SYK: Egypts tidligere president Hosni Mubarak trilles ut av en ambulanse og inn i rettslokalet i anledning den påbegynte ankesaken, lørdag. Foto: Mohamed El-Shahed, AFP Photo / NTB Scanpix

Dommeren trakk seg fra Mubaraks ankesak

Dommeren i ankesaken mot Egypts tidligere president Hosni Mubarak (84) trakk seg umiddelbart da saken startet lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mubarak, som er dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap, ble fløyet inn med helikopter til rettssalen i utkanten av Kairo. Men høringen som ventet, skulle bare vare i noen sekunder, da dommer Mostafa Hassan Abdallah umiddelbart trakk seg fra saken. Dommeren sa han følte seg «urolig» for saken, og sendte den tilbake til ankeretten som nå må henvise saken til et annet rettsdistrikt.

BAKGRUNN: Mubarak tilbake i retten i Egypt

Idet dommeren forlot retten brøt det ut uro i salen. Folk skal ha veivet med armene og ropt «folk vil ha presidenten henrettet».

Vinket til salen

Minutter tidligere hadde 84 år gamle Mubarak blitt kjørt inn i rettssalen på båre, kledd i hvitt og solbriller. Den tidligere presidenten sliter med helsa, slik han også gjorde under forrige runde i retten. Inne i salen satt han derimot oppreist, smilte og vinket til salen.

Utenfor salen hadde tilhengere av Mubarak møtt opp med plakater av den tidligere presidenten.

850 døde

Mubarak og hans innenriksminister ble begge dømt til livsvarig fengsel i juni i fjor, blant annet for medvirkning til drap på demonstranter i 2011. Rundt 850 mistet livet i demonstrasjonene som førte til presidentens avgang.

I januar i år godtok Egypts høyesterett Mubaraks anke, etter at det er blitt påpekt store svakheter ved dommen. Lørdag skulle derfor Mubarak, hans innenriksminister Habib al-Adly og seks sikkerhetssjefer forhøres på nytt om medvirkning til drapene på demonstrantene for vel to år siden.

Første av sitt slag

Den første rettssaken, som startet samme år som presidenten måtte gå av, var et vendepunkt både for Egypt og regionen. Dette var første gang en arabisk leder som ble avsatt av folket, dukket opp i retten.

Mubaraks to sønner, Gamal og Alaa, får også sine korrupsjonsanklager behandlet på nytt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder