UNNGÅ DETTE: Om du er under seks år bør du ikke spise riskaker, ifølge svenske myndigheter. Illustrasjon av noen som spiser riskaker. Illustrasjonsfoto: ESKIL WIE FURUNES / VG Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Barn advares mot å spise riskaker

Skal undersøkes i ny rapport, melder Mattilsynet i Norge

Barn bør ikke spise riskaker ettersom de inneholder høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet arsen, ifølge svenske myndigheter.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det svenske mattilsynet anbefaler at barn ikke bør spise ris eller risprodukter mer enn fire ganger i uken, og de minste bør unngå riskaker helt og holdent, melder SVT Nyheter.

– Vi visste allerede at det fantes arsen i ris. Det vi nå har kommet fram til er at visse produkter på markedet inneholder ganske høye nivåer. Blant annet har vi et råd om at barn som er under seks år, ikke bør spise riskaker, opplyser Emma Halldin Ankarberg, toxikolog i Livsmedelsverket, til SVT.

Det svenske mattilsynet har undersøkt 102 risprodukter som er i salg, og kan slå fast at nivået i noen tilfeller er for høyt. Blant risproduktene finner vi blant annet risengrynsgrøt og risnudler. Også økologiske produkter har blitt testet, og disse produktene inneholder like høye nivåer som ikke-økologiske produkter.

Advarer mot for mye vanninntak: Marianne (33) var døden nær

Det svenske mattilsynet slår fast at råris inneholder større spor av arsen enn basmati- og jasminris.

Aftonbladet skriver at også voksne bør passe på hvor mye risprodukter de spiser.

– Man skal ikke slutte å spise ris, men man bør ikke velge fullkornsris hver gang, sier Rickard Bjerselius, også toxiolog i Livsmedelsverket til avisen.

Les også: Advarer mot flere stoffer i disse renseserviettene

Ser nærmere på eksponeringen

Mattilsynet har tidligere rådet barn under seks år til å holde seg unna risdrikk fordi det kan inneholde spor av arsen. Nå skal Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) se nærmere på eksponeringen av arsen i den norske befolkningen. En ny rapport vil komme over nyttår.

– Det er en kjent problemstilling med arsen i risprodukter, noe vi også har hatt fokus på tidligere. Vi tror ikke markedet er så forskjellig i Sverige og Norge, men vi bør se på spisemønsteret i befolkningen og se om noen kan være mer utsatt enn andre, sier Julie Tesdal Håland i Mattilsynet til VG.

Hun forklarer også at det er forskjell på uorganisk- og organisk arsen. Organisk arsen finnes i blant annet fisk og er ikke helseskadelig. Uorganisk arsen derimot, er bekymringsverdig og finnes i ris.

– Et viktig råd å gi er å be folk spise variert. Arsen i ris gir ikke akutt fare, men på lang sikt kan det gi økt risiko for helsefare. Man skal ikke være redd for å spise ris innimellom, sier hun.

Mattilsynet advarer: Noen blåskjell kan være giftig

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder