UNIKT DYR: Koalen har et organ ingen andre dyr har. FOTO: EGIL SVENDSBY

Har funnet unikt organ hos koalaen

Den er liten og søt men lager lyder som høres kilometer unna. Nå har australske forskere oppdaget et helt unikt organ hos koalaen.

Artikkelen er over seks år gammel

Forskerne har nemlig i lang tid undret seg over hvordan koalaen klarer å lage parringslyden sin, fordi den er så lavfrekvent og støyende. Den kan høres flere kilometer unna, og skal skremme de andre hannene og tiltrekke seg hunnene skriver Science Daily.

Lyden kan høres ut som et eselskrik. Altfor støyende til å komme fra et så lite dyr.

Men nå har forskerne funnet svaret: Koalaen har nemlig et ekstra organ som ingen andre dyr har.

Et ekstra sett med stemmebånd. Plassert utenpå strupehodet.

- Vi har oppdaget et ekstra par stemmebånd, som er plassert utenfor strupehodet. Og vi har oppdaget at de bruker disse når de skal tiltrekke seg potensielle partnere, det er da de lager de støyende lydene, sier Benjamin Charlton ved University of Sussex.

Lyden koalaen lager beskriver Charlton som «en sammenhengende serie med lyder som på utpust ligner eselskrik og på innpust som snorking, og det er faktisk ganske høyt.»

Hør lyden her!

Frekvensen i lyden skulle egentlig tilsi at den kommer fra et langt større dyr, som en elefant.

Størrelsen på stemmebåndene skulle normalt begrense hvor lav frekvensen kan være, men dette har altså koalaen omgått med et ekstra sett.

- Det eneste andre pattedyret vi vet lager lyd uavhengig av strupehodets størrelse er tannhvalen, den bruker leppene , sier Charlton.

Koalaen kalles stort sett bare koalabjørn utenfor Australia. Men den er ikke noen bjørn. Den er et pungdyr hvis nærmeste slektning er wombat.

En voksen koala veier fra åtte til 15 kilo. Den lever av blader fra eukalyptustrær, og kan sove 18 timer om dagen.

Den finnes bare i sydligste del av Australia og er i faresonen for å bli utryddet fordi den er helt avhengig av eukalyptustrærne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder