Tror meteoren veide 10 tonn

524 skadet i meteoritt-drama

- Vi hørte en høy, tordenaktig lyd

(VG Nett) Øyenvitner hørte en dundrende eksplosjon og så kraftige lysglimt da meteoritten traff Russland fredag morgen

  • Sigrid Helene Svendsen

Artikkelen er over syv år gammel

- Det var panikk. Folk hadde ingen idé om hva som skjedde. Alle gikk rundt til andres hus for å se om de var ok, sier Sergey Hametov, en av innbyggerne i Chelyabinsk som ble rammet av en meteoritt fredag formiddag.

I 11-tiden lokal tid, gikk det en lang røyksky over himmelen. Trykkbølgen fra meteoritten gjorde at flere vinduer ble blåst ut og mange ble skadet da glasskårene føk inn i bygninger og bolighus. Hametov gikk ut av huset han var i for å se hva som skjedde.

- Da så vi en stor lyseksplosjon og hørt en veldig høy, tordenaktig lyd, sier han til AP.

Det russiske Academy of Sciences mener meteoren veide rundt 10 tonn og at den kom inn i jordens atmosfære med en fart på minst 54.000 kilometer i timen og gikk i biter rundt 30-50 kilometer over bakken, skriver AP.

En av dem som ble skadet var Viktor, som fikk skader i øyet da meteoritten landet i nærheten av byen Chelyabinsk

Det russiske romfartssenteret har bekreftet at det var en meteoritt som falt ned over regionen, og sier den beveget seg med en hastighet på rundt 30 kilometer i sekundet.

Tre alvorlig skadet

Chelyabinsk ligger rundt 1500 kilometer fra Moskva, og er en tynt befolket by i Uralfjellene i Russland. Det er antatt at selve meteoritten har falt ned 80 kilometer fra byen Satki, som igjen ligger 100 kilometer vest for regionens største by.

- Meteoritten som passerte over Chelyabinsk-regionen falt i et vann én kilometer fra byen Cherbakul, sa Mikhail Yurevich, guvernør i regionen, i en uttalelse.

Politiet i regionen leter nå etter deler av meteoritten, samtidig som de prøver å beskytte ødelagte butikker fra plyndring.

BLE SKADET: Denne mannen, som foreløpig bare har oppgitt navnet Viktor, ble skadet rundt øyet da meteoren førte til en trykkbølge i den russiske byen Chelyabinsk. Her er han på sykehus. Foto: Reuters

Ifølge russiske medier har minst 524 personer oppsøkt lege etter dramaet fredag morgen. 82 av dem var barn.

De aller fleste er lettere skadet, men to personer er i kritisk tilstand på sykehus. En stor fabrikk skal også ha kollapset.

- Objektet kan ha vært omtrent én meter i diameter og ha veid et par tonn, sier Valeriy Shuvalov ved Institute of Geosphere Dynamics til RIA Novosti.

- Da den kom inn i atmosfæren så gikk den i flere biter som lagde en eksplosjon og strålte ut lys. Det er der lynene og de ødelagte vinduene kom fra, sier han, og mener det var en jernmeteoritt.

- Trykkbølgen ødela

Medlem av NASA Astrobiology Institute, meteorittforsker og ekspert på geologi Hans E.F Amundsen sier til VG at det er sjelden meteoritter fører til fysiske skader.

- Men meteoritter faller ned hele tiden, og de aller, aller fleste brenner opp i atmosfæren. Noen ganger kommer det en stor en, og da kan man få ting som ender på bakken, sier han.

Han sier meteoritter er steiner på vandring. De svever rundt solen og innimellom blir de fanget opp av gravitasjonsbeltet til jorden. Amundsen sier det er umulig å si hvor stor denne meteoritten var foreløpig.

- Men det må ha vært litt størrelse på den siden trykkbølgen klarte å ødelegge vinduer, sier han.

Bare i fjor var det to meteoritter som falt ned bare i Oslo. Den ene falt ned i en kolonihage på Rodeløkka i mars.

Ingen link til asteroide

I dag er det også varslet at en gigantisk astroide vil passere jorden. Asteroiden har en diameter på 59 meter og vil passere i en avstand på 27.700 kilometer.

Det europeiske rombyrået ESA avkrefter på Twitter at det er biter fra asteroiden som har truffet området i Russland.

- ESA-eksperter bekrefter at det ikke er noen link mellom meteorhendelsene i Russland og asteroiden som skal passere jorden i natt, skriver de.

Mer om

  1. Russland
  2. Astronomi

Flere artikler

  1. Her endte den russiske meteoritten

  2. AP: Over 500 skadet da meteoritt traff Russland

  3. Asteroide passerte jorden i natt

  4. 20.000 rydder opp etter meteoritt i Russland

  5. Russland-meteor var kraftigste på hundre år

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder