Stoltenberg: De må slutte å snakke ned NATO

MÜNCHEN (VG) NATO-sjef Jens Stoltenberg ber europeiske ledere slutte å snakke ned NATO og løfte de interne konfliktene.

– Vi må slutte å konkurrere med oss selv ved å snakke opp våre forskjeller, og samtidig snakke ned vår felles styrke, sa Stoltenberg på Sikkerhetskonferansen i München lørdag morgen.

NATOs generalsekretær hadde åpenbart behov for å svare på kritikken fra europeiske ledere som Emmanuel Macron, Frankrikes president, som før jul sa at NATO er «hjernedød».

Macron stilte også spørsmål ved om man kan stole på NATOs sikkerhetsgaranti til medlemslandene i NATOs artikkel 5 – en for alle og alle for en.

les også

Macron tok imot Stoltenberg etter NATO-kraftsalve: – Jeg står for det jeg sa

Avskrekke konflikt

Stoltenberg hadde denne beskjeden til Sikkerhetskonferansen:

– Det viktigste med artikkel 5 er å avskrekke konflikt. NATOs oppgave er ikke å utkjempe krig men å hindre krig, sa han.

NATO-sjefen viste til at USA i øyeblikket har 20 000 soldater som har krysset Atlanteren og nå øver sammen med europeiske allierte i Europa, den største amerikanske styrken på mange år.

– Jeg kan ikke tenke meg sterkere bevis på transatlantiske bånd, sa Stoltenberg.

SNAKKET OPP NATO: Jens Stoltenberg på Sikkerhetskonferansen i München lørdag morgen. Foto: Jens Meyer / AP

les også

Stoltenberg til VG: NATO trekker ut soldater fra Afghanistan om Taliban minsker volden

Macron: Vesten svekkes

Stoltenberg fikk støtte fra USAs utenriksminister Mike Pompeo, som også avviste at USA og NATO har tenkt å gi fra seg det globale lederskapet:

– Jeg er glad for å kunne si at påstanden om det trans-atlantiske samarbeidets død er grovt overdrevet. Vesten vinner, vi vinner sammen, sa Pompeo.

Men Emmanuel Macron, den franske presidenten, fastholdt senere lørdag fra scenen i München, at vesten svekkes:

– Det er en amerikansk linje som startet for mange år siden, og ikke bare under den nåværende presidenten. Den inkluderer en form for tilbaketrekning og en nytenkning i deres forhold til Europa, sa Macron.

Tror ikke på Europa alene

– President Trump har anerkjent våre store fremskritt i kollektivt forsvar, la han til.

På NATO-toppmøtet i London i desember tok også president Trump avstand fra Macrons kritikk mot NATO. Mange merket seg at Trump, som var en knallhard NATO-kritiker, nå forsvarte NATO mot kritikk fra andre allierte ledere.

Ferske undersøkelser viser at tilliten til NATO er i fall blant folk i medlemslandene. Men Stoltenberg sa at Europa og USA er uløselig knyttet til hverandre.

– Alle forsøk på å skape distanse mellom Europa og USA er en risiko for at vi svekkes. Jeg tror ikke på Europa alene, og heller ikke på USA alene. Jeg tror på Europa og USA sammen, sa Stoltenberg.

les også

Erna Solberg til VG: NATO er ikke hjernedød

Gass-penger

Etter at Stoltenberg hadde holdt sin tale, gikk USAs utenriksminister Mike Pompeo på podiet i München. Der kunngjorde han at USA vil støtte energiprosjekter i Europa med 1 milliard dollar for å minske avhengigheten av russisk gass.

Ifølge Pompeo vil pengene, som tilsvarer 9,2 milliarder kroner bidra til å få fart på energiprosjekter i både den sentrale og østlige delen av Europa.

– Vårt mål er å styrke investeringen som privat sektor gjør i energisektorene, sier han.

USA har vært svært kritisk til de nye gassrørledningene som Russland bygger både nord og sør i Europa, og som skal bidra til mer eksport av russisk gass til europeiske land, skriver NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder