KOLLEGAER: De daværende utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Hillary Clinton fotografert under en pressekonferanse i State Department i Washington D.C. i januar 2012. Foto:Jacquelyn Martin,Ap

Hemmelig epost til Hillary Clinton: «Jonas er i en klasse for seg»

USAs forhold til Norge er nevnt i flere hemmelige e-poster til  Hillary Clinton. De er nå blitt offentliggjort av amerikansk UD.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

Søndag 18. oktober 2009 sendte sjefen for den amerikanske tenketanken Brookings Institution, tidligere statssekretær under Bill Clinton, Strobe Talbott, følgende e-post til daværende utenriksminister Hillary Clinton, etter å ha møtt hennes norske kollega Jonas Gahr Støre i Oslo. Emnefeltet lyder «Rykter i Oslo»:

«Forlater nå Oslo. Jonas Støre setter virkelig pris på sitt gode arbeidsforhold til deg, og virker superivrig på å hjelpe til på Afghanistan/Pakistan. Ryktet er at, med valget bak seg, vil han kanskje bli flyttet til (merk dette!) helsedepartementet. Han er taus om emnet, men det gir politisk mening i Norge. Rapport rykter at etterfølgeren er Jan Egeland – som ville være et veldig godt valg, selv om Jonas er i en klasse for seg. På vei til Istanbul. Snakkes.»

Dette er en karakteristikk som skiller seg klart fra det som fremkom i de lekkede dokumentene fra korrespondansen mellom USAs ambassade i Oslo og Washington i 2010.

Les også: Støre ikke overrasket over USA-kritikk

OFFENTLIGGJORT: Tidligere statssekretær i amerikansk UD, Strobe Talbott, oppdaterte Hillary Clinton om at ryktene tilsa at Støre ville bli flyttet fra UD til Helsedepartementet. Foto:Skjermdump,

Private epostadresser

Dette er én av de til nå 40 epostene som inneholder «Norway», som Hillary Clinton sendte eller mottok på sin private epostadresse da hun var USAs utenriksminister.

NORGE-BESØK: Strobe Talbott (t.v.) møtte Jan Egeland, da NUPI-direktør, i 2010. Foto:,NTB scanpix

Kontroversen som i flere måneder har rullet i USA, går ut på at Clinton brukte en privat epost-server for UD-affærer. Noe av korrespondansen hun hadde som utenriksminister ble sendt mellom private epostadresser, som altså ikke var knyttet til departementet.

Ettersom disse epostkontoene ikke var under myndighetenes kontroll, har dette ført til uro rundt sikkerhet og det amerikanske utenriksdepartementets evne til å følge offentlighetsloven.

Les også: Hillary Clinton vil at e-postene skal offentliggjøres

FN-striden i Afghanistan

SUPERDIPLOMAT: Peter Galbraith (58) ble intervjuet av VG etter den opprivende konflikten med Kai Eide. Foto:Paul Sigve Amundsen,VG

En annen av Clinton hemmelige eposter, som nå er offentliggjort, omhandler striden mellom daværende FNs spesialutsending til Afghanistan – den norske diplomaten Kai Eide – og hans nestkommanderende, Peter Galbraith. Det er «sbwhoeop» som står som avsender av eposten til Hillary Clinton – ifølge Washington Post er dette Bill Clintons tidligere rådgiver Sidney Blumenthal, som Hillary Clinton omtaler som «en gammel venn»:

«Hillary: Peter Galbraith ringte meg akkurat og jeg hadde en lang prat med ham. Som du vet, som sjef for USAs delegasjon til FN i Afghanistan, har han protestert mot valgfusk og kommet i konflikt med lederen for FN der, som ønsket å dekke over det», heter det i eposten.

OMTALT: Kai Eide skrev om striden med Galbraith i boken «Høyt spill om Afghanistan» i 2010. Foto:,NTB scanpix

«(…) han mener det er en fremgangsmåte som burde prøves som involverer en ny opptelling av stemmene og forsøke å erstatte Karzai. Han ønsker å snakke med deg direkte», står det videre i eposten til Hillary.

Les også: Hevder Kai Eide tilbakeholdt informasjon til FN

Konflikten endte med at Galbraith fikk sparken fra FN. Til New York Times sa han at det kunne dreide seg om «interne diskusjoner», og at det ikke forelå konkrete planer om å avsette Karzai. Det hvite hus tilbakeviste i ettertid at det hadde vært snakk om å erstatte presidenten i Afghanistan.

OFFENTLIGGJORT: Diplomaten Peter Galbraith prøvde å gå til Hillary Clintons «gamle venn» Sidney Blumenthal for å komme igjennom til henne. Foto:Skjermdump,

Offentliggjøres fortløpende

Natt til mandag norsk tid ble flere av Hillary Clintons eposter offentliggjort av amerikansk UD, som til sammen har lagt ut 7945 av de rundt arbeidsrelaterte 30.000 epostene som Clinton har måttet overlevere til både amerikansk UD og FBI.

Clinton sier hun har «latt være å ta vare på» 31.000 eposter som hun har karakterisert som personlige. FBIs dataeksperter kan trolig gjenopprette deler av det slettede materialet – men hvis ikke det lar seg gjøre, vil det ikke være noen måte å finne ut hvilke eposter Clinton ikke ville gi fra seg, skriver Washington Post.

Clinton får også kritikk fordi hun sendte eposter som ikke var merket som «gradert», med informasjon som nå er ansett som gradert. USAs føderale lover forbyr å dele gradert materiale på ikke-godkjente eller personlige systemer. Ifølge de amerikanske reglene, er det opp til den embetsperson som sender en epost å gi den riktig sikkerhetsgradering.

VG har ikke lyktes å få en kommentar fra Jonas Gahr Støre om dette.

Meningsmålingene blir svakere: Nå spøker det for Hillary Clintons president-drøm

Les også

 1. Meningsmålingene blir stadig svakere: Nå spøker det for Hillary Clintons president-drøm

  Denne sommeren har vært et sammenhengende mareritt for presidentkandidat Hillary Clinton (68).
 2. Presidentvalget i USA: Offentliggjør kandidatenes telefonnummer

  NEW YORK (VG) Telefonnumrene til de republikanske presidentkandidatene Donald Trump (69) og Lindsey Graham (60) er…
 3. Han kan tvinge Hillary mot venstre

  Bernie Sanders personifiserer det motsatte av det mange ikke liker ved Clinton, mener USA-ekspert Ole O. Moen.
 4. Nye Hillary-poster frigitt

  1300 av presidentkandidatens private meldinger er nå tilgjengelig for allmennheten.
 5. Bill Clinton i eksklusivt VG-intervju:
  Hillary vil gjøre en strålende jobb for USA

  RÅDHUSBRYGGEN (VG) Her er eks-president Bill Clinton (68) på sjarmoffensiv i Norge.

Mer om

 1. USA
 2. USA-valg 2016
 3. Afghanistan
 4. FN
 5. Pakistan
 6. Stoltenberg-regjeringen
 7. IT-sikkerhet

Flere artikler

 1. Nye Hillary-poster frigitt

 2. Topphemmelig materiale i Clintons eposter

 3. Pluss content

  House of smisk

 4. E-poster antyder at pengegivere fikk spesialbehandling av Clinton

 5. Nå skal motstandere kontrollsjekke Clintons epost-sak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder