har følt, etter å ha hørt fra Jeffrey Epsteins ofre, sier Lisa Bloom, som representerer fem av Epsteins ofre til Sky News.

– Jeg sympatiserer med alle berørte

I dag uttalte prinsen at han beklager sitt forhold til Epstein:

– Jeg vil uten forbehold beklage min ubetenksomme forbindelse med Jeffrey Epstein. Hans selvmord etterlot mange spørsmål, i særdeleshet for hans ofre. Jeg sympatiserer dypt med alle som er berørt og ønsker en form for oppgjør. Jeg kan bare håpe at de med tiden vil være i stand til bygge opp sine liv igjen.

I uttalelsen skriver prinsen også:

– Det er blitt klart for meg de siste dagene at omstendighetene omkring min tilknytning til Jeffrey Epstein alvorlig har forstyrret min families arbeid og den verdifulle innsats som skjer i mange organisasjoner og veldedige virksomheter som jeg er stolt over å støtte, heter det i uttalelsen fra prins Andrew.

les også

To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall

Sponsorer tar avstand fra prinsen

Prins Andrew er den høye beskytter av 189 veldedige organisasjoner og stiftelser, skoler og universiteter, golfklubber og andre virksomheter i Storbritannia og samveldelandene.

Han er grunnlegger av Pitch@Palace, som kopler oppstartselskaper og entreprenører med ledere i etablerte virksomheter, mentorer og mulige forretningspartnere.

En rekke sponsorer har trukket sin millionstøtte til prosjekter som frontes av prins Andrew og og tatt avstand fra hans uttalelser om Epstein-saken .

DØD: Jeffrey Epstein (66) tok sitt liv i fengsel 10. august i fjor. Han var under etterforskning for menneskehandel og seksuelle overgrep mot mindreårige. Foto: New York State Sex Offender Registry

Prins Andrew møtte første gang Jeffrey Epstein i 1999, etter at hans ekteskap med Sarah Ferguson brøt sammen. Siden skal de ha truffet hverandre 1–2 ganger i året, ifølge Sky News.

Prinsen skal ha blitt introdusert for milliardæren gjennom Ghislaine Maxwell, datter av den avdøde britiske avismagnaten Robert Maxwell.

Prinsen og Ghislaine Maxwell skal ha feriert med Epstein på Donald Trumps Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.

Virginia Roberts-Giuffre (35) hevder at hun hadde sex med prinsen tre ganger i 2001. Den gang var hun 17 år. Prinsen benekter å ha møtt henne.

Jeffrey Epstein tilsto i 2008 at han hadde solgt mindreårige som prostituerte og fikk en dom på 18 måneders fengsel.

Etter at Epstein ble løslatt i 2010, besøkte prins Andrew ham i New York. Året etter måtte prins Andrew forlate sitt verv som handelsutsending for Storbritannia, etter at bilder som viser ham sammen med milliardæren i Central Park, ble offentliggjort.

Da anklagene fra Virginia Roberts-Giuffre ble kjent i 2015, uttalte Buckingham Palace at påstandene var falske og uten grunnlag og at enhver påstand om at prinsen hadde oppført seg upassende med mindreårige, var «kategorisk usanne».

OMSTRIDT: Prins Andrew og Virginia Roberts i 2001, i bakgrunnen Ghislaine Maxwell. Prinsen hevder at bildet er manipulert. Foto: MPNC / www.capitalpictures.com

Jeffrey Epstein (66) var under etterforskning for menneskehandel og seksuelle overgrep mot jenter ned i 14 års alderen, da han tok sitt liv i fengselscellen i New York 10. august i fjor.

Ei titall kvinner vil saksøke boet etter milliardæren. De påstår at de som mindreårige ble utsatt for seksuelle overgrep av Jeffrey Epstein og hans venner.

Les også

 1. Prins Andrew svarer på sexanklagene: Kan ikke huske å ha møtt kvinnen

  Prinsen avviser at han har hatt sex med en mindreårig jente.
 2. Harde anklager mot avdøde Epstein i retten i New York

  Kvinner som har anklaget avdøde Jeffrey Epstein for overgrep, fikk tirsdag mulighet til å forklare seg i retten i New…
 3. Beskyldt for å fly inn tolvåringer som sex-gave

  Nye detaljer om Jeffrey Epsteins nettverk rulles nå opp. Det gir mektige menn all grunn til å skjelve.
  Pluss content
 4. Kommentar: Kongelig pute-TV

  Det var etterlengtet premierehelg for tredje sesong av «The Crown», også for hjemmepublikum på De britiske øyer.

Mer om

 1. Overgrep
 2. BBC

Flere artikler

 1. Trekker millionstøtte til skandaleprinsens prosjekter

 2. Epstein-saken: FBI vil avhøre prins Andrew

 3. Kongelig pute-TV

 4. Statsadvokat: Prins Andrew nekter å samarbeide i Epstein-saken

 5. DN: Kronprinsessen møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein i hans hjem

Fra andre aviser

 1. Dronningen avlyser 60-årsfesten for prins Andrew

  Aftenposten
 2. Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken

  Bergens Tidende
 3. Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag

  Bergens Tidende
 4. Her gjemte Epsteins eks seg. Vitne mener prins Andrew har grunn til å være nervøs når hun nå må forklare seg.

  Aftenposten
 5. Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein

  Aftenposten
 6. FBI: Prins Andrew svarer ikke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder