INNLAGT: Flere av de smittede barna har trengt behandling på sykehus, slik som Jayden Broadway (9) fra Colorado. Bildet er tatt 8. september. Foto:Cyrus Mccrimmon,Ap

Mystisk virus rammer barn

Gutt (4) første bekreftede dødsoffer i USA

Folkehelseinstituttet: – Vi følger utviklingen

NEW YORK (VG) Over 600 amerikanere, stort sett alle barn, har blitt smittet av et sjeldent virus. Nå har viruset fått sitt første dødsoffer i USA.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fire år gamle Eli Thomas Waller fra Trenton i New Jersey hadde øyebetennelse og var hjemme fra skolen 24. september. Han la seg om kvelden og våknet aldri opp igjen.

Like før helgen ble fireåringens dødsårsak kjent: Enterovirus D68.

Siden de første tilfellene ble oppdaget i Midtvesten i midten av august, har viruset spredt seg svært raskt. Så langt er minst 628 personer i 44 av 50 delstater blitt smittet, melder Centers of Disease Control and Prevention på sine hjemmesider.

Også i Canada har barn blitt smittet av det samme enteroviruset.

Mysterium

DØDE: Eli Thomas Waller (4) fra Trenton i New Jersey døde av viruset som herjer i USA, og som rammer særlig barn. Foto:,Ap

Viruset i seg selv er ikke sjelden, men er vanlig om høsten og gir vanligvis milde symptomer. Det som er uvanlig er at viruset gir alvorlig lungesykdom og at utbruddet er så stort.

Foreløpig er det et mysterium hvorfor denne sesongens virus er langt mer skadelig og dødelig enn tidligere.

– Dette er et av flere virus som kan føre til pusteproblemer hos barn. Vi vet at viruset påfører alvorligere sykdom hos barn som har underliggende sykdommer som astma. Vi vet ikke hvorfor det har blitt mer vanlig i år, sier smittevernslederen i New York, Jay Varma til New York Times.

Amerikanske smittevernsmyndigheter melder at nesten alle tilfellene har rammet barn. I løpet av de siste dagene har tallet mer enn fordoblet seg.

Fire andre dødsfall

Fire andre barn som hadde påvist viruset har også dødd, men det er fremdeles uklart om det var viruset som tok livet av dem.

Blant dem er en ti år gammel jente fra delstaten Rhode Island på USAs østkyst, som døde 22. september. Prøver viste at hun i tillegg til D68-viruset også hadde stafylokokker. Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent.

I slutten av september ble det kjent at 11 barn i Colorado som har fått påvist viruset har fått nevrologiske symptomer som lammelse og svikt i muskelstyrke.

Det undersøkes nå om disse symptomene, som ikke er vanlige, kan ha blitt forårsaket av viruset.

Overlege Hans Blystad i avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet sier at de følger situasjonen i Nord-Amerika, men understreker at det aktuelle viruset vanligvis ikke brer seg utover store områder.

– For noen år siden var det et slikt utbrudd i Nederland, og jeg kjenner ikke til at det har vært utbrudd av dette enterovirus i andre europeiske land. Det er derfor lite sannsynlig at vi skulle få et likende utbrudd her i landet, men vi følger utviklingen, sier Blystad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder