Båtflyktningene hetses i kommentarfelt: «Dersom flyktningestrømmen ikke stoppes vil vi i Europa drukne... i flyktninger»

Mens 400 kvinner, menn og barn kjemper for livet i Middelhavet, viser ikke alle her hjemme sympatiske holdninger for disse båtflyktningene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Italia og Malta sendte skip til kysten av Libya mandag, hvor to båter er i nød. Til sammen er det over 400 passasjerer om bord på båtene. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) melder at båtene er i ferd med å synke.

Dette er den andre av to alvorlige kantringsulykker i Middelhavet de siste to døgnene. Søndag kantret en båt med 700 flyktninger om bord. Så langt er kun 28 overlevende funnet.

Flyktning-hets i kommentarfeltet

Siden søndag har saker om båtflyktningene i Middelhavet vært oppslag i en rekke norske aviser. Saken skaper sterke reaksjoner i kommentarfeltene rundt omkring, også i VG.

«Kanskje på tide at disse menneskene drar til sine respektive land, kjemper og bygger opp landene i stedet for å rømme og la oss være ryddegutter. Dersom flyktningstrømmen ikke stoppes vil vi i Europa drukne ... i flyktninger,» skriver en leser.

Flere av innleggene som er postet har en hetsende form, og er derfor blitt slettet av VG, som innleggene under:

«Send em tilbake der de kom ifra det er jaggu med ikke vårt problem og hjelpe de som flyter i land i Italia og Hellas. Vi har alt for mange allerede og kan heller sende ut de i har og begynne og teke på egen befolkning og deres problemer. NORGE ER IKKE ETT SOSIALKONTOR FOR RESTEN AV VERDEN.»

«La dem bare drukne sier nå jeg, disse lykkejegerne er ikke Italia eller Europa sitt problem(Vi har overhodet ikke plass til dem i vårt system, det er fult opp her). Når de selv er så dumme at de bruker for små båter som de overfyller til de grader er det bare nødt til og gå sånn. At dem heller ikke bruker de oppsparte midlene sine som de har brukt på denne båt billetten til og faktisk skaffe seg en skikkelig fly eller båt billett og ikke minst lovlig opphold i det landet de vil til.»

PRIVAT REDNING: Se bildene og les om det privateide redningsskipet som redder tusenvis av Middelhavet-flyktninger

Polariserte fronter i debatten

Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG, har overvåket kommentarfeltet til disse sakene de siste dagene. Han sier at han har måttet slette mange rasistiske kommentarer.

– Det er et stort gap mellom de som mener at disse flyktningene bør drukne, og de som mener at Norge bør bidra i redningsaksjonen. Det har oppstått en veldig polarisert debatt med et stort hull i midten, sier han.

Solstad tror de sterke meningene blant folk gjør at enkelte syntes det kan bli vanskelig å fremme forslag til løsninger i kommentarfeltet.

– Det er ikke så lett å være nyansert i debattene når polene er så langt fra hverandre som de er nå, sier han.

LES OGSÅ: Redningsheltenes bønn: «Det trengs skip, helikopter, hva som helst»

Erna Solberg: – Hetsen er håpløs

Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at hun er overrasket over kritikken av båtflyktningene som har florert på sosiale medier og kommentarfeltet de seneste dagene.

– Jeg syntes denne hetsen er helt håpløs. Disse flyktningene er mennesker som alle har et ønske om et bedre liv. Noen kommer fra krig- og konfliktområder og jeg tror ikke vi skal kritisere andre menneskers ønske om å gjøre livet sitt bedre, sier Solberg.

Presseforbundet: – Nedslående og overraskende

Generalsekretær i norsk presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier til VG at slike kommentarer er nedslående og overraskende, men samtidig paradoksalt nok nyttige.

– Kommentarfeltene viser hvordan enkelte reagerer på hendelsen, og det kan være av nytte for folk å bli klar over. Selv om mange kommentarer er urovekkende, har de dog en slags verdi, sier hun.

Stavrum tror leserne har lettere for å komme med hatefulle kommentarer når redaksjonell dekning av en konflikt fremstår distansert.

Sammenligner grupper som trenger hjelp

– Den redaksjonelle og fysiske distansen til hendelsen kan gjøre at naturlig empati ikke vekkes. Det er lettere for leserne å forstå det menneskelige i dramaet når lidelsene får ansikt og konkrete historier, sier hun.

– VG har reportere på vei til stedet nå. Tror du deres tilstedeværelse vil gi leserne et annet syn på saken?

­– Ja, nær rapportering tror jeg får flere til å forstå situasjonen bedre. Samtidig er folk i dag så opplyste om forskjellige samfunnsproblemer verden over at det er lett for dem å sette grupper som trenger hjelp opp mot hverandre. Da kan det oppstå en oppgitthet som kanskje skaper den typen kyniske kommentarer, sier Stavrum.

Blant annet skriver en leser:

«Hva med våre eldre, minstepensjonister, fattige barn, folk som dør i helsekø. Disse er glemt??? Dersom noe skal gjøres, er det å patruljere utenfor og taue inn båtene før de er kommet for langt utpå ... tilbake til Libya. Hadde vi ikke bombet Libya sønder og sammen, hadde vi ikke hatt dette problemet.»

Mandag opplyste kilder til VG at regjeringen sender skip til Middelhavet. Senere mandag opplyser regjeringen i en pressemelding at Norge skal delta med et sivilt skip i en felles EU-operasjon, Triton. Skipet skal være på plass 1. august eller før, står det i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder