33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

Tyrkia sier de allerede er i gang med hevnangrep etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i et syrisk luftangrep i Idlib-provinsen torsdag. NATO og FN advarer mot forverring av en allerede farlig situasjon.

 • Hanna Haug Røset
 • Ingrid Hovda Storaas
 • NTB

– Uten umiddelbar handling, øker risikoen for ytterligere eskalering for hver time som går.

Det sier FN-sjef António Guterres etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i et syrisk luftangrep like sør for den strategisk viktige byen Saraqeb torsdag.

Tyrkia har varslet at de vil svare på det syriske angrepet «med samme mynt», og sier fredag morgen at de allerede har slått til mot alle kjente posisjoner for Assads styrker.

FN-sjefen ber om øyeblikkelig våpenhvile.

– Generalsekretæren er spesielt bekymret for hvordan sivile vil påvirkes av den eskalerte, militære situasjonen, sier Stephane Dujarric, talsperon i FN.

Jan Egeland om situasjonen i Idlib: - Sivilbefolkningen blør og dør

33 drept og flere såret

Da syriske fly angrep en tyrkisk kolonne i Syria torsdag, ble 33 tyrkiske soldater drept, opplyser guvernør Rahmi Dogan i Hatay-provinsen i Tyrkia, som grenser til Idlib.

Han sier også at 32 soldater er såret og lagt inn på sykehus i Tyrkia.

I Idlib er syriske regjeringsstyrker i gang med en storstilt militæroffensiv for å gjenerobre områder i det som er blitt kalt Syrias siste opprørsbastion. De får luftstøtte fra Russland.

Les også: Tyrkia ber Russland om våpenhvile i Idlib

Tidlig fredag morgen bekrefter Russlands forsvarsdepartement ifølge Reuters at tyrkiske soldater som var sammen med syriske militante ble truffet i et angrep.

De sier imidlertid at Tyrkia ikke hadde informert dem om at tyrkiske soldater oppholdt seg i det aktuelle området, og at det russiske luftforsvaret ikke utførte angrepet.

HOLDT KRISEMØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt torsdag kveld krisemøte i presidentpalasset. Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / REUTERS

Krisemøte i to timer

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt torsdag kveld et to timer langt krisemøte om situasjonen i den syriske provinsen.

– På møtet ble det enighet om å svare på handlingen med samme mynt mot det illegitime regimet som har angrepet våre soldater, sier presidentens kommunikasjonsdirektør Fahrettin Altun.

Møtet ble holdt i presidentpalasset og både landets forsvarsminister, utenriksminister, forsvarssjef og etterretningssjef var til stede, melder TV-kanalen NTV.

FORDØMMER SYRIAS ANGREP: NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

Samtidig snakket utenriksminister Mevult Cavusoglu med NATO-sjef Jens Stoltenberg på telefonen.

I en uttalelse fra NATO sier de at Stoltenberg i samtalen ba Tyrkia trappe ned den spente situasjonen med Syria, samtidig som han fordømte luftangrepene fra det syriske regimet.

– Han ba dem stoppe offensiven, respektere folkeretten og støtte FNs innsats for en fredelig løsning, står det i uttalelsen, formidlet av talskvinne Oana Lungescu.

Les også: Tyrkia får norsk kritikk for Syria-aksjoner

– Han oppfordrer alle parter til å trappe ned den farlige situasjonen og unngå ytterligere forverring av den allerede fryktelige humanitære situasjonen i regionen, står det videre.

SYRISK ANGREP: Røyk over byen Saraqib i Idlib-provinsen torsdag, etter et syrisk luftangrep. Foto: AREF TAMMAWI / AFP

Også USA fordømmer Syrias angrep, og skriver i en uttalelse fra landets utenriksdepartement at Assad-regimet må stanse angrepene.

– Vi støtter vår Nato-allierte Tyrkia og ber om en umiddelbar stans i de avskyelige angrepene, går det fram av uttalelsen, ifølge Reuters.

Storstilt militæroffensiv

Saraqeb ligger langs hovedveien som forbinder hovedstaden Damaskus med Aleppo-provinsen i nord. Tidligere torsdag kom det meldinger om at tyrkiskstøttede opprørere hadde tatt tilbake kontrollen over byen – få dager etter at den ble gjenerobret.

les også

Reuters: Tyrkia åpner Syria-grensen for flyktninger

Tyrkia har den siste tiden sendt forsterkninger over grensen til Syria for å støtte syriske opprørere som forsøker å stanse offensiven fra syriske regjeringsstyrker, og de siste ukene har bortimot 20 tyrkiske soldater blitt drept.

Erdogan har tidligere truet med at hvis ikke Syrias offensiv stanser innen slutten av februar, så vil tyrkiske styrker gå til motangrep.

Gjenerobret flere landsbyer

Samtidig kommer det meldinger om at Tyrkia ikke lenger kommer til å stoppe syriske flyktninger fra å reise inn i Europa. Til nyhetsbyrået Reuters sier en myndighetskilde at både kystvakten, tyrkisk politi og grensekontrollen har blitt beordret til å unngå å hindre folk på grensene.

les også

900.000 på flukt: Erdogan inviterer til toppmøte om Syria

Tidligere i uken har de syriske regjeringsstyrkene gjenerobret en rekke landsbyer og byer ved provinshovedstaden Idlib by, som fortsatt kontrolleres av opprørere, mange av dem ytterliggående islamister.

Tirsdag skal 25 mennesker ha blitt drept, blant dem flere barn. 80 mennesker skal ha blitt skadet.

Tyrkia og Russland, som støtter hver sin side i krigen i Syria, har tidligere greid å finne løsninger sammen, men denne gangen har de ikke lyktes med å bli enige.

Til tross for flere møter i Moskva og Ankara den siste tiden har situasjonen i Idlib blitt stadig verre, også for de nærmere en million innbyggerne som er drevet på flukt.

Les også

 1. Bombet skoler og sykehus: – Flere barn drept i Idlib-provinsen

  Syria-krigen blir stadig mer brutal. Granat- og bombeangrep mot skoler og sykehus finner sted hver eneste dag.
 2. 900.000 på flukt: Erdogan inviterer til toppmøte om Syria

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan inviterer lederne for Russland, Frankrike og Tyskland til toppmøte om Syria i…
 3. Rop om hjelp til flyktningene i Syria

  Syriske hjelpearbeidere bønnfaller verden om hjelp til de nærmere én million menneskene som er drevet på flukt nordvest…

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Syria

Flere artikler

 1. Putin og Erdogan i telefonmøte - migranter ankommer grensen til Hellas

 2. Erdogan truer Assad-regimet - ekspert frykter direkte krig mellom Tyrkia og Syria

 3. Håp for Idlib etter våpenhvile

 4. Putin og Erdogan: Våpenhvile i Idlib fra midnatt

 5. Rop om hjelp til flyktningene i Syria

Fra andre aviser

 1. Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib-provinsen Syria

  Aftenposten
 2. Tyrkia truer med nært forestående offensiv i Idlib.

  Aftenposten
 3. Russland og Tyrkia anklager hverandre for løftebrudd i Syria

  Bergens Tidende
 4. Tyrkia: To soldater drept i flyangrep i Syria

  Aftenposten
 5. Tyrkia angriper Assads styrker

  Aftenposten
 6. Krigen blir berre verre i Syria, men her heime blir me mest uroa av at nokon kan finne på å flykte

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder