Pilotens siste ord: «Ok, god natt»

Søket etter savnet passasjerfly utvides

Pårørende fikk i dag vite det siste piloten på flight MH370 sa før flyet forsvant fra radaren. Fremdeles er det full forvirring om hva som har skjedd med flyet.

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I morgentimene onsdag ble det holdt et møte mellom pårørende og malaysiske myndigheter i Beijing. Her ble den siste kommunikasjonen med piloten på det savnede flyet gjort kjent, skriver The Star.

Ifølge Datuk Iskandar Sarudin, som representerer de sivile luftfartsmyndighetene, var siste kommunikasjon med flyet da malaysiske flygeledere ga beskjed om at flyet var på vei inn i vietnamesisk luftrom. Det ble også sagt at det nå ville være vietnamesiske flygeledere som overtok videre kommunikasjon.

- Ok, god natt, var pilot Zaharie Ahmad Shah korte svar.

Kort tid etter forsvant flyet fra radaren, og det er fremdeles et stort mysterium hva som kan ha skjedd med flyet og de 239 personene som var ombord.

Gjester i cockpit

Den australske TV-kanalen Channel Nine meldte i går at annenpiloten Fariq Abdul Hamid skal ha brutt flere av Malaysian Airlines sikkerhetsregler.

Ifølge Sky News som siterer kanalen skal han blant annet ha invitert gjester inn i cockpiten ved flere anledninger.

En kvinne forteller til Channel Nine at hun og en venninne fikk sitte i cockpiten under en flyvning fra Phuket til Kuala Lumpur i 2011. Kvinnen har også bilder og video fra hendelsen og hun beskriver hvordan pilotene røyket hele turen og at de snakket med dem hele turen. Hun beskriver dem også som litt sleipe, og de skal ha bedt kvinnene om å forlenge oppholdet i Kuala Lumpur så de kunne dra ut sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LETER: Det indonesiske luftforsvaret søket etter det savnede Malaysian Airlines-flyet i området rundt Malakka-stredet. Foto: AFP

Malaysian Airlines sier de tar påstandene svært alvorlig.

- Vi er blitt klar over disse anklagene og tar det på største alvor. Vi er sjokkert over disse påstandene. Det har ikke vært mulig å bekrefte at bildene og videoen er ekte. Som dere vet er vi midt i en krise og vi ønsker ikke å fjerne fokus fra dette, sier selskapet i en pressemelding.

Fortsatt er det helt uklart hva som har skjedd med flight MH370. Her kan du lese om 12 andre flymysterier som rystet verden.

Mistenker ikke pilot

Påstandene fra Channel Nine ble også tatt opp på møtet mellom pårørende og luftfartsmyndigheter i Beijing i dag. Der gjorde myndighetene det klart at de ikke mistenkte at pilotene hadde gjort noe galt.

Luftfartsmyndighetene gjorde det også klart på møtet at selv om det hadde skjedd en kapring, skulle det vært mulig for pilotene å sende ut en hemmelig mayday-kode.

Utvider søket

Nesten fem dager etter at flyet forsvant er det fortsatt ikke funnet noen spor etter det. Nå utvider Malaysia søket til å også dekke Andamanhavet.

- Vi kan ikke la noe være uprøvd. Vi må se på alle muligheter, opplyser leder for de sivile luftfartsmyndighetene, Azhruddin Abdul Rahman onsdag.

Andamanhavet er den delen av Indiahavet som ligger mellom sørkysten av Myanmar, nordspissen av Sumatra i Indonesia og øygruppen Andamanene og Nikobarene. Området ligger hundrevis av kilometer fra det savnede flyets rute. Men det skal ikke være konkrete indikasjoner på at flyet befinner seg i dette området som gjør at man nå også søker her.

Malakkastredet

Tirsdag opplyste kilder i det malaysiske forsvaret at det savnede flyet kan ha snudd og fløyet flere hundre kilometer vestover etter at det sist hadde kontakt med sivile luftfartsmyndigheter.

Ifølge Reuters hevdet en kilde i det malaysiske forsvaret at de ved hjelp av radardata har sporet noen av de siste bevegelsene til det savnede flyet til Malakkastredet. Kilden, som står nær etterforskningen, sier at forsvaret har sporet flyet til stredet med radar.

- Flyet endret retning etter Kota Bharu, reduserte høyden og fløy til Malakkastredet, sa kilden til Reuters.

Falskt pass

To passasjerer på flyet reiste med stjålne pass. Politiet tror de to var på vei til Europa og at de trolig var asylsøkere.

Interpol bekreftet søndag at minst to personer på flyet fra Kuala Lumpur til Beijing reiste med stjålne pass.

- Vi har ikke utelukket det, men opplysningene vi får kan tyde på at disse mennene ikke var involvert i terrorisme, sier politisjef i Pattaya, der billettene ble kjøpt, Supachai Puikaewcome.

Flymysteriene som rystet verden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder