VIKTIGE STIKK: «Er du vaksinert er du frisk» står det på døren til legekontoret i Hamburg. Foto:Christian Charisius,Afp

Lite barn døde av meslinger i Tyskland

En 18 måneder gammel gutt er død av meslinger i Berlin, opplyser tyske helsemyndigheter. Tyskland er rammet av det verste utbruddet på flere år.

  • Victoria Kumwenda
  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 18 måneder gamle gutten døde 18. februar, men dødsfallet er ikke blitt kjent i offentligheten før mandag. Dødsfallet er det første siden meslingutbruddet startet i Berlin i oktober i fjor.

Siden da er det blitt registrert mer enn 570 smittetilfeller i den tyske hovedstaden, sier en talsperson i Tysklands helsedepartement.

Gjenoppblomstringen av barnesykdommen i Tyskland, samt i USA og Canada, skjer samtidig som det pågår en debatt om enkelte foreldres motstand mot vaksiner. I dag er meslingviruset fullt mulig å hindre gjennom vaksine.

VG-leder: Vaksinemotstand

I Norge har også flere foreldre uttrykket sin skepsis til vaksiner. Flere motstandere hevder blant annet at vaksiner kan føre til autisme, noe en rekke vitenskapelige studier avviser. Det norske barnevaksinasjonsprogrammet består i dag av elleve vaksiner.

– Skremselspropaganda

– Den irrasjonelle skremselspropagandaen fra noen av vaksinemotstanderne er uansvarlig, har Tysklands helseminister Hermann Gröhe uttalt.

– De som nekter å vaksinere barna sine, utsetter ikke bare sine egne barn, men også andre barn for alvorlig helsefare, sa Gröhe.

I Tyskland har meslingutbruddet i Berlin ført til debatt om hvor vidt meslingvaksine skal bli påbudt, men så langt har helsemyndighetene avvist et påbud. Mandag sa myndighetene derimot at de vil gjøre mer for at foreldre selv skal velge å vaksinere barna sine.

Rekordtall i USA

Det er ikke bare i Tyskland barnesykdommen har gjenoppblomstret. I desember i fjor ble det første tilfellet av meslinger registrert i Disneyland i California.

Utbruddet førte til at helsemyndighetene i California rådet barn under 12 måneder, samt personer som ikke er vaksinert for meslinger, om å ikke besøke Disneyland.

Totalt ble det registrert 644 smittetilfeller i 27 stater i hele 2014. Det er rekordhøye tall av det som anses å være den mest alvorlige barnesykdommen av dem alle. I verste fall kan den for barn bety varig skade og død.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder