SKAL FORHANDLE: Norge og EU skal igjen forhandle om tollfrie kvoter på landbruksvarer, og ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kan Unionens mandat bli klart til uka.

SKAL FORHANDLE: Norge og EU skal igjen forhandle om tollfrie kvoter på landbruksvarer, og ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kan Unionens mandat bli klart til uka. Foto:,NTB SCANPIX

Ostetollen på bordet igjenDet kan være duket for ny ostekrangel når Norge og EU setter seg til forhandlingsbordet om tollfrie kvoter på landbruksvarer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det blir spennende å se hva slags krav som kommer, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) på besøk i Brussel.

EU og Norge forbereder nye forhandlinger om tollsatser og tollfrie kvoter på landbruksvarer, og Unionens krav til Norge kan være klare til uken. Etter mye baluba rundt Norges endrede satser på ost og kjøtt er Oslo nå spent på hva Brussel vil svare med i forhandlingene.

– Vi vil nå avvente og se hva som kommer av krav fra EU, sier Listhaug uten å ville gå inn på hva de norske kravene vil bli. Eller når de blir klare.

– Jeg tror vi skal få til en god avtale, men EU reagerte sterkt på det som ble gjort av den forrige regjeringen. Det er noe som sitter i ennå, sier hun om de rødgrønnes tollendring to år tilbake.

Tollfritt

EØS-avtalen omfatter ikke landbrukssektoren, så EU og Norge møtes med noen års mellomrom for å bli enige om tollfrie kvoter og tollettelser på en rekke produkter.

Med stor norsk landbruksimport og liten -eksport er det i hovedsak EU-varer som nyter godt av ordningen. Etter forrige forhandlingsrunde ble den tollfrie kvoten på ost fra EU økt til 7.200 tonn fra 2012.

Men så ble det bråk.

Den rødgrønne regjeringen endret tollberegningen fra kroner til prosent på visse typer ost og kjøtt. På alt utover kvoten betyr det en kraftig avgiftsøkning.

EU reagerte sterkt og tar det ifølge Listhaug fortsatt opp i alle møter med Norge. Nå kan Unionen velge å svare med å jekke opp kvotekravet.

Trenger flertall

– Nå skal vi forhandle en avtale, da håper jeg vi kommer fram til en løsning som begge parter er fornøyd med, sier Listhaug.

Mindretallsregjeringen trenger imidlertid Stortingets godkjenning av alt av innrømmelser til EU i en ny avtale, og ostetollen har fortsatt flertall der.

– Vi skal kjempe for Norges interesser, sier Listhaug, men legger ikke skjul på at hun helst hadde sett de rødgrønnes osteregime omgjort.

– Regjeringen er tydelig på at vi gjerne skulle sett den reversert. Det var viktig for meg å gi uttrykk for det her: At vi i utgangspunktet ønsker det, men ikke har flertall på Stortinget, sier hun til norsk presse i Brussel etter møte med EUs nye landbrukskommissær Phil Hogan.

Norske interesser

Det får Senterpartiets Geir Pollestad til å reagere.

– Det er enighet på Stortinget om at skjerpet ostetoll er viktig for å sikre norsk matproduksjon, sier han.

– Da kan ikke Listhaug opptre som privatpraktiserende statsråd. Hun representerer Norge og skal forsvare norske interesser.

Når de kommer i gang, blir det tredje runde med landbruksforhandlinger mellom Norge og EU. De har vist seg kompliserte. Forrige gang tok det rundt fem år å få et nytt tollregime på plass fra 2012.

– Dette kommer til å ta tid, konstaterer Listhaug.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder