«Hvorfor skal vi stemme, politikerne gjør ingenting for oss

uansett»

SKAL IKKE STEMME: For første gang har småbarnsmødrene Emma McMahan (19) og Shannon Ellen (20) stemmerett. Men den har de ikke tenkt å benytte seg av. Foto:Fredrik Solstad,VG

Unge briter gidder ikke stemme

STRATFORD (VG) Unge briter føler seg sviktet av politikerne, og svarer med å svikte valget.

  • Nilas Johnsen
  • Atle Jørstad Wergeland
  • Fredrik Solstad

Artikkelen er over fem år gammel

Ved valget for fem år siden var det kun 44 prosent mellom 18–24 som stemte, sammenlignet med landsgjennomsnittet på 65 prosent. Like fullt ble det snakket mye om unge velgere i forkant.

Det som kom av valgløfter mot unge den gang – lavere studentutgifter, lavere reiseutgifter og bedre barneomsorg – er i liten grad blitt fulgt opp.

Det var primært Liberaldemokratene som forsøkte å sikre seg unge velgere sist, mens Labour setter inn et støt denne gangen med løfter om billige huslån til unge i etableringsfasen.

Les også: Knallharde personangrep i britisk valginnspurt

Stoler ikke på politikere

Men liten tyder på at noen av dem lykkes i torsdagens rekordjevne valg: I forkant av dette valget viser målinger at enda færre førstegangsvelgere planlegger å stemme.

– Hvorfor skal vi stemme, det forandrer ingenting og politikerne bryr seg ikke om oss som bor på østkanten uansett. Da gidder vi ikke støtte dem, sier Shannon Ellen (20), som VG treffer helt øst i London i Stratford.

Hun har med seg datteren Kenzie (3) og venninnen Emma McMahan (19) og hennes sønn Louie (14 mnd.). De to unge kvinnene burde vært førstegangsvelgere i år, men har begge bestemt seg for å sitte hjemme i stedet.

– Jeg stoler ikke på politikere. De svikter oss unge mødre. Regjeringen har rasert velferdsordningen og Labour kommer bare med tomme løfter. Vår lokalpolitiker er fra Labour, og han ble tiltalt for korrupsjon, sier Emma.

– Å være alenemor er en fulltidsjobb for meg nå, en veldig stressende en, så selvsagt er temaer som billigere barnehageplass noe jeg bryr meg om, men jeg tror bare ikke på at det hjelper å stemme, fortsetter hun.

Løftene følges ikke opp

Shannon studerer for å bli barnehageassistent og Emma hadde begynt på frisørlinjen da hun ble gravid. Begge bor nå på hybel i en kommunalbolig. Stratford var OL-bydelen for to år siden, uten at den har sett noe særlig til økonomisk vekst siden.

– Vi har drømmer for fremtiden, men vi ser at det er de rike delene av byen som får alle godene. Så det skal mye til for å få oss interessert i politikk, sier Shannon.

Vernon Bogdanor ved King's College i London mener det er en kløft mellom unge og eldre velgere i Storbritannia:

– Jeg pleide å si til mine studenter at for politikerne er folk over 64 fire ganger mer verdt enn deg: Det er dobbelt så mange av dem og det er dobbelt så sannsynlig at de stemmer. Og partiene bryr seg mye mindre om de unge, nettopp fordi de ikke stemmer, sier Bogdanor.

– I 2005 var det 37 prosent av de mellom 18 og 24 som stemte. I 2010 var det 44 prosent, delvis på grunn av lovnadene om kutt i studentavgiftene. Vi vet jo at det ikke ble noe av, og det tror jeg gjør at valgdeltagelsen går ned igjen, fortsetter han.

Mer om

  1. Storbritannia

Flere artikler

  1. Britene til valgurnene: Fem ting du må vite om dagens valg

  2. Skjebnevalg i Storbritannia: Slik stemmer de i London: Splittet av elven

  3. Brexit-partiet satser alt på å vinne denne byen

  4. Juliet (18) tør ikke stemme på Labour i frykt for antisemittisme

  5. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder