BRENNENDE BILER: Maskerte menn skal ha kastet brannbomber mot politiet i Londonderry torsdag kveld. Foto: Niall Carson / PA Wire

Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland var journalist på jobb

Det var 29 år gamle Lyra McKee som ble skutt under opptøyer i Derry i Nord-Irland sent torsdag kveld. Hun var på stedet som journalist og døde av skadene på sykehus.

Politibiler ble rundt midtnatt angrepet med brannbomber i Creggan-området i den nordirske byen Londonderry. Flere skudd ble avfyrt i opptøyene, skriver BBC. Bilder viser maskerte menn som kaster gjenstander på politiet.

Statsministeren kondolerer

Theresa May la i dag ut en kondolanse på Twitter der hun skriver at Lyra McKees død både er sjokkerende og meningsløs.

«Mine dypeste kondolanser går til hennes familie, venner og kolleger. Hun var en journalist som døde mens hun viste stort mot i jobben som journalist».

Lyra McKee var på jobb som journalist for å dekke urolighetene. Fredag morgen, norsk tid, bekrefter politiet at det var hun som ble drept.

– Våre tanker er med familien og vennene til McKee, sier de under en pressekonferanse.

Politiet sier de ser på saken som en terrorhendelse.

– Vi mener Nye IRA står bak dette. Det er hovedsporet i etterforskningen vår, sier politiinspektør Mark Hamilton på en pressekonferanse om hendelsen.

Nye IRA er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som formelt ble oppløst etter fredsavtalen i 2008.

Hamilton sa en person avfyrte en rekke skudd mot politiet rundt klokken 23 (midnatt norsk tid) og at journalisten da ble skadd.

– Hun ble tatt med til sykehus, men døde dessverre der. Vi har startet drapsetterforskning, sier Hamilton.

SISTE BILDET: Dette er den siste tweeten Lyra McKee postet og bildet er lastet opp kort tid før hun ble skutt og drept. Foto: Skjermdump @LyraMcKee

Skjøt mot politi og folk

Han mener opptøyene var organisert med mål om å skape vold og angripe politiet.

– Å ta med våpen er en kalkulert og grusom handling, sier Hamilton.

Journalist Leona O'Neill var på stedet og beskriver hvordan en person med våpen begynte å skyte mot politibiler, ifølge BBC.

Hun legger til at familier med barn kom ut i gatene for å se hva som foregikk og sier en person med våpen da begynte å skyte vilkårlig rundt seg i gata.

Ukjent motiv

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak hendelsen eller hva motivet er, men angrepet skjer kun få dager før irske republikanere er ventet å holde en ulovlig demonstrasjon mandag. Det er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold at irske republikanere står bak angrepet.

Det er også kommet meldinger om at opptøyene ble utløst som følge av politirazziaer mot flere private hjem i Mulroy Park og Galliagh-området.

Fordømmer angrepet

Derrys viseborgermester Gary Middleton i det nordirske unionistpartiet DUP fordømmer hendelsen.

– Motbydelige voldshendelser i Creggan i natt. Terroristene som er ansvarlige, må fjernes fra våre gater, skriver han på Twitter.

Også EU fordømmer opptøyene.

– Vi fordømmer denne formen for vold og er sikre på at britiske myndigheter vil bringe på det rene de nøyaktige omstendighetene for denne tragiske hendelsen, sier en talsperson for EU-kommisjonen.

Også i fjor var det lignende opptøyer i Derry, da rundt 70 brannbomber ble kastet mot politiet.

Derry har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland, som startet i 1969, også kjent som The Troubles. Konflikten utspilte seg mellom katolske republikanere som ønsker at Nord-Irland skulle bli del av et forent Irland og protestantiske lojalister som ville beholde tilhørigheten til Storbritannia.

Les også: 20 års fred i Nord-Irland trues av brexit

Skrev bok om konflikten

Journalisten, som er fra Belfast, har blant annet skrevet bok om konflikten i Nord-Irland.

Som 25-åring havnet hun på Forbes liste over innflytelselsrike personer under 30 år i Europas medievirkelighet.

«Generasjon Langfredagsavtalen»

McKee har blant annet markert seg gjennom flere kommentarer og saker om en økende andel selvmord i Nord-Irland etter den såkalte Langfredagsavtalen i 1998. Den var en fredsavtale, og det ble regnet som en historisk milepæl da den ble signert av den britiske og irske regjeringen, med støtte fra de fleste partiene i Nord-Irland.

I en kommentar i The Independent, om bestekameraten Johnny som tok sitt eget liv da han var 17, skriver hun:

– De kalte oss våpenhvile-barna. De som er for unge til å huske den verste terroren da IRA-våpenhvilen kom. Jeg var fire, Johnny var tre. Vi var generasjon Langfredagsavtalen, som skulle høste fredsbyttet. Men det nådde oss aldri, skriver hun.

BILBRANN: Politiet etterforsker torsdagens hendelser som terror. Foto: Niall Carson / PA Wire

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder