OPPTATT AV MAT: En kvinne som kaller seg Qad Af-lahal Shuhada skal være en av fire britiske kvinner som holder til i Raqqa. I tillegg til IS-propaganda legger hun ofte ut bilder og oppskrifter av mat. "Spiser i Raqqa akkurat nå, mmm" skriver hun til dette bildet. Foto:Skjermdump,Twitter

Slik lokkes jihadist-kvinnene til Syria

De har forlatt familiene sine i hjemlandet for å bli IS-terroristenes koner i Syria. Der legger de ut bilder på sosiale medier av et angivelig lykkelig hverdagsliv, med restaurantbesøk og shopping.

  • Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er viet mye oppmerksomhet til menn som forlater hjemlandene sine for å delta i «hellig krig». Antagelsen er at det befinner seg omtrent 3000 fremmedkrigere med statsborgerskap fra vestlige land i Syria og Irak.

I skyggen av dette skal det foregå en rekrutteringskampanje for å tiltrekke seg vestlige kvinner til å gifte seg med terroristene. Kampanjen blir drevet av medlemmer av terrorgruppen Den islamske stat (IS), og skal komme på ordre fra leder Abu Bakr al-Baghdadi, skriver The Guardian.

VG+ om den mystiske IS-lederen al-Baghdadi:Slik ble han verdens farligste.

Mye av rekrutteringen skjer over sosiale medier, og ifølge The Guardian er fire aktive twitrere identifisert som britiske statsborgere. De skriver stadig vekk tweets både til og om hverandre, og de skriver på engelsk slang ispedd emojis og arabiske ord.

Tidligere har VG skrevet om britiske Khadijah som ønsker å være første kvinne til å halshugge vestlige fanger i Syria.

Twitret om Nutella

Forsker Melanie Smith ved Internasjonalt senter for radikaliseringsforskning ved King's College i London har fulgt 21 antatt britiske kvinner som har dratt til Syria for å bli IS-terroristenes koner på sosiale medier.

– Vi fant en gjeng på fire jenter som ser ut til å bo i nærheten av hverandre i Raqqa. De tilbringer tid sammen, og muligens er de gift med menn som tilhører en enhet, sier Smith til britiske Huffington Post.

Selv om de har forlatt hjemstedene sine til fordel for et liv som terroristkoner, skinner det ved jevne mellomrom gjennom at disse kvinnene er oppvokst i vesten:

«Jeg lager pannekaker og jeg har nutella, kom opp om en stund», skal en av dem ha twitret tidligere i år ifølge The Guardian.

Hverdagsliv i Raqqa

På den som skal være kvinnenes twitterprofiler gjengir de mye av propagandaen IS produserer i stort monn på sosiale medier.

Men i tillegg viser de bilder og små anekdoter fra hverdagslivet sitt i hovedsetet til IS, byen Raqqa i Syria. De legger ut bilder av restaurantbesøk, og av shoppingturer, og hevder at beslutningen om å flytte til Syria var riktig.

En kvinne som kaller seg UmmKhattab_ på Twitter skal ifølge Huffington Post være en 18 år gammel britisk kvinne. Avisen skriver at hun tidligere har bodd i Manbij nær Aleppo, men nylig har flyttet til Raqqa.

«Det beste jeg har gjort i løpet av mine 18 år i denne verden er å komme til det velsignede shaam-landet og forlate Storbritannia, et land av kuffar». Kuffar betyr «vantro», og shaam-landet referer nok til sham, som oversatt fra arabisk betyr «Levanten».

Foto:Skjermdump,Twitter

En tredje kvinne som kaller seg Umm Farriss har lagt ut bilde av at hun er ute og kjøper klær sammen med en fjerne Raqqa-basert britisk kvinne med twitternavnet GreenBirds22. Bildet viser en t-skjorte for barn med en tegning av en apekatt, med teksten «Botswana» og «sørlige Zimbabwe».

«Shopper med @GreenBirds22 i Raqqah og hun sier "denne er rasistisk"» (henviser til t-skjorten).

Foto:Skjermdump,Twitter

– Vil fremstå som velfungerende samfunn

Leder av mediegruppen ved Forsvarets Høgskole, Per Christian Gundersen mener det er en del av propagandaen IS kjører ut: «Vi lever helt normalt her nede, vi har det bra».

– Grunntanken rundt IS er å opprette kalifatet som baserer seg på Sharia-lov. Når de tar over en landsby eller by er det ikke bare krigere som kommer inn, men også en større tanke om å beholde infrastrukturen som er på plass, sier Gundersen.

Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarsets høgskole. Foto:Forsvaret,

– De tar over vannforsyning, elektrisitet og matforsyning, og har et ønske om at samfunnet skal fortsette å fungere slik at man kan få inn skatter og avgifter, men i tråd med Sharia, fortsetter han.

– Kan virke forlokkende

I forlengelsen av dette må man ha både menn og kvinner for at en samfunn skal fungere.

– Når det er så mange menn, både utenlandske, syriske og irakiske, er det viktig for IS å tydeliggjøre at dette er en stat hvor de kan leve og bo ved å ha kvinner som også er tro mot saken og støtter opp om sine menn, sier han.

Ved å tydeliggjøre at dette er et bærekraftig samfunn og en utopi med Sharia-lover, kan det virke forlokkende for både kvinner og menn som ikke helt finner sin plass i vesten, mener Gundersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder