GISSEL: Peter Kassig fotografert foran en bil full av nødhjelp til Syriske krigsofre har Kassigs familie frigitt. (AP Photo/Courtesy Kassig Family) Foto:,Ap

Frykter at Peter (26) blir neste IS-offer

¤¤ Familien sender kondolanser til Alan Hennings etterlatte

¤¤ Bekrefter at hjelpearbeideren blir holdt som gissel

Peter Kassig (26) dro første gang til Midtøsten som soldat. Han kom tilbake for å hjelpe ofre for den grusomme krigen i Syria. Nå kan den amerikanske idealisten ende som
neste offer for IS brutale henrettelser.

  • Tor-Hartvig Bondø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kort tid etter at IS hadde publisert sin video som skal vise halshuggingen av den britiske hjelpearbeideren Allan Henning (47), bekreftet familien til Peter Kassig ifølge CNN at han holdes som gissel av IS.

Foreldrene til Kassig har vært tause om gisselsituasjonen siden sønnen ble tatt i 2013, men etter at videoen med Allan Henning var kjent, sendte familien til Kassig en hilsen til britens pårørende.

«Vi ber hele verden om å be for Henning familien, for vår sønn og for løslatelse av alle uskyldige mennesker som blir holdt som gisler i Midtøsten og rundt om i verden», var hilsenen fra Ed og Paula Kassig fra Indianapolis.

Trusselen om å drepe Peter Kassig kom i videoen som viser det som skal være halshuggingen av Alan Henning.

Soldat

Peter Kassig vervet seg for U.S. Army Rangers i 2006, og året etter ble han sendt til Irak. Men etter kort tids tjeneste ble han dimittert med ære av medisinske grunner. Soldaten dro hjem til USA for å studere statsvitenskap.

– Men det var noe som ikke stemte, skal Kassig ha uttalt. – Jeg gikk på skole sammen med ungdom så ut som meg, som var på samme alder som meg, men vi var ikke like. Jeg ville ha større utfordringer, jeg måtte ha en følelse av mening med livet.

I 2010 startet han utdanning som førstehjelper. I løpet av to år rike på hendelser, ble han gift og skilt. Han gikk tilbake til studiene, men har fortalt at han trengte en dramatisk forandring i livet. Han besluttet å dra tilbake til Midtøsten. I vinterferien, pakket han sitt førstehjelpsutstyr og dro til Beirut for å hjelpe folk som var rammet av konflikten i Syria.

SERA

Møte med ofrene for den grusomme krigen gjorde at livet til Kassig tok en ny vending.

– Jeg hadde lært nok til å vite at jeg ikke visste noe. Jeg hadde ikke noe valg. Dette er hva jeg er ment å gjøre, sa Kassig da han stiftet hjelpeorganisasjonen Special Emergency Response (SERA).

Kassig leverte mat og medisinske forsyninger til de stadig voksende flyktningleirene på begge sider av den syriske grensen. SERA ga også traumebehandling og opplæring i traumebehandling til sivile ofre inne Syria.

– Jeg er ikke en lege. Jeg ikke er en sykepleier. Jeg er en som kan skifte bandasjer, å vaske pasienter, gjøre folks livskvalitet litt bedre. Dette er noe som betyr noe og gir meg et formål med livet, sa han i et intervju med CNN i 2012.

NESTE?: En maskert terrorist står ved siden av Peter Kassig . Bildet er tatt fra en video som er publisert av IS. Amerikanske myndigheter sier det ikke har noen grunn til å tvile på at videoen er autentisk. Foto: ,Reuters

Familien forteller at Kassig var i gang med et nytt prosjekt for SERA da han ble «arrestert» den 1. oktober 2013. Han var da på vei til Deir Ezzor øst i Syria.

Gisler

Mange av IS' bortføringer har ikke fått bred dekning i mediene. Det antas at ekstremistene i alle fall holder 40 vestlige gisler.

Den libanesiske avisen Daily Star skriver at IS har en klar strategi for sin utvelgelse av gisler.

** Førstevalg er utlendinger, og da først og fremst journalister.

** Etter det følger krigere fra rivaliserende grupper og regjeringssoldater som kan byttes mot andre fanger.

** Så følger aktivister og andre lokale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder