ÅRLIG SEANSE: Russlands president Vladimir Putin svarer i dag på spørsmål fra vanlige russere. Nesten 2,5 millioner spørsmål kom inn. Sendingen varer i timesvis og sendes på de store TV-kanalene. Foto:Mikhail Klimentyev,Afp

Putin i TV-seanse i dag: – Ingen russiske styrker i Ukraina

Tror ikke sanksjonene blir fjernet med det første

– Det finnes ikke russiske styrker i Ukraina, fastslår Vladimir Putin i dagens store «presidenten møter folket»-seanse på russiske TV-kanaler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Uttalelsen kommer etter spørsmål fra opposisjonspolitikeren Irina Khakamada, som tok opp at hennes kollega Boris Nemtsov skulle til å avsløre dette da han ble drept bare et steinkast fra Kreml i vinter.

Det har blitt lagt fram en rekke bevis på at det er russiske soldater i Donbass-området. NATO-sjef Jens Stoltenberg er blant dem som er klar på det. Men Putin sier:

– Jeg skal fortelle deg åpent: det er ingen russiske styrker i Ukraina, sier presidenten til Khakamada.

– Ikke vår feil

Putin blir spurt om det dårlige forholdet til vesten og sier:

– Jeg er ikke nasjonalist. Vi er mot nasjonalisme. Det er ikke vår feil at forholdet til vesten er ødelagt. USA vil ha «vasaller».

Blant spørsmålene Putin får er «Porosjenko (Ukrainas president) er en morder. Føler du ubehag ved å snakke med ham?».

– Vi kan ikke velge våre partnere, men jeg har ingen problemer med å snakke med ham, sier presidenten.

Putin fastslår også:

– Jeg skiller ikke mellom russere og ukrainere. Jeg ser på oss som ett folk. Vi hjelper ukrainerne.

Samme Khakamada stiller også spørsmål om de som planla drapet på Boris Nemtsov noen gang vil bli funnet.

Skammelig

– Jeg vet ikke, svarer Putin og mener at Nemtsov-drapet er «tragisk og skammelig».

Presidenten tror at sanksjonene mot Russland ikke vil bli fjernet med det første – og at de ikke bare har å gjøre med Ukraina-krisen.

– Dette er ikke rent politisk, men er også et spørsmål om at noen av våre strategiske partnere vil hindre vår utvikling, sier presidenten under dagens årlige TV-seanse der han svarer på spørsmål fra russere flest.

Putin mener at Russland må snu sanksjonene til noe positivt.

– Vi må bruke sanksjonene til å utvikle oss selv. Det er sant at vi har en for ensidig økonomi.

STRYKER: Slik bruker en kvinne i Moskva tiden under Vladimir Putins flere timer lange spørsmål-svar-seanse på russiske TV-kanaler i dag. Foto:Danil Semyonov,Afp

På direkte spørsmål om når han tror sanksjonene vil bli hevet, svarer han ikke direkte, men slik:

– Vi er ikke Iran.

Putin mener at Russland kan komme seg av sanksjonene i løpet av to år. Han innrømmer at realinntekter har falt for mange russere, men at staten vil gjøre mye for å hindre økt arbeidsledighet.

2,5 mill. spørsmål

Nesten 2,5 millioner spørsmål var kommet inn til den årlige spørsmål og svar-seansen med den russiske presidenten.

Forestillingen er nøye koreografert, men samtidig kommer bekymringene hos russere flest fram.

MYE ØKONOMI: Russlands president Vladimir Putin svarer i dag på mange spørsmål om landets økonomi. Foto:Alexei Druzhinin,Afp

Spørsmålene kommer i stor grad til å handle om russisk økonomi. Putin innrømmer at landet har problemer, selv om han også trekker frem noen positive tall. Blant spørrerne i studio er en amerikaner som har bodd i Russland i 23 år og som driver med melkeproduksjon. «John» mener at Putin ikke må tro på statistikken han får om at det er positiv utvikling i russisk landbruk.

Putin ble ellers spurt om hvorfor Russland nå skal selge S-300-raketter til Iran.

– Det var ingen grunn til å stoppe denne kontrakten lenger etter den nye atomavtalen. S-300 er ikke trussel mot Israel, det er et rent forsvarsvåpen, sier presidenten.

– Vi er ikke de største våpenleverandørene til Midtøsten. USA leverer mye mer, sier president Putin.

Av ellers mange merkelige spørsmål som presidenten har fått er spørsmålet om kvinnen som klager over at mannen - en tidligere militær - nekter henne å kjøpe hund.

Svaret? Putin ber mannen gi seg og la kona skaffe seg hund.

Som vanlig under disse TV-seansene løste Putin problemer for folk på direkten. En kvinne i gråt et sted i Sibir etter branner der fikk umiddelbart svar på hvor stor kompensasjon innbyggerne skal få fra staten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder