SAVNET: Ifølge Aviation Safety er dette flyet som er savnet. Bildet er tatt i 2008.

SAVNET: Ifølge Aviation Safety er dette flyet som er savnet. Bildet er tatt i 2008. Foto:YSSYGuy, Aviation Safety,Wikimedia Commons

Savnet passasjerfly er funnet i Indonesia

Lokale innbyggere skal ha sett et fly styrte

Flyselskapet står på EUs svarteliste

Passasjerflyet med 54 personer om bord som søndag ble savnet i Papua-provinsen er funnet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er Indonesias direktør for lufttransport som bekrefter dette overfor TV-kanalen.

Ifølge BBC har flyet styrtet i fjellområdene ved Oksibil, hvor flyet skulle lande. Det skal være et vrak som nå er funnet i områdene.

Vraket ble funnet av landsbyboere i provinsen, opplyser landets luftfartsmyndigheter på en pressekonferanse søndag. Det skriver NTB.

– Ifølge dem har flyet krasjet i Tangok-fjellet. Vi holder fortsatt på med å verifisere opplysningene, sier Suprasetyo, som bare bruker ett navn.

Indonesias søk- og redningstjeneste skriver på Twitter at de ikke har nådd frem til stedet ennå, og derfor ikke kan bekrefte funnet. Det er ikke klart når de vil nå frem til stedet.

PRESSEKONFERANSE: Indonesias transportminister Ignasius Jonan (t.v.) og direktør for lufttransport Suprasetyo (t.h.) under en pressekonferanse i Jakarta søndag ettermiddag. Foto:Romeo Gacad,Afp

54 om bord

Flyet var på vei fra Sentani flyplass i Jayapura til Oksibil da det mistet kontakt med radaren klokken 14.55 lokal tid. Dette tilsvarer 07.55 norsk tid.

Det skal være 44 voksne, tre barn, to babyer og fem kabinansatte om bord i flyet.

– Vi mistet kontakten med flyet, sier redningsleder Bambang Soelystyo til nyhetsbyrået Reuters.

Flyet TGN267 fra Trigana Air Service tok av fra Jayapura klokken 14.22 lokal tid. Estimert landing var 15.00.

VENTER PÅ NYHETER: På flyplassen Jayapura har slektninger av noen av flypassasjererene som var om bord på det savnede flyet møtt opp. Foto:Indrayadi,Afp

Innbyggere skal ha sett fly styrte

Flyet er av typen ATR 42, og bygget i Frankrike og Italia, skriver Reuters.

Talsmann Patridge Renwarin i det lokale politiet sa søndag kveld til lokal TV at innbyggere i området skal ha sett et fly styrte, og at redningsmannskaper var på vei til stedet, skriver AFP.

Opplysningene bekreftes av direktør Beni Sumaryanto i Trigana Air Servce. Ifølge Reuters sier han at flyselskapet har mottatt meldinger om en flystyrt i en landsby i fjellene.

Han la til at redningsmannskaper vil undersøke stedet i morgen mandag morgen.

Dårlig vær

– Vi vet foreløpig ikke hva som har skjedd med flyet, og vi koordinerer med lokale myndigheter, sier talsperson Julius Barta til nyhetsbyrået AFP.

Han la imidlertid til at værforholdene er såpass vanskelige at redningsaksjonen er avblåst og vil fortsette igjen mandag morgen. Det går mot kveld i Papua-provinsen nå, og det skal være mørkt.

OKSIBIL FLYPLASS: Her skulle flyet landet i 15-tiden søndag lokal tid. Klokken 14.55 forsvant det imidlertid fra radaren. Foto:Thomas Segelcke Thrap,

Barta opplyste tidligere søndag at været i fjellområdene jobber mot dem.

– Været akkurat nå er veldig dårlig, det er svært mørkt og overskyet. Det er ikke ideelt for søket, sa han.

Servicedirektør Beni Sumaryanto i Trigana Air sier til nyhetsbyrået AFP at han tror at været har vært en faktor i forsvinningen.

Papua-provinsen utgjør den vestlige delen av Ny-Guinea. Store deler av provinsen består av fjellområder. Ifølge AP har det skjedd at fly har forsvunnet i området og aldri blitt funnet.

– Utfordrende flyplass

Thomas Segelcke Thrap jobber som pilot i et lite småflyselskap på Sentani flyplass, hvor han har vært stasjonert siden januar i år.

Thrap, som nå befinner seg i Norge, forteller at han flyr ruten Sentani-Oksibil opptil flere ganger i uken. Han beskriver den aktuelle strekningen som krevende.

UTFORDRENDE: Thomas Segelcke Thrap jobber som pilot på Sentrani flyplass. Han beskriver landingsforholdene på Oksibil flyplass som utfordrende. Foto:PRIVAT,

– Oksibil flyplass er omkranset av relativt bratte fjell, noe som gjør det utfordrende å lande der. Hvis det er dårlig vær i området, så pleier jeg å returnere, sier Thrap til VG.

Piloten har kjennskap til det aktuelle flyselskapet og flyet som er forsvunnet, men ønsker ikke å spekulere i sikkerheten på flyet.

– Det er vanskelig for meg å uttale seg om. Men det er jo kjent at EU har en liste over selskap som ikke får lov til å fly over europeisk luftrom, hvor Indonesia er sterkt representert, sier han.

VG har vært i kontakt med sjefspilot Andrew Derrick i Dimonimair, hvor Thomas Thrap jobber, som kan fortelle at både politi og militæret er sendt ut for å lete på land.

Svartelistet i EU

Trigana Air Service er nemlig en av mange indonesiske flyselskaper som er svartelistet av EU av sikkerhetsgrunner. Det betyr at de ikke får fly innenfor EU-området.

Ifølge nettstedet Aviation Safety har selskapet vært involvert i 14 ulykker siden det ble etablert i 1991.

Les også: EU: Styr unna disse flyselskapene

AP melder at Indonesia har et av Asias mest voksende flymarkeder, og at landet sliter med å få tak i nok erfarne piloter, mekanikere, luftfartkontrollører og oppdatert lufthavnsteknologi til å møte det voksende markedet.

I desember i fjor styrtet et Air Asia-fly md 162 personer om bord på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore i desember. Alle ombord omkom. Det førte til at indonesiske myndigheter måtte forbedre sikkerhetsforskriftene.

I juli mistet 130 mennesker livet da et indonesisk militærfly styrtet inn i et nabolag på øya Sumatra, melder Al Jazeera.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder