NB: Sterke bilder i videoen

Opptøyene i USA: Denne videoen gir frykt for nye opptøyer

Amerikansk politi har frigitt en video som viser hendelsen
som førte til at en 23 år gammel mann ble drept i St.Louis. Innholdet viser noe annet enn det politiet har forklart skjedde.

  • Eirik Landsend Henriksen

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge politisjefen i St.Louis skjøt politimannen 23-åringen flere ganger da han var litt over en meter unna og mens han holdt en kniv oppe i angrepsposisjon.

Videoen viser imidlertid noe annet.

Klippet viser en mann som virrer rundt utenfor et hus med hendene i lommene, mens han snakker med seg selv og ber folk fjerne seg. Kort tid etterpå stopper en politibil like ved, og to politimenn kommer ut og retter pistolene mot mannen.

Han begynner så å rope at de skal skyte ham. Når han er flere meter unna politiet holder han en kniv ned langs siden av kroppen, og politiet løsner skuddene som dreper ham. Skuddene løsnes bare 15 sekunder etter at politiet kommer til stedet.

NB: VG viser ikke selve skuddene, men videoen inneholder likevel sterke bilder.

Drapet skjedde tirsdag, bare noen få kilometer fra der 18-årige Michael Brown ble skutt og drept av en annen politimann 9. august. Nå frykter mange at videoen vil utløse nye opptøyer i St. Louis-forstaden Ferguson, skriver NRK.

Demonstranter pågrepet

Ferguson har vært preget av voldsomme uroligheter etter drapet på Brown, som var ubevæpnet. Natt til torsdag ble seks demonstranter pågrepet i Ferguson, noe som ifølge DPA innebar at det var den fredeligste natten i forstaden på over en uke.

– Det var en annerledes folkemengde som kom ut i natt. Det var ikke så mange kriminelle i mengden, sier sjefen for utrykningspolitiet i Missouri, Ron Johnson, ifølge Reuters.

– Trenden er god. Folkemengdene var mindre, de var rolige.

Etterforskning

Ferguson er en forstad hvor det for det meste bor svarte. For mange av demonstrantene her er politibetjent Darren Wilson som skjøt og drepte Brown, et symbol på den i den i hovedsak hvite politistyrken. Demonstrantene mener politiet har svarte som mål og behandler dem som annenrangs borgere.

Mange har krevd at politibetjenten må pågripes, men han er foreløpig bare tatt ut i betalt permisjon. Det pågår også en etterforskning av Wilson, som har vært i skjul siden raseriet begynte å vokse i Ferguson.

Samtidig har politibetjenten fått en foreløpig liten, men voksende gruppe støttespillere, som mener han blir urettferdig angrepet for å gjøre jobben sin. Politiet har gitt ut lite informasjon om den 28 år gamle politibetjenten, men sjefen hans har beskrevet ham som en mild og rolig mann.

Suspendert

En annen politibetjent i Ferguson er tatt ut av tjeneste på ubestemt tid fordi han tirsdag rettet våpenet sitt mot en demonstrant og tilsynelatende truet med å drepe ham, melder NBC. En annen politibetjent gikk imellom og fikk kollegaen til å senke våpenet. Et videoopptak avslører ifølge kanalen at betjenten truet demonstranten med ordene «jeg dreper deg». Politiets talsmann ønsker ikke å kommentere videoen, men opplyser at saken blir etterforsket.

VG/NTB

Mer om

  1. USA

Flere artikler

  1. Michael Brown (18) ble drept av amerikansk politi: Twitterstorm etter tenåringsdrap

  2. Moren til Michael Brown: – Ingens barn fortjener å bli behandlet slik

  3. Frigir navnet på politimann som drepte 18-åring

  4. Nok en afroamerikansk mann skutt av politiet i St. Louis

  5. Michael Brown (18) drept av amerikansk politi: Politiet bruker tåregass og røykbomber mot demonstranter

  6. Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder