Norges ambassadør: - Har skapt store spenninger

BØNN: Israelske bosettere på Vestbredden samlet seg mandag kveld i bønn i landsbyen Halhul hvor de tre israelske ungdommene ble funnet drept. Foto:Menahem Kahana,Afp

Midtøsten-ekspert: - Utenomrettslige henrettelser vil gjenopptas

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit forteller at hun ikke kjenner til noen bekreftede opplysninger på at det er Hamas som står bak.

 • Karna Buggeland Sælebakke
 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fem år gammel

- Det peker mer i retning en mindre splintergruppe som er misfornøyd med de moderate kreftene i Hamas. Kidnappingen og drapene tjener ikke interessene til det sentrale lederskapet i Hamas, sier Hellestveit til VG.

Hun synes det er vanskelig å forutsi hvordan israelske myndigheter kommer til å reagere, men tror at aksjonene mest sannsynlig blir begrenset.

- De kommer til å gjøre det som er forventet av dem, men neppe mer. En større operasjon vil nok iverksettes, og signaler tyder på at programmet med målrettede utenomrettslige henrettelser vil gjenopptas, sier hun.

UFORUTSIGBART: Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit tror ISILs fremmarsj i Syria og Irak kan påvirke Israels reaksjoner. Foto: Privat Foto: ,

- Palestinerne har ikke mange venner

De reaksjonene som måtte komme, tror Midtøsten-eksperten vil drukne litt i den opphetede situasjonen i Irak og Syria etter ISILs erobringer.

- Nabolandene kommer også til å henstille partene til ikke å være så voldsomme i sine reaksjoner, fordi det er så mye som skjer i Irak og Syria, sier Hellestveit.

Hun tror ikke Israels mange fiender i området nødvendigvis vil stille opp for palestinerne.

- Jeg tror ikke at noen aksjon mot palestinerne vil vekke bred harme i de omkringliggende landene. Palestinerne har ikke så mange gode venner som høylytt kan tale deres sak akkurat nå.

Norges ambassadør i Israel, Svein Sevje, sier at funnet av de tre likene på Vestbredden har skapt store spenninger i området.

– Dette har allerede fått følger for samarbeidet mellom israelerne og palestinerne. Sikkerhetssamarbeidet synes å ha holdt, men det har skapt store spenninger på Vestbredden generelt, sa han til NRK mandag kveld.

- Økt antall raketter

Mandag kveld var store israelske militærstyrker satt ut nord for byen Hebron, melder nyhetsbyrået DPA som siterer israelsk kringkasting. Det ble meldt om skuddvekslinger mellom soldatene og palestinere og voldsomme kamper i nærheten av Halhul.

Sevje sier at det de siste dagene også er blitt sendt et økt antall raketter ut av Gaza.

– Israelske myndigheter hevder det er Hamas som står bak. Det synes å kunne ha noe for seg, ikke nødvendigvis ledelsen i eksil, men på bakken i Hamas' såkalte celler, sier ambassadøren.

- Da går det rett inn i diskusjonen om samarbeidsregjeringen mellom Hamas og Fatah som ble opprettet for to og en halv uke siden.

Han sier at det mandag kveld var en del spekulasjoner i Israel om hva som vil skje videre etter at de tre tenåringene ble funnet.

– Det er helt klart at reaksjonene har vært sterke i Israel og tilsvarende sterke på palestinsk side på grunn av aktiviteten fra den israelske hæren for å lete etter dem, sier Sevje.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Pluss content

  Hevnens time

 2. Israelsk diplomat: - Vi vil ikke sitte og se på

 3. Intens jakt på de ansvarlige for drap på israelske tenåringer: - Vi vil ikke gi oss før de er i våre hender

 4. Kraftige angrep på Gazastripen: Seks drept i nytt angrep i natt

 5. Ekspert: Tror opprørere sto bak Israel-angrep

 6. Nye israelske angrep mot Gazastripen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder