AFGHANSK DELEGASJON: Flere representanter for afghanske myndigheter er tilstede under Oslo Forum på Losby Gods. Mannen med rødt slips midt i bildet er viseutenriksminister Hekmat Karzai, nevø av tidligere president Hamid Karzais nevø. Til høyre for ham står tidligere næringsminister Anwar-ul-haq Ahadi, tidligere minister for kvinnesaker Husn Banu Ghazanfar og tidligere leder for underhuset i det afghanske parlamentet, Yunus Qanuni. Ifølge en talsmann for regjeringen i Kabul, ledes den afghanske delegasjonen av parlamentarikeren og krigsherren Mohammad Mohaqiq, som står helt til høyre i bildet. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Brende bekrefter Afghanistan-møte i Norge

LOSBY GODS (VG) Nå bekrefter utenriksminister Børge Brende at det foregår møter mellom afghanske toppolitikere utenfor Oslo. Et stor politioppbud sikrer området.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG meldte mandag at flere Taliban-topper hadde ankommet Norge for å ha fredssamtaler.

– Jeg merker meg at Afghanske myndigher bekrefter at de har representanter i Norge, og at Taliban bekrefter at de har representater i Norge. Dette er et dialogforum hvor det er ulike fredsmeklere fra hele verden som deltar, sier utenriksminister Børge Brende til VG og et stort pressekorps på Losby Gods.

Fra kilder i UD får VG bekreftet at parter fra «begge sider» i Afghanistan deltar under Oslo Forum, og at partene har uformelle samtaler der.

Møtene skal finne sted tirsdag og onsdag denne uka. VG deltok under innledningen av Oslo Forum, men etter det ble pressen stengt ute fra konferansen.

SIKKERHETSTILTAK: Det er iverksatt strenge sikkerhetstiltak ved Oslo Forum. Foto:Øystein Larsen-Vonstett,

I nydelig vær ankom den ene svarte limousinen etter den andre hovedinngangen på Losby Gods. Tungt bevæpnet politi dannet en jernring rundt hovedbygningen. Alle de besøkende ble høflig men bestemt geleidet gjennom en metalldetektor før de fikk slippe inn.

Mens intetanende golf-spillere spilte på de grønne gresslettene som omkranser bygningen, svirret et politihelikopter i lav høyde over området.

– Våre representanter, ledet av Sher Mohammad Abbas Stanakzai, Qari Din Mohammad Hanif, Sher Mohammad og andre har allerede landet i Norge. De vil ha viktige samtaler med afghanske myndighetspersoner i løpet av to dager med fredssamtaler i Norge, sa en anonym representant fra Taliban ved gruppens kontor i Qatar til NBC News mandag.

SPENT: Det er fremdeles svært spent mellom afghanske myndigheter og Taliban. Her er åsstedet etter at en selvmordsbomber slo til i Kabul 17. mai i år. Taliban tok på seg ansvaret for terroraksjonen som drepte flere. Foto:Marai Shah,AFP

Da ønsket ikke det norske utenriksdepartementet å kommentere dette, da de anser dette som en sak som angår Afghanistan.

– Det er ikke lagt opp til formelle fredssamtaler. Vi har et veldig edruelig syn på dette forumet. Skal det bli fred må parter snakke sammen, sier Brende.

En talsmann for afghanske myndigheter, Javis Faisal, bekreftet mandag at de har en delegasjon på vei til Oslo, men ønsket ifølge NBC ikke å si noe om hva som er formålet med reisen.

En talsmann for Taliban, Zabihullah Mujahid, skriver i en pressemelding på et islamistisk afghansk nettsted at dette en mulighet for delegasjonen til å fremme det han beskriver som «stemmen til en undertrykt nasjon, og dens krav».

VG Debatt: Jihadismen er ikke Vestens skyld

BEKREFTER: Utenriksminister Børge Brende (H) smiler til VG utenfor Losby Gods. Foto:Øystein Larsen-Vonstett,

– Viseutenriksminister med

En talsmann for afghansk UD, Ahmad Shekib Mostaghni, opplyser til det afghanske nyhetsbyrået Khama Press at viseutenriksminister Hekmat Khalil Karzai også er med i delegasjonen. Det melder NTB.

Den tidligere presidenten i Underhuset i Afghanistan, Mohammad Younus Qanooni, deltar også i delegasjonen, og det samme gjør tidligere kvinneminister Husn Banu Ghazanfar, tidligere handelsminister Anwar-ul-haq Ahadi og et medlem av det regjeringsoppnevnte afghanske fredsrådet (HPC).

En talsmann for det afghanske fredsrådet toner imidlertid ned betydningen av samtalene som nå pågår i Oslo.

– Vi i HPC støtter ikke slike møter. Noen medlemmer av rådet kan være invitert som privatpersoner, men ingen offisielle utsendinger fra fredsrådet er til stede på dette møtet, sier talsmannen Ismael Qasemyar til NBC News.

Oslo Forum

Ifølge Mostaghni finner samtalene sted i forbindelse med Oslo Forum som arrangeres av norsk UD sammen med Center for Humanitarian Dialogue på Losby Gods tirsdag og onsdag denne uka.

Utenriksminister Børge Brende er vert når fredsmeklere fra hele verden møtes, sammen med en rekke norske ledere og diplomater.

FULLSATT: Rundt 100 representanter fra en rekke land deltar på Oslo Forum på Losby Gods der blant andre utenriksminister Børge Brende og Colombias president Juan Manuel Santos deltar. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Møttes også i starten av juni

Også i starten av juni var det Afghanistan-møter i Norge. Da benektet Taliban at det var fredssamtaler.

To afghanske parlamentarikere og to ikke navngitte utsendinger fra Taliban var også på plass under det UD betegnet som uformelle samtaler til nyhetsbyrået AFP.

– Ikke fredssamtaler

Zanihullah Mujahid understreket da at det ikke har vært snakk om fredssamtaler.

– En politisk delegasjon fra Det islamske emiratet har møtt representanter fra det sivile samfunn i Norge for å høre deres syn og diskutere hvordan vi kan få slutt på invasjonsstyrkenes okkupasjon av Afghanistan, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Slike møter er ikke det samme som fredssamtaler, sa han da.

Taliban på kirkebesøk

I 2012 var flere representanter fra Taliban på et hemmelig besøk til Ris kirke, hvor de fikk informasjon om hvordan kirkelivet fungerer i Norge, og om forholdet mellom kirke og stat.

– Jeg fortalte dem om hvordan båndene mellom stat og kirke nå løsnes, og om hvordan vi forholder oss til andre trossamfunn som vi lever side om side med. Vi snakket også om trosfriheten i Norge, hvordan vi forholder oss til de voksende muslimske samfunnene og hvordan vi har forholdt oss til de jødiske kirkesamfunnene gjennom mange generasjoner, sa sogneprest Stig Utnem, som tidligere var generalsekretær i Mellomkirkelig Råd og har deltatt i ulike fredsprosesser, til VG i etterkant av besøket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder