HANDEL: En kurdisk mann inspiserer våpen som er til salgs på et marked i hovedstaden Arbil i det selvstyrte kurdiske området i Irak. Foto:,Reuters

Irakiske styrker håper å gjenerobre Mosul

Irakiske styrker planlegger et angrep på byen Mosul i Nord-Irak. Målet er å gjenerobre den fra opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Amerikanske styrker gjennomførte 15 luftangrep mot opprørsgruppen IS i nærheten av den strategisk viktige Mosul-demningen mandag, ifølge Pentagon.

Jagerfly, bombefly og droner ble brukt under angrepene, som blant annet skal ha ødelagt flere kjøretøyer og en kontrollpost. Etter å ha gjenerobret den strategisk viktige demningen, øyner irakiske styrker nå håp om å gjenerobre storbyen Mosul.

– Den nye taktikken med å gjennomføre raske angrep i hemmelighet har vist seg å være vellykket, og vi er fast bestemt på å følge den nye angrepstaktikken med hjelp av amerikansk etterretning, sier talsmann for Iraks antiterrorenhet, Sabah Nouri.

Iraks avtroppende utenriksminister Hoshyar Zebari bekreftet mandag at de kurdiske peshmerga-styrkene i samarbeid med regjeringsstyrkene har klart å ta dammen i Mosul fra IS-opprørerne.

Viktig erobring

Gjenerobringen av demningen er den viktigste seieren for irakiske styrker siden den jihadistiske opprørsgruppen IS startet en storoffensiv i Nord-Irak i juni.

Gjennombruddet skjedde etter at amerikanske krigsfly og droner i løpet av helgen gjennomførte den mest omfattende bombingen siden USA begynte med luftangrep 8. august.

USA har siden gjennomført i alt 68 luftangrep i Irak, hvorav 35 har vært støtte til irakiske styrker i nærheten av Mosul-demningen, opplyser Pentagon.

Fortsatt kamper

Kampene fortsatte mandag sør for Mosul-demningen mens ingeniører holdte på å fjerne feller og bomber som var lagt igjen av jihadister, opplyste en kurdisk tjenestemann.

IS-ekstremister hevder samtidig å ha drept titalls peshmerga-krigere, uten å si hvor. Via en Twitter-konto opplyser gruppen at den har tatt våpen fra kurdere og samtidig tatt 170 kurdiske soldater til fange.

Generalløytnant Qassem Atta sier kampene fortsatte i demningens tilstøtende fasiliteter, inkludert i et boligområde.

Kurdiske tjenestemenn har gått med på å slutte seg til forhandlingene om å danne en ny regjering i Irak, ifølge utenriksminister Zebari.

Storbritannia

Storbritannia vil ikke sende bakkestyrker for å kjempe i Irak, sa statsminister David Cameron mandag.

Storbritannia har så langt gjennomført flydropp med nødhjelp, overvåking og transport av militært utstyr til de kurdiske styrkene i kampen mot IS.

– Storbritannia kommer ikke til å involvere seg i nok en krig i Irak. Vi kommer til ikke til å sette støvler på bakken. Vi kommer ikke til å sende inn den britiske hæren, sa Cameron til BBC.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder