VG til stede inne i Det ovale kontor

Stoltenberg: USA garantist for europeisk sikkerhet

WASHINGTON D.C. (VG) Viktige sikkerhetspolitiske temaer ble diskutert under møte mellom USAs president og NATOs generalsekretær, men det ble også tid til litt prat om trening, kunne Stoltenberg avsløre.

Artikkelen er over fire år gammel

Det var en varm og noe svett generalsekretær som møtte et
samlet pressekorps tirsdag ettermiddag lokal tid. Stoltenberg har i dag vært på besøk i Det hvite hus hos president Obama. Under besøket ble det diskutert flere transatlantiske sikkerhetsspørsmål.

– Det var et godt møte, som uttrykker den viktige rollen USA spiller i NATO.

– USA er veldig tydelig på at de ønsker å fortsette å være garantist for europeisk sikkerhet. Ikke bare er de det i ord, men også i handlinger.

VG var til stede inne i Det ovale kontor umiddelbart etter det 45 minutter lange møte. Med på møtet var også visepresident Joe Biden, sikkerhetsrådgiver Susan Rice og forsvarsminister Ashton Carter.

Sterk støttespiller

I de utenriks- og sikkerhetspolitiske miljøene rundt om i verden, har det lenge vært snakket om Obamas manglende interesse for Europa. USAs utenrikspolitikk har flyttet oppmerksomheten mer mot Asia under Obamas presidentperiode

På spørsmål om hvordan Stoltenberg opplever Obamas holdning til NATO svarer han følgende:

– Han er en sterk støttespiller av NATO. Han dro til Europa i fjor og lanserte selv det europeiske initiativet for å styrke USAs nærvær. Det er én milliard dollar som kommer i tilleggsbevilgning og det har gjort det mulig for amerikanerne å ha mer tilstedeværelse og øvelser, deltagelse i luftdeltagelse og de planlegger å fortsette med det.

LES OGSÅ: Obama og NATO
– Det er jo ingen tilfeldighet, det er et svar på den situasjonen vi ser. Dette er ikke noe amerikanerne snakker om, de gjør det.

Foto:Thomas Nilsson,

Snakket om trening

Stoltenberg påpekte at det er viktig for Europa, men også for USAs sikkerhet, at NATOs troverdighet er absolutt og total og at NATO er i stand til å forsvare alle mot enhver trussel.

– Obama er opptatt av at jeg bruker alle de ressursene jeg har i NATO til å understreke alvoret for alle NATOs allierte – at det ikke er mulig å fortsette å være verdens sterkeste allianse dersom vi ikke investerer.

På spørsmål om de diskuterte hvorfor han ikke var invitert sist, svare han følgende:

– Nei, vi snakket ikke om det. Vi snakket om at han var opptatt av å trene. Og det er bra. Når jeg har blitt så gammel som jeg har blitt, er det viktig å trene. Det mente han også.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder