KORRUPSJON OG MAKTMISBRUK: Den tidligere så mektige kinesiske politikeren Bo Xilai er tiltalt for korrupsjon og maktmisbruk. Torsdag starter rettssaken mot ham. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tidligere partitopp i Kina risikerer lang straff

Torsdag starter rettssaken mot den tidligere kinesiske toppolitikeren Bo Xilai. Hans fall fra maktens tinde har rystet hele kommunistpartiets elite.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Saken mot den 64 år gamle Bo, som var partisjef i millionbyen Chongqing og en av de mest populære lederne i kommunistpartiet, er den mest sensasjonelle i Kina siden rettssakene mot Mao Zedongs enke Jiang Qing og den såkalte Firerbanden etter deres fall fra makten etter Maos død i 1976.

Bo er tiltalt for korrupsjon, å ha mottatt bestikkelser og for maktmisbruk.

Det offisielle Kina har ikke kommet med så mange detaljer om rettssaken. Men den har avdekket en dyp splittelse i kommunistpartiets ledelse, der Bo fortsatt er populær i den konservative fløyen.

Rettssaken vil blant annet avsløre hvordan partiet håndterer en straffesak mot en av sine egne.

Kan få lang straff

- Det er politikken som i siste instans avgjør hvordan rettssaken mot Bo Xilai forløper, sier Chen Ziming, politisk kommentator i Beijing, til avisen The New York Times.

- Omfanget av bevismaterialet som legges fram vil avhenge av hvor hard straff de ønsker å gi ham, ikke omvendt, legger Chen til, med henvisning til kommunistpartiets øverste ledere.

Det kinesiske rettssystemet kontrolleres av kommunistpartiet, og dommerne tar imot ordre fra partilederne. Det regnes dermed for gitt at Bo Xilai blir kjent skyldig i en planlagt og iscenesatt rettssak. Derimot er det uvisst hvor hard straff han vil få.

- Dødsstraff er ikke sannsynlig, men det er derimot 15 års fengsel, sier Chen.

Drap på brite

Skandalen begynte for alvor å rulle da Bos kone Gu Kailai og Wang Lijun, tidligere politisjef og Bos høyre hånd, begge ble fengslet for sin rolle i drapet på briten Neil Heywood.

Heywood ble drept i Chongqing i november 2011. Moren til den britiske forretningsmannen krever nå på vegne av sine barnebarn erstatning fra kinesiske myndigheter. Hun har også kritisert myndighetene i Beijing for fullstendig mangel på forståelse og engasjement for Heywoods etterlatte.

Heywood hadde nære forbindelser til Gu Kailai, som i fjor ble dømt for drapet på ham. Ifølge retten hadde de to blitt uenige om en forretningsavtale.

Heywood hadde også i en periode passet en villa i franske Cannes som Bo angivelig hadde mottatt som bestikkelse mens han var partisjef.

Splittet parti

Ingen vet hvor lenge rettssaken mot Bo vil vare. The Wall Street Journal skriver at Bos kone blir påtalemyndighetens viktigste vitne. Men kilder tett på saken sier ifølge andre medier at Gu ikke vil vitne mot mannen sin.

Uansett har saken avdekket en politisk splittelse i kommunistpartiet mellom en venstrefløy, som i likhet med Bo er lojal mot mye fra Mao-æraen, og en moderne, reformorientert høyrefløy.

Den lange tiden det har tatt fra Bo ble pågrepet til rettssaken starter, skyldes ifølge flere analytikere at de to partifløyene kan ha kommet til enighet om Bos videre skjebne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder