STORAKSJON: Flere tusen båtflyktninger ble reddet i land av den italienske kystvakten i helgen. På knappe 48 timer klarte de å plukke opp hele 5800 mennesker, ifølge kystvakten.

STORAKSJON: Flere tusen båtflyktninger ble reddet i land av den italienske kystvakten i helgen. På knappe 48 timer klarte de å plukke opp hele 5800 mennesker, ifølge kystvakten. Foto:Den italienske marinen,

Over 6000 båtflyktninger reddet i helgen

Kvinne fødte på redningsskipet

Med krig og hungersnød som eneste alternativ fortsetter desperate flyktninger å trosse den livsfarlige sjøveien inn til Europa.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ønsket om å ta tilbake livet er motivasjonen for de tusenvis av familiene som daglig begir seg ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet. For mange venter en ny start i en europeisk nasjon, for andre en våt grav.

I SIKKERHET: Denne lille hjerteknuseren ble født på det italienske redningsskpet Bettica, under en aksjon utenfor Sicilia i helgen. Foto:Den italienske marinen,

Anslagsvis 800 menneskeliv gikk tapt da en båt, med destinasjon Italia, kantret utenfor Libyas kyst for to uker siden. Tragedien er beskrevet som den verste flyktningkatastrofen i Middelhavet.

I løpet av denne helgen ble 34 båter, med totalt 6 800 mennesker, reddet i land av den italienske kystvakten, skriver Reuters.

Kommentar: Vår ære og vår avmakt

Fødte baby på redningsbåt

På ett av fartøyene lå en gravid kvinne, som akkurat hadde begynt å gi fødsel til en liten jente.

– Både mor og hennes datter er i god behold, opplyste den italienske marinen i en uttalelse.

Den lille jenta er bare ett av tusenvis av barn som er sendt på den livsfarlige sjøreisen. Så langt har over 51 000 båtflyktninger kommer til Europa, og over 30 000 av disse har kommet via Italia, ifølge FN.

Tredobler redningsbudsjett

Majoriteten av båtflyktningene som reiser til Europa kommer fra den lovløse og kriserammede nasjonen Libya, som Norge var med på å bombe i 2011.

LES: – Norge har delansvar i flyktningkatastrofen

Flerparten av flyktningene kommer fra Eritrea, Somalia, Afghanistan, Syria og Nigeria. Nasjonaliteten til de som ble reddet over helgen er foreløpig ikke gjort rede for.

Artikkelen fortsetter under bildet!

PÅ LAND: En av flere barn som overlevde dødsflukten viser her sin takknemlighet overfor sine redningsmenn ved havnen Reggio Calabria på den italienske sørspissen. Foto:Adriana Sapone,AP

På et EU-toppmøte i slutten av april beslutten organisasjonen at de skulle tredoble budsjettet til søk- og redningsoppdrag i det kriserammede Middelhavet.

Det betyr en månedlig bevilgning på 9 millioner euro, eller drøyt 75 millioner kroner – tilnærmet samme nivå som Italias nedlagte søk- og redningsoperasjon Mare Nostrum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder