Myanmars president ber befolkningen evakuere

Flere enn 330.000 mennesker er rammet av flommen i Myanmar. Nå trues de flomrammede også av slanger.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Myanmars president ber folket om å evakuere fra elvedeltaet i den sørlige regionen i landet, melder NTB.

– Det er bedre å evakuere befolkningen til et trygt sted på forhånd. Når naturkatastrofer først inntreffer kan de ikke stanses. Landsbyene rundt Hinthada og Nyaung Don er i umiddelbar fare, sa president Thein Sein i en uttalelse i statlig TV-kanal.

Hittil har anslagsvis 80 mennesker mistet livet i flommen, som rammet Myanmar etter kraftig regn i forrige uke. Flere enn 330.000 er rammet, og over 4 millioner dekar med åkrer er oversvømt med vann.

Krevende nødhjelpsarbeid

De siste dagene har flomvannet spredd seg fra nord- og sentral-Myanmar og ned til det tett befolkede Irrawaddy-deltaet. Regionen rundt deltaet Irrawaddy utgjør 12 prosent av Myanmars befolkning, og er hjem for 6,2 millioner mennesker.

Regnvannet har fylt elva Irrawaddy til bristepunktet og vannivået er farlig høyt, melder NTB.

I enkelte områder rundt Hinthada, nær Irrawaddy-elven, når vannet opp til dørstokkene. Innbyggerne navigerer de flomrammede gatene i kano.

Myanmar er et stort og fattig land, og både kommunikasjon og infrastruktur var mangelfull før katastrofeflommen. Ifølge nødhjelpsorganisasjoner er det stort behov for mat, rent vann, helsehjelp og sanitære løsninger.

TRUSSEL: I etterkant av flommen har det oppstått et problem med slanger som kommer med vannet. Foto:Karen Babtist Convention,Kirkens Nødhjelp

Margrethe Volden, områdeleder for Myanmar i Kirkens Nødhjelp, forteller at de driver livredning under svært vanskelige forhold.

Problem med slanger

– Det er krevende, blant annet fordi fremkommeligheten er så dårlig. Fordi veiene er oversvømt, må man bruke båt for å komme seg rundt, og det kan ta langt tid før vi når de mest sårbare gruppene, sier Volden til VG.

Hun forteller at mange ikke kommer seg til evakueringssentrene, og er i en desperat situasjon. I tillegg har det oppstått et problem med slanger som kommer med vannet, forteller Volden.

– I et tropisk land som Myanmar er slangebitt en reell trussel. De lokale nødhjelpsorganisasjonene ber oss kjøpe inn gummistøvler, som i noen grad hjelper mot slangebitt, sier hun.

Ifølge UNICEF er det de som har aller minst fra før av som rammes hardest av flommen.

– De fire hardest rammede områdene er de som har høyest barnedødelighet i landet i utgangspunktet. Særlig utsatt er de som er på flukt i eget land, som for eksempel befolkningen i Rakhine, melder UNICEF i en pressemelding.

Kilde: VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder