DET SISTE SLAGET: De USA-støttede kurdiske styrkene SDF kjemper fortsatt mot de gjenværende IS-krigerne i Baghouz i Øst-Syria. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Det hvite hus: IS er uten territorier i Syria

President Donald Trump hevder igjen at IS nå er helt nedkjempet i Syria, men kampene om Baghouz fortsatte fredag.

Pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, sier at den såkalte Islamske staten er «hundre prosent eliminert» i Syria, og skal dermed ikke lenger ha noen territorier i landet.

Det skriver nyhetsbyråene Reuters og AP.

les også

Se de aller siste IS-krigerne som nekter å overgi seg

Donald Trump har i flere dager hevdet at den endelige seieren over IS i Syria var rett rundt hjørnet, og ifølge Sanders er seieren nå et faktum.

Det har tatt fem år med 100.000 bomber og et ukjent antall sivile tap å beseire IS på bakken for den internasjonale koalisjonen, ifølge AP.

Fredag viste Trump frem et kart over Syria for journalister i Florida, som demonstrerer at IS ikke lenger har noen territorier:

«BEVISET»: Trump viste frem et kart over Syria til pressen på Palm Beach flyplass. Det røde viser områder som var under IS i november i 2016, mens det hvite kartet over viser områdene i dag. Foto: Carolyn Kaster / AP photo / NTB scanpix

Fredag fortsatte imidlertid de USA-støttede SDF-opprørerne sin offensiv mot det som inntil nylig var den siste IS-bastionen; Baghouz-området nordøst i Syria, nær grensen til Irak.

Herfra har det de siste ukene strømmet ut sivile og IS-familier. Blant dem er en norskpakistansk kvinne og hennes to små barn.

Se oversikten over de norske IS-kvinnene her.

Ifølge journalister på bakken kontrollerer den ytterliggående islamistgruppen IS fortsatt en liten lomme land i landsbyen, der det kunne høres granatbeskytning og sees røyk fredag ettermiddag.

En av SDFs øverste ledere, Jia Furat, opplyste tidligere på dagen at det fortsatt pågikk kamper mot IS på flere fronter i området.

– Kampene er harde, og IS viser at de akter å holde ut så lenge som mulig, het det i en kunngjøring fra SDF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder