ØNSKER FLYKTNINGSTANS: Ungarns statsminister Viktor Orbán er ikke i tvil om hvem som er skyld i terrortruslene mot Europa. Her er han på en partisamling før et ekstraordinært møte i Europaparlamentet for å diskutere migrasjonsstrømmen til EU i september.

ØNSKER FLYKTNINGSTANS: Ungarns statsminister Viktor Orbán er ikke i tvil om hvem som er skyld i terrortruslene mot Europa. Her er han på en partisamling før et ekstraordinært møte i Europaparlamentet for å diskutere migrasjonsstrømmen til EU i september. Foto: Francois Lenoir , Reuters

– Alle terroristene er migranter

Ungarns statsminister er ikke i tvil om hvordan Europa kan beskytte seg mot fremtidige terrorangrep. Flyktningstrømmen må stoppes.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Selvfølgelig er det ikke akseptert å si høyt, men faktum er at alle terroristene er migranter, sa Ungarns statsminister, Viktor Orbán da han ble intevjuet av Politico sist torsdag, i kjølvannet av terrrorangrepet i Paris.

Han mener det eksisterer det en «overveldende logisk» sammenheng mellom terrorisme og strømmen av muslimer inn i Europa.

– Dette er helt åpenbart, sa statsministeren til Politico. Det har ingenting å gjøre med hvorvidt vi liker det eller ei.

– Majoriteten av vestlige ledere fornekter fakta, fastslo han så.

Årsaken til denne fornektelsen er ifølge Orbán en politisk korrekthet som har «gått amok» i Europa. Slik økes gapet mellom folket og ledere, noe som destabiliserer hele den felleseuropeiske politikken, mener han.

Syv spørsmål og svar: Slik vil EU styre flyktningstrømmen

Vil ha ugjennomtrengelige grenser

Snart har han lagt et helt tiår bak seg som Ungarns statsminister. I 1998 vant han sitt første valg. Deretter vant han igjen, både i 2010 og i 2014.

Med sine grenser til Kroatia og Serbia, har Ungarn vært en sentral port for de mange hundretusener av migranter som har søkt lykken mot Europa denne høsten.

Lenge har Orbán advart mot flyktningstrømmen. I kjølvannet av terroren som rammet Paris forrige fredag, har han gjort seg opp en klar mening om hvordan Europas statsledere bør gå frem for å beskytte sine innbyggere:

Først og fremst EUs yttergrenser bli «ugjennomtrengelige». Ingen må slippe uanmeldt inn, formaner statsministeren.

Ungarn selv har allerede stengt sin sørlige grense mot Serbia, noe som har ført til at flyktningene og migrantene har valgt å dra om Kroatia i ferden nordover.

Les også: EU-enighet om skjerpet yttergrensekontroll

Deretter, mener Orbán, må EU meisle ut en lov som styrker statenes makt på bekostning av Brussel. Med andre ord: Mindre overnasjonal styring, mer nasjonal kontroll.

Sist – men ikke minst – bør man ifølge statsministeren normalisere forholdet til Russland. Kun da vil Europas fremtid være trygg.

VGs kommentator spør: Hvor mye frihet vil du gi fra deg i bytte med trygghet?

Vil redde Schengen

Ifølge Orbán bør Europas første oppgave være å forsvare sine yttergrenser og kontrollere hvem som får slippe inn.

Nato og EU er i krig med islamister i Midtøsten og Aghanistan, mener han. Det er derfor «fullstendig logisk at fiender vil forsøke å blande krigere inn i strømmen av flyktninger og migranter».

– Alle migrantene representerer en sikkerhetstrussel fordi vi ikke vet hvem de er. Dersom du slipper tusenvis eller millioner av uidentifiserte personer inn i huset ditt vil risikoen for terrorisme øke, sa statsministeren til Politico.

Får Orbán det som han vil, skal hele EU-systemet reformeres. Nasjonale ledere bør ta tilbake makten fra Brussel, mener han.

Sverige: Innfører grensekontroller

Flere europeiske ledere har kalt på innføringen av et «mini-Schengen», som består av langt færre land enn dagens system. Men Orbán fastholder at han ikke ønsker å avskaffe Schengen. Han er av den oppfatning at hans forslag tvert imot vil styrke systemet. Det er de porøse grensene som truer systemet, ved å gjøre det usikkert og farlig, mener han.

I dag skårer Orbáns parti Fidezs rekordhøyt på meningsmålingene: Hele 50 prosent av ungarerne oppgir å støtte regjeringspartiet. Dette er en vekst fra 40 prosent i desember i fjor.

Omstridt gjerde

Mindre populær er han hos sine europeiske kolleger. Blant annet kritiseres han for sitt 179 kilometer lange gjerde – bygget for å stagge flyktningstrømmen inn i landet. Gjerdet er blitt beskrevet som farlig, uansvarlig og inhumant av andre europeiske ledere. Daglig kjører politi- og hundepatruljer opp og ned langs gjerdet – som mange steder består av sylskarp piggtråd.

Å krysse piggtråden er livsfarlig. Likevel er det mange som gjør et forsøk. De kryper under, hopper over, tar seg mellom. De har flyktet fra krig og nød i Midtøsten med Vest-Europa som mål. Så nærme målet kan de ikke la seg stoppe av ungarsk piggtråd.

STENGER GRENSEN: Ungarn bygger et 179 km langt gjerde som skal hindre at flyktninger og migranter tar seg inn i landet uten å bli registrert. Enkelte steder er gjerdet ferdigbygget, andre steder består det fortsatt av sylskarp piggtråd. Likevel venter mange flyktninger på en mulighet til å snike seg under eller over piggtråden. Foto: Harald Henden , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder