NOK EN GLIPP: To Secret Service-agenter åpner døren for presidenten i forbindelse med hans besøk i Atlanta i september. Noen timer senere skal nok et grovt sikkerhetsbrudd ha funnet sted - denne gangen i en heis. Foto:Mandel Ngan,Afp

Ny sikkerhetsflause i USA: Hevder bevæpnet voldsmann fikk kjøre heis med Obama

Det blåser rundt Secret Service for tiden. For andre gang på kort tid har en bevæpnet mann unnsluppet dem.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fem år gammel

Det hevder den amerikanske avisen The Washington Post.

Den siste omtalte hendelsen skal ha skjedd under president Barack Obamas besøk på ebola-senteret i Atlanta 16. september. Sikkerhetsfolkene som skal beskytte presidenten skal da ha latt en mann ta heisen sammen med Obama uten å sjekke om han var bevæpnet.

– Filmet presidenten

Avisen har snakket med flere anonyme kilder som hevder de kjenner til sikkerhetsflausen. De opplyser at Secret Service-agentene først oppdaget at mannen var bevæpnet med et skytevåpen etter at de kroppsvisiterte ham - som skjedde etter at Obama hadde gått ut av heisen.

Mannen skal ha fremstått mistenkelig fordi han nektet å legge bort mobilen som han brukte til å filme Obama i heisen.

Ved et søk i nasjonale registre skal det også ha blitt oppdaget at mannen var tidligere straffedømt - tre ganger for overfall og vold. Også dette søket skal ha skjedd i etterkant.

OFFISIELT ÆREND: Obama var i Atlanta for å snakke med beredskapspersonalet om hvordan USA kan bidra i kampen mot ebola. Her sammen med to leger fra Centers for Disease Control under besøket. Foto:Larry Downing,Reuters

Sikkerhetshetsorganisasjonens leder, Julie Pierson, skal ha bedt om en intern undersøkelse av saken, men skal ikke ha sendt saken videre til etterforskningsenheten i Secret Service.

Ifølge Sercret Service' egne protokoller skal bevæpnede personer og folk med rulleblad styres unna presidenten under denne typen offentlige opptredener.

I etterkant har mannen mistet jobben fordi arbeidsgiveren hans ble informert om at Secret Service fant ham mistenkelig, skriver avisen.

Løp rundt i Det hvite hus

Heisepisoden skjedde bare tre dager før Omar Gonzales (42), bevæpnet med en kniv, klarte å ta seg over gjerdene og inn i Det hvite hus. Secret Service hevdet da at 42-åringen ble stoppet like innenfor ytterdøren. Den samme avisen avslørte nylig at
Gonzales løp gjennom store deler av første etasje før han ble stoppet, like utenfor Obamas såkalte Green Room.

I bilen hans skal etterforskerne ha funnet store mengder ammunisjon, to økser og en machete.

LA SEG FLAT: Secret Service-sjef Julia Pierson måtte tirsdag svare for hva som skjedde da en mann tok seg inn i Det hvite hus. Foto:Kevin Lamarque,Reuters

Sjefen for Secret Service, Julia Pierson, måtte tirsdag forklare seg om sikkerhetsbruddet for kontrollkomiteen i Representantenes hus.

– Det er tydelig av våre sikkerhetsprosedyrer ikke ble tilstrekkelig fulgt. Det er uakseptabelt og jeg tar fullt ansvar, sa hun.

En talsmann for presidenten ba denne uken Secret Service offentliggjøre resultatene fra etterforskningen, men har ikke villet kommentere den siste avsløringen. Det vil imidlertid den republikanske politikeren Jason Chaffetz.

– En tidligere straffedømt med våpen tilgjengelig var på en armlengdes avstand fra presidenten og de sjekket aldri bakgrunnen hans. Ord kan ikke beskrive hvor rasende jeg er for hvordan de håndterte sikkerheten til presidenten og hans familie, sier han til The Washington Post.

Les også

 1. Mann forsøkte å ta seg inn i Det hvite hus

  Mannen ble arrestert etter det mislykkede forsøket på komme seg inn i bygningen, kun et døgn etter at en annen mann kom…
 2. Inntrenger løp rundt i Det hvite hus med kniv: Secret Service beklager: - Fulgte ikke sikkerhetsprosedyrene

  Noen lignende vil aldri skje igjen, lover Secret Service-sjef Julia Pierson etter at en mann hoppet over gjerdet og løp…
 3. – Inntrenger løp gjennom flere rom i Det hvite hus

  Mannen som klatret over et gjerde og tok seg inn i Det hvite hus, løp gjennom flere rom før han ble stanset, ifølge…
 4. Stormet inn i Det hvite hus med kniv

  Det hvite hus ble evakuert fredag etter at en bevæpnet 42 år gammel mann hoppet over gjerdet og kom seg inn i bygningen.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Inntrenger løp rundt i Det hvite hus med kniv: Secret Service beklager: - Fulgte ikke sikkerhetsprosedyrene

 2. – Inntrenger løp gjennom flere rom i Det hvite hus

 3. Stormet inn i Det hvite hus med kniv

 4. CNN: Secret Service-agenter avfyrte skudd utenfor Det hvite hus - én såret

 5. Mann forsøkte å ta seg inn i Det hvite hus

Fra andre aviser

 1. Secret Service-sjefen trekker seg

  Aftenposten
 2. Secret Service-sjefen går av etter inntrengerskandale

  Fædrelandsvennen
 3. Secret Service-sjefer omplassert etter skandale

  Fædrelandsvennen
 4. To til sykehus etter at Secret Service skjøt mann utenfor Det hvite hus

  Fædrelandsvennen
 5. Det hvite, vidåpne hus

  Aftenposten
 6. Secret Service-agenter anklaget for fyllekjøring

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no