FEIRET MED KAKE: En pakistansk jente i Malalas hjemby i Swat i Pakista, holder i et bilde av Malala mens hun skjærer seg et stykke kake. Foto:A Majeed,Afp

Malala hylles og kritiseres i hjembyen

SWAT (VG) Malalas gamle klassevenninner i Pakistan sier til VG at de håper hun hjelper dem med å sikre at flere jenter får gå på skole.

  • Sofia Storhaug
  • Shujaat Ali Khan
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tidligere klassevenninner av Malala jublet da hun og Kailash Satyarthi ble tildelt Nobels fredspris 2014.

– Jeg er så glad for at hun vant. Malala har gjort en fantastisk jobb for oss, sier Sabina Khanam til VG, elev ved skolen Malala gikk på i Swat i Pakistan.

– Nå håper vi at Malala kommer hjem og hjelper oss med å gjenoppbygge jenteskoler rundt om i landet. Ved å gjøre det, kan hun heve standarden på utdannelse, sier Khanam.

Gratulér vinnerne her!

Distriktet i North-West Frontier Province i Pakistan er stedet hvor Malala vokste opp.

Khanam er ikke den eneste som hyller sin tidligere klassekamerat. Kalsoon Akbar, student ved en lokal privatskole i Swat, kalte seieren en milepæl i samtale med VG.

Også lærere i Malalas hjemby roser 17-åringen.

– For innbyggerne i Swat er fredsprisen til Malala et tegn på utvikling. Jeg håper Malala vil fortsette å være like engasjert i kvinners rettigheter. Jeg håper også hun vil fortsette å sette sitt søkelys på Swat, byen vår her i Pakistan, sier læreren Nazeer.

Shabnam Naz, en kvinnelig skolelærer, sier til VG at fredsprisen er «fantastiske nyheter» for dem som jobber med utdanning for jenter.

– Malala er en rollemodell for våre unge. Skolegang for jenter er fortsatt et problem her i dalen vår, Malala må bruke prisen til å doble sin innsats, sier Shabnam.

Fareeda Bibi, også hun lærer, berømmer Malalas mot på et tidspunkt da Taliban hadde makten i Swat.

PÅ JOBB FOR VG: Journalist Shujaat Ali Khan jobber for VG i Pakistan Foto:Helge Mikalsen,VG

Men i Pakistan er det også mange som ser på fredsprisvinneren med stor skepsis.

– Flere mener hun ikke fortjener den. At hun er for ung, og at hun ikke er en fullverdig vinner. Noen tror til og med at hun jobber for CIA i USA, forteller Atika Rehman, nyhetsredaktør for det pakistanske nettstedet Dawn.

Bilala Shah, er av dem som tror at 17-åringen jobber for CIA. Da VG spør han hva han synes om at Malala har vunnet fredsprisen svarer han på følgende måte:

– Nobels fredspris er vestens måte å belønne Malala og hennes far for sin tro tjeneste som CIA-agent. Prisen er ikke noe annet enn en oppmuntring for å få dem til å fortsette der, raser Shah.

Også i Malalas gamle nabolag er mange sinte: Saleem Khan og Majeed Ali er blant dem som er overbevist om at prisen er ledd i en «amerikansk konspirasjon».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder