Følg dramaet i Kongo på VG Direkte

MØTTE PRESSEN: Hans Marius Graasvold, Joshua Frenchs norske advokat, stilte til intervju på Fleuve Congo Hotel dagen før rettssaken mot den dødsdømte nordmannen etter planen skal starte opp igjen. FOTO: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL/VG

- Håper rettssaken i Kongo kan være ferdig innen torsdag

KINSHASA (VG) Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold har forhåpninger om at dom i saken kan komme allerede i løpet av neste uke.

 • Stian Eisenträger
 • Endre Alsaker-Nøstdahl

Artikkelen er over seks år gammel

Advokaten møtte de norske journalistene i Kinshasa mandag kveld. Han forteller at hans klient er forberedt på at rettssaken mot ham, der han står tiltalt for å ha drept sin cellekamerat Tjostolv Moland, skal starte tirsdag.

- Nå har han fått en uke på seg på å komme til hektene. Det har vært viktig for ham å få sove og være seg selv. Han har også fått tilsyn av to norske leger som i samarbeid med tre kongolesiske leger har hatt en fin kontakt og dialog med han. Nå etter denne tiden er vi innstilt på at saken kan fortsette i morgen, sier Graasvold.

VG DIREKTE: FÅ SISTE OPPDATERINGER, SE DIREKTESENDING FRA RETTEN, CHAT MED VÅRE JOURNALISTER I KONGO OG OSLO

Etter planen skal retten starte klokken ni tirsdag morgen inne i N'dolo militærfengsel, der French sitter fengslet.

Vil ha det unnagjort

På spørsmål om hvordan French har forberedt seg til saken, svarer den norske advokaten at det viktigste han kan gjøre er å få hvile og være i fred.

- Det var et voldsomt press da saken startet i forrige uke. Nå har han fått slappet av, sovet, spist, så det har hjulpet på.

- Han er forberedt på å forklare seg og få dette unnagjort, det er ikke noe annet for ham å se frem til. Samtidig er det viktig at vi ser morgendagen an, hvordan dette utvikler seg. Det kan for eksempel hende at vi ber retten om å korte ned litt på rettsdagen, alt ettersom hvordan dette utvikler seg.

Graasvold tror ikke det er nødvendig å be om noen ny utsettelse, men sier de også må ha forståelse for at det kan oppstå situasjoner hvor det er nødvendig.

- Det vi fokuserer på nå er å få gjennomført denne saken. Vi har ikke blikket løftet mer enn det, slik at han får fokusert og konsentrert seg helt om denne saken. Konsekvensene av det ene eller andre utfallet opptar ikke vi oss med nå.

Står imot press

Samarbeidet med den nye kongolesiske advokaten fungerer godt, ifølge Graasvold.

- Jeg er glad for at vi har en faglig dyktig advokat som står imot det presset som er her. Vi har et veldig godt samarbeid, det har vi hatt her og mens jeg var tilbake i Norge. Det er hans oppgave å prosedere saken for retten, også stiller jeg meg til disposisjon om det er noe han trenger.

- Hva slags press har han blitt utsatt for?

- Jeg sier ikke at han er blitt utsatt for noe press, men dette er en sak som det er viktig å ha en person som klarer å fokusere på saken og sin egen klient, og ikke være redd for hva som eventuelt måtte komme av reaksjoner.

- Hvordan ser du på muligheten for å få Joshua French frikjent?

- Vi tilbyr til retten et helt sentralt bevis, nemlig vitnemålet fra rettsmedisineren som har vært brukt av Kripos for å bistå under etterforskningen og obduksjonen. Hans forklaring er viktig, og jeg tror hans forklaring vil gjøre retten i stand til å forstå den norske rapporten, men også den kongolesiske rapporten. Han vil også kunne forklare hva som er sammenhengen mellom de to rapportene, også ta ned litt av den oppfatningen om at det er et sterkt motsetningsforhold mellom dem, for det er ikke tilfelle, sier advokaten og legger til:

- Derfor er det viktig for oss at retten får et korrigert bilde av det. Får de det, har jeg et håp om at vi får et positivt resultat.

Håper å være ferdig torsdag

Graasvold forteller at de i utgangspunktet ikke har tenkt å kalle inn medfanger som vitner.

- Saken handler om noe nokså snevert bevismessig, så jeg ønsker ikke å legge opp til en bredere bevisførsel enn det som er nødvendig. Men igjen, her må vi ta ting som de kommer.

Heller ikke den kongolesiske toksikologen står i utgangspunktet på forsvarets vitneliste.

- Jeg har et håp om at vi er ferdig innen torsdag, hvis vi får normale rettsdager, sier Graasvold.

Han sier at dersom man blir ferdige til torsdag, kan dommen falle allerede i løpet av neste uke.

- Det som er viktig er at vi hele tiden tar hensyn til French og hans helsesituasjon, og jeg kommer til å si ifra dersom jeg ser at han blir for sliten eller det skulle komme andre forhold som skulle tilsi at vi må avbryte. Samtidig er det viktig for French å bli ferdig, for det er en slitasje på han om man ikke blir ferdig, og det er et hensyn vi må ta, sier Graasvold.

Les også

 1. French undersøkes av norske leger

  UDs team i Kinshasa er styrket med norsk medisinsk kompetanse.
 2. Cameron og Solberg vil kjempe videre for French

  DOWNING STREET (VG) Erna Solberg og britenes statsminister David Cameron vil jobbe hardt for at Joshua French ikke blir…
 3. French blir tema under statsministermøte i London

  Situasjonen for norskbritiske Joshua French i Kongo står trolig på planen når statsminister Erna Solberg (H) møter David…
 4. UD-topp i møte om legehjelp til Joshua French

  I et forsøk på å skaffe Joshua French best mulig medisinsk hjelp, forhandler UD-toppen Jon Otto Brødholt med fengselets…
 5. Dagbladet: French innesperret i fengselet

  KINSHASA (VG) Ifølge Dagbladet får ikke lenger Joshua French gå ut i friluft i fengselet i Kongo.
 6. Sjømannspresten hastet til Kongo

  Sjømannsprest Knut Lyngseth framskyndet planene om å besøke Joshua French i Kongo og reiste direkte fra Bangkok.
 7. Advokaten: Tilstanden til French har forverret seg

  KINSHASA (VG) Advokaten til French jobber nå sammen med UD for å skaffe ham medisinsk behandling etter at tilstanden…
 8. Slik kan French slippe fri

  KINSHASA (VG) Rettssaken mot Joshua French blir kanskje aldri gjennomført.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. I dag kan French få norsk rettsmedisiner-hjelp

 2. Rettssaken mot Joshua French: Dette er aktørene

 3. Forsvareren vil følge French tett i helgen

 4. Kongo-rettssaken stoppet: Krever ny tolk

 5. Håper Kripos-vitnemål kan få French frikjent

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder