TILBAKE PÅ DØDSSTRANDEN: Hamad Bakr var én av de som overlevde rakettangrepet som tok livet av fire av deres kompiser. Foto:Harald Henden,

Innrømmer at israelske raketter tok livet av fire gutter på stranden

Israelske forsvaret: – Kan ikke straffes

Guttenes døde kropper i Gaza-sanden ble selve symbolet på de sivile lidelsene under krigens opptrapping.

Det var 16. juli i fjor at guttegjengen på åtte brått og brutalt ble redusert til fire etter et rakettangrep på Gaza-stranden. En rekke utenlandske journalister, blant annet VGs reportere, ble vitne til hendelsen og måtte selv bistå med førstehjelp av skadede.

Det var Ahed Atef Bakr (10), Zakaria Ahed Bakr (10), Mohamed Ramez Bakr (9) og Ismail Mohamed Bakr (11), som ble drept i angrepet – alle tilhørende samme storfamilie.

En intern etterforskning av den israelske hæren (IDF) viser at det var deres raketter som tok livet av de fire småguttene, i et forsøk på å angripe det hæren trodde var væpnede Hamas-soldater.

Guttene befant seg i et område som utelukkende brukes av militante fra Hamas, og de israelske luftstyrkene skal ikke ha maktet å se at de var barn, sier talsmann for IDF Peter Lerner i en pressemelding.

Les: Mener å ha avslørt Gilbert-kontakt med Hamas

Tilbake på dødsstranden

Den israelske generaladvokaten hevder på sin side at IDF ikke kan straffes, og at angrepet var i tråd med israelsk og internasjonal lov, men at de dessverre hadde et tragisk utfall.

VG har i etterkant vendt tilbake til stranden hvor angrepene fant sted, seks måneder etter de dødelige rakettangrepene – sammen med den gjenværende kompisgjengen.

Hamad Bakr (14) fortalte om hvordan han og kompisene spilte fotball på stranden, og hvordan det kostet fire av dem livet:

– Jeg vil helst bare glemme, men jeg klarer ikke. Jeg våkner ofte om nettene, og sover ikke så godt som jeg pleide, sa Hamad til VG.

Bakgrunn (VG+):Tilbake på dødsstranden

Han har i likhet med flere av de etterlatte slitt etter at de fire kameratene ble revet fram dem.

DØDSSTRANDEN: Her er VGs fotograf sammen med Hamad Bakr, som overlevde rakettangrepet i fjor. En kompisgjeng på åtte dro på stranden den sommerdagen, kun fire kom hjem igjen. Foto:Rune Thomas Ege,

Hamads lillebror Younis (10) fikk påvist posttraumatisk stressyndrom – en diagnose mest kjent blant soldater i krigssoner.

– Han roper i søvne, og snakker hele tiden til fetterne som ble drept, sa faren Khamis (47) til VG i januar.

– Men hva annet kan du forvente du av et barn som har sett andre barn bli revet i filler av granater?

Se bildene: Gaza seks måneder etter krigen

Henlegger saken

GJENVÆRENDE: Vennegjengen ble brått halvert fra åtte til fire den tragiske sommerdagen i 2014. Her de gjenværende guttene fra storfamilien Bakr, tilbake på dødsstranden. Foto:Mahmud Hams,AFP

Angrepene mot Bakr-guttene er en sak palestinske myndigheter trolig vil bringe inn til den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. IDF gir på sin side klart uttrykk for at deres interne etterforskning er tilstrekkelig for å hindre at saken når ICC.

– Saken er avsluttet etter at etterforskningen er fullført, sier hæren i en uttalelse. Også to andre saker der palestinere ble drept i angrep er lagt til side, men hæren etterforsker videre i en sak der et kaféangrep førte til at ni personer døde.

Over 2000 personer ble drept på under den 50 dager lange krigen på Gazastripen i fjor sommer.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder